Przyszła mi do głowy pewna modyfikacja zmian, o których dyskutujemy. Jednak optowałbym za skróceniem 181 do roli silnej dowozówki Metro Młociny - Młociny UKSW, a wydłużyłbym 185 od Klaudyny przez Podleśną, Marymoncką, Pułkową do Młociny UKSW. Wtedy mamy zapewniony bezpośredni dojazd od przystanku Osiedle Potok i do kampusu w Lesie Bielańskim, i do kampusu na Młocinach (do Cmentarza Północnego zostałby lokalny socjal 156 zamiast 303). Wadą jest to, że 185 jest moim zdaniem bardziej narażone na korki niż 157, które można rozważyć do wydłużenia od pętli Gwiaździsta na Tarchomin (ze zmianą Stawki
KM na Bielanach (II)
Moderator: Wiliam
Darujcie sobie te ”Żoliborz tak sobie życzy” i nieprawda, że na pl. Wilsona krańcuje teraz tylko 303. Jest jeszcze 181 i więcej miejsc postojowych dla autobusów tam nie ma. I dlatego napisałem, że pl. Wilsona nie jest dobrą lokalizacją, by urządzać tam jakieś wielkie pętle po sztucznych cięciach linii, które - jak tu było napisane kilka postów wyżej - nie są tylko zwykłymi dowozówkami do metra (ludzie jadą nimi dalej niż do pl. Wilsona).
Przyszła mi do głowy pewna modyfikacja zmian, o których dyskutujemy. Jednak optowałbym za skróceniem 181 do roli silnej dowozówki Metro Młociny - Młociny UKSW, a wydłużyłbym 185 od Klaudyny przez Podleśną, Marymoncką, Pułkową do Młociny UKSW. Wtedy mamy zapewniony bezpośredni dojazd od przystanku Osiedle Potok i do kampusu w Lesie Bielańskim, i do kampusu na Młocinach (do Cmentarza Północnego zostałby lokalny socjal 156 zamiast 303). Wadą jest to, że 185 jest moim zdaniem bardziej narażone na korki niż 157, które można rozważyć do wydłużenia od pętli Gwiaździsta na Tarchomin (ze zmianą Stawki
Arkadia) i ubicie 510.
Ale to już straszny zawijas z tego 121...KwZ pisze:A nie lepiej na Gdańską dać 121, które i tak jest socjalem? Wtedy 157 przez Arkadię i al. Wojska Polskiego.Szeregowy_Równoległy pisze:zmniejszenie podaży między Wilsonem a Gwiazdami, bo to 157 jeździłoby z innego przystanku niż 181 i 185,
Kiedyś, dawno temu, jak jeszcze jeździłem codziennie z Bródna na Potok, zastanawiałem się, ilu pasażerów byłoby zadowolonych, gdyby ówczesne 356 zjechało z Grota na Wisłostradę i przez Gwiaździstą pomknęło na Hutę. Teraz zastanawia mnie, czy 156 nie dałoby się w ten sposób pożenić jakoś ze 121 (być może z korektą 303 przy okazji), a 205 ze 157 - tzn. to drugie przełożyć na Gdańską. Ale musiałbym to jakoś sobie poważniej rozrysować, na razie tak głośno myślę
To skąd bierze się potrzeba takiego mikroszczytu A z Gwiaździstej na 185? Tylko Wisłostrada? Tzn. fakt, że 181 akurat zawalone jest rano w przeciwpotoku (względem okolic Potoku patrząc), w stronę Wilsona jakieś luzy są... ale to w takim razie potrzebne tam jest jeszcze tak wzmocnione 185?KwZ pisze:Po cholerę? Wilson - Ruda podaży nie brakuje, przynajmniej tutaj tak twierdzą wszyscy.drja pisze:przy założeniu, że podbijemy 181 oczywiście, wtedy koordnacja ze 185 przestanie mieć jakiekolwiek znaczenie właściwie...
Trochę tak. Dlatego potencjalnie obecny tercet trzech linii o różnych (niezgorszych) taktach daje jakąś tam akceptowalną wypadkową.KwZ pisze:Ale koordynacji nie zapewnisz i tak, korki.
[ Dodano: |25 Paź 2012|, 2012 11:43 ]
IMO skończyłoby się to tak, że rzadsze niż 181 185 jeździłoby i tak wypchane - tym samym jeszcze bardziej bezużyteczne dla osiedla po trasie niż 181 (no przynajmniej dopóki by się ludzie nie przyzwyczaili do nowej koncepcji podróży na UKSW), a na Tarchomin śmigałby niedowożącydonikąd potworek podstawiający się na przystanki o każdej porze, tylko nie tej wynikającej z rozkładu. A po dupie najbardziej dostałaby na tym Żelazna, gdzie jest to podstawowa linia.osa pisze:Przyszła mi do głowy pewna modyfikacja zmian, o których dyskutujemy. Jednak optowałbym za skróceniem 181 do roli silnej dowozówki Metro Młociny - Młociny UKSW, a wydłużyłbym 185 od Klaudyny przez Podleśną, Marymoncką, Pułkową do Młociny UKSW. Wtedy mamy zapewniony bezpośredni dojazd od przystanku Osiedle Potok i do kampusu w Lesie Bielańskim, i do kampusu na Młocinach (do Cmentarza Północnego zostałby lokalny socjal 156 zamiast 303). Wadą jest to, że 185 jest moim zdaniem bardziej narażone na korki niż 157, które można rozważyć do wydłużenia od pętli Gwiaździsta na Tarchomin (ze zmianą StawkiArkadia) i ubicie 510.
Nie potworek znikąd donikąd, tylko połączenie Tarchomina: 1) ze szkołami na Rudzie i Żolu 2) z Arkadią. I tak coś trzeba będzie zmienić po rozpoczęciu remontu mostu Grota. To moja propozycja na uporządkowanie sytuacji z 510. Czyli 510 + 157.
Piszesz o 156 odgiętym przez Podleśną. Przypominam, że taka sytuacja występowała ponad 20 lat temu, gdy za mostem Grota istniał tylko zjazd na Wisłostradę, a Trasa AK była w wiecznej budowie. Dziś nie jestem przekonany do takiej zmiany. Zwłaszcza że znów: przed nami remont mostu Grota i zjazdy także na Wisłostradę zostaną zamknięte. Coraz więcej wskazuje na to, że powstanie most zastępczy na południe od Grota. I właśnie tamtędy proponuję skierować 156 do pl. Wilsona, a dalej po połączeniu z 303 na Cm. Płn. (ewent. z odgięciem przez Przasnyską - Elbląską).
121 przez Klaudyny, Rudzką, Hłaski, Gdańską do Metra Marymont to też jest jakieś wyjście, ale koniecznie z podjazdami do stacji metra na Kasprowicza, bo teraz przy jeździe na wprost Przy Agorze - Sokratesa to trochę marnowanie linii.
Piszesz o 156 odgiętym przez Podleśną. Przypominam, że taka sytuacja występowała ponad 20 lat temu, gdy za mostem Grota istniał tylko zjazd na Wisłostradę, a Trasa AK była w wiecznej budowie. Dziś nie jestem przekonany do takiej zmiany. Zwłaszcza że znów: przed nami remont mostu Grota i zjazdy także na Wisłostradę zostaną zamknięte. Coraz więcej wskazuje na to, że powstanie most zastępczy na południe od Grota. I właśnie tamtędy proponuję skierować 156 do pl. Wilsona, a dalej po połączeniu z 303 na Cm. Płn. (ewent. z odgięciem przez Przasnyską - Elbląską).
121 przez Klaudyny, Rudzką, Hłaski, Gdańską do Metra Marymont to też jest jakieś wyjście, ale koniecznie z podjazdami do stacji metra na Kasprowicza, bo teraz przy jeździe na wprost Przy Agorze - Sokratesa to trochę marnowanie linii.
Na pewno poprawi to sytuację na Żelaznej.osa pisze:I tak coś trzeba będzie zmienić po rozpoczęciu remontu mostu Grota. To moja propozycja na uporządkowanie sytuacji z 510. Czyli 510 + 157.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
przyklad podalem.drja pisze:O, nawet z czytaniem problem? Nie o AWF jest dyskusja, taki hint mały...
181 pracuje odcinkowo, ile razy mam ci jeszcze to napisac?drja pisze:A potem w 345 i jestem... Jeśli serio nie widzisz idiotyzmu w wymuszaniu przesiadki co 3-4 przystanki, w tym dwukrotnie na dziadowe linie, to może zajmij się innymi aspektami KM, niż planowanie układu?
koniec nie chce mi dyskutowac caly czas o tym samym.
[ Dodano: |25 Paź 2012|, 2012 12:58 ]
swietny pomysl!osa pisze:185 od Klaudyny przez Podleśną, Marymoncką, Pułkową do Młociny UKSW
czyli tworzymy linie pokroju 503 i dawnego 195?osa pisze:157, które można rozważyć do wydłużenia od pętli Gwiaździsta na Tarchomin (ze zmianą StawkiArkadia) i ubicie 510
To nie będę jakoś opierdalał za to, ale imho 156 jest do wywalenia z Bielan.drja pisze:na razie tak głośno myślę
Umówmy się, że po prostu to kolejny minus dzielenia 185/157. Ale miejsce jest.osa pisze:A gdzie tam zawrotka z Krasińskiego? Pod Centrum Olimpijskim? Dziękuję. Tyle lat autobusy marnowały paliwo i jeździły po próżnicy. Po co wracać do tego błędnego rozwiązania?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
A może po prostu skrócić 510 do Babki Radka, co? Nie prościej?osa pisze:Nie potworek znikąd donikąd, tylko połączenie Tarchomina: 1) ze szkołami na Rudzie i Żolu 2) z Arkadią. I tak coś trzeba będzie zmienić po rozpoczęciu remontu mostu Grota. To moja propozycja na uporządkowanie sytuacji z 510. Czyli 510 + 157.
Kwestia objazdów na czas remontu Grota to osobna kwestia. Na razie więcej nie wiadomo, niż wiadomo, więc ja bym z jakimikolwiek planami zwyczajnie się wstrzymał.osa pisze:Piszesz o 156 odgiętym przez Podleśną. Przypominam, że taka sytuacja występowała ponad 20 lat temu, gdy za mostem Grota istniał tylko zjazd na Wisłostradę, a Trasa AK była w wiecznej budowie. Dziś nie jestem przekonany do takiej zmiany. Zwłaszcza że znów: przed nami remont mostu Grota i zjazdy także na Wisłostradę zostaną zamknięte. Coraz więcej wskazuje na to, że powstanie most zastępczy na południe od Grota. I właśnie tamtędy proponuję skierować 156 do pl. Wilsona, a dalej po połączeniu z 303 na Cm. Płn. (ewent. z odgięciem przez Przasnyską - Elbląską).
A ja się temu cały czas sprzeciwiam. Tylko myślę nad inną trasą dlań, niż dubel 112. Pamiętam dobrze pielgrzymki szkolne z Bródna na zagłębie szkolne - być może byłoby całkiem ciekawe odciążenie także przesiadki na Potoku do 181/185. Tylko, że z drugiej strony, ja te 156 jednak utrzymałbym możliwie długo wzdłuż metra, tam jednak pełni rolę socjala przyzwoicie. Więc jedyna trasa w tym wariancie to ... - Podleśna - Kasprowicza - Huta, co z kolei nieco utrudnia ew. wchłanianie 121. Argh.KwZ pisze:To nie będę jakoś opierdalał za to, ale imho 156 jest do wywalenia z Bielan.na razie tak głośno myślę
Z której strony te podjazdy?KwZ pisze:121 przez Klaudyny, Rudzką, Hłaski, Gdańską do Metra Marymont to też jest jakieś wyjście, ale koniecznie z podjazdami do stacji metra na Kasprowicza, bo teraz przy jeździe na wprost Przy Agorze - Sokratesa to trochę marnowanie linii.
Marymoncka, al. Zjednoczenia, M Stare Bielany (nowe przystanki), Kasprowicza, nowe przystanki w ZP Podczaszyńskiego = zdjęcie 156, Podczaszyńskiego, Podleśna.drja pisze:Z której strony te podjazdy?KwZ pisze: 121 przez Klaudyny, Rudzką, Hłaski, Gdańską do Metra Marymont to też jest jakieś wyjście, ale koniecznie z podjazdami do stacji metra na Kasprowicza, bo teraz przy jeździe na wprost Przy Agorze - Sokratesa to trochę marnowanie linii.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Raczej chodziło o podjazdy na M.Młociny jakie miało 114 w tegorocznych wakacjach.KwZ pisze:Marymoncka, al. Zjednoczenia, M Stare Bielany (nowe przystanki), Kasprowicza, nowe przystanki w ZP Podczaszyńskiego = zdjęcie 156, Podczaszyńskiego, Podleśna.drja pisze:Z której strony te podjazdy?
A łączenie 121 z 156 raczej nie wyjdzie, bo pierwsza musi zahaczać o szpital Bielański, a druga linia obsługuje Wolumen i nie ma jak tego połączyć...
Straszny kręcioł. Owszem, w jakimś stopniu pozwalający ubić 156, ale ja wciąż nie wiem, czy nie lepiej w takiej relacji zostawić 156 via Gwiaździsta, a za 121 (szpital) coś pokombinować z 303. Na razie nie mam czasu porządnie tego przemyśleć. Bo niestety, twoje 121 nie zapewnia przesiadki na 112/114, więc trochę wariatnów połączenia Bródno - Bielany gubimy, a to są mimo wszystko za krótkie dystanse, licząc od PKS Marymont "na Bielany", na dwie przesiadki (np. metro + te 121).KwZ pisze:Marymoncka, al. Zjednoczenia, M Stare Bielany (nowe przystanki), Kasprowicza, nowe przystanki w ZP Podczaszyńskiego = zdjęcie 156, Podczaszyńskiego, Podleśna.drja pisze:Z której strony te podjazdy?
Jak wyżej napisałem, 303 można zawsze ucałodziennić i spróbować minimalnie przetrasować. Wyciąć coś jest łatwo, tylko nie zawsze się da/warto.hamak pisze:A łączenie 121 z 156 raczej nie wyjdzie, bo pierwsza musi zahaczać o szpital Bielański, a druga linia obsługuje Wolumen i nie ma jak tego połączyć...
Większość proponowanych zmian i tak będzie nieaktualna po ruszeniu remontu trasy AK.
Zamknięty zostanie tunel pod trasą w ciągu ul. Hłaski ,a wiadukt na Mickiewicza będzie praktycznie nowy .
Na tą chwilę najmniejszym kosztem można zrobić podjazdy 121 do "Huty" co może zwiększyć zainteresowanie tą linią. No i w DS max na Alpino.
Dodatki 06 i 07 na 181 wystarczą rano a po południu co 20 , wieczorem co 30.
303 aż się prosi o ucałodziennienie kosztem 156 może jedynie Kasprowicza do Al.Zjednoczenia i Żeromskiego.
Na Broniewskiego dubluje 114 więc może przez Powązki do Arkadii? Dw.Gdański?
Zamknięty zostanie tunel pod trasą w ciągu ul. Hłaski ,a wiadukt na Mickiewicza będzie praktycznie nowy .
Na tą chwilę najmniejszym kosztem można zrobić podjazdy 121 do "Huty" co może zwiększyć zainteresowanie tą linią. No i w DS max na Alpino.
Dodatki 06 i 07 na 181 wystarczą rano a po południu co 20 , wieczorem co 30.
303 aż się prosi o ucałodziennienie kosztem 156 może jedynie Kasprowicza do Al.Zjednoczenia i Żeromskiego.
Na Broniewskiego dubluje 114 więc może przez Powązki do Arkadii? Dw.Gdański?