(!) Budżet miasta 2013 - komunikacja miejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przy metrze kursującym co ile?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... owych.htmlStołeczna pisze:Od wysokiego rangą urzędnika ratusza "Gazeta" dowiedziała się w piątek, że władze Warszawy zdecydowały już, by odebrać prawo do darmowej jazdy niektórym pasażerom. Komu? - Ulgi pracownicze pójdą pod nóż, ale nie chcę mówić, w jakim zakresie, bo trwają jeszcze na ten temat rozmowy w obrębie ratusza. Potem plan tych cięć musimy skonsultować ze związkami zawodowymi, które działają w komunikacji miejskiej. Spodziewamy się oszczędności, które idą w dziesiątki milionów złotych - usłyszeliśmy. Dziś za darmo mogą jeździć nie tylko pracownicy Tramwajów Warszawskich, Miejskich Zakładów Autobusowych, Metra Warszawskiego, Szybkiej Kolei Miejskiej i ZTM, ale też ich rodziny, niekiedy dość dalekie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No i na czym te oszczędności miałyby polegać? Bo, jeśli już, to raczej dodatkowe dochody a nie oszczędności - i skąd pewność, że wszyscy, którym teraz przysługuje darmówka, wykupią bilety?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Już widzę jak ochoczo ZZ zrezygnują z kawałka wyrwanego kilkadziesiąt lat temu tortu, wiec 'oszczędności' będą symboliczne.Stołeczna pisze:Potem plan tych cięć musimy skonsultować ze związkami zawodowymi, które działają w komunikacji miejskiej. Spodziewamy się oszczędności, które idą w dziesiątki milionów złotych - usłyszeliśmy.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To oszczędność spora, ale jednak - nie oszałamiająca.
Choć pewnie zametro bedzie jeździć co 30 minut, a nie co kwadrans.
Choć pewnie zametro bedzie jeździć co 30 minut, a nie co kwadrans.
W weekendy ten sabat i tak jest iluzją już teraz. Około 30% linii ma notoryczne opóźnienia ,tak że pasażerowie nie mają szans na przesiadkę. Szczególnie dotyczy to linii , które na peryferyjnych krańcach mają 3-4 min postoje. U mnie na Redutowej to przedewszystkim N42 i N43. Na Górczewskiej i Chomiczówce opóźnienia z przyjazdem dochodzą do 12-15 min , czyli powrót na Centralny zaczyna się z -10 minutowym opóźnieniem. Jak w drodze powrotnej też się trafi sporo pasażerów to pasażerowie na Centralnym widzą już tylko tyłki odjeżdzających autobusów.Glonojad pisze:Biorąc pod uwagę, że wzmacnianie istniejących bez wzmacniania reszty sieci nie ma sensu (bo albo rozwalamy sabat, albo co drugi kurs będzie pusty)
Zdaje się, że żadna linia z całej sieci nocnych nie ma tak napiętego rozkładu i tak nieprzewidywalnej punktualności, jak N42, a z N43 jest tylko minimalnie lepiej. Skracanie postojów na bemowskich krańcach chyba niewiele tu dało (na Os. Górczewska pamiętam objazdy 3 i 33 po pełnej, a jest odpowiednio 56 i 26)...Sadek pisze:Około 30% linii ma notoryczne opóźnienia ,tak że pasażerowie nie mają szans na przesiadkę. Szczególnie dotyczy to linii , które na peryferyjnych krańcach mają 3-4 min postoje. U mnie na Redutowej to przedewszystkim N42 i N43. Na Górczewskiej i Chomiczówce opóźnienia z przyjazdem dochodzą do 12-15 min , czyli powrót na Centralny zaczyna się z -10 minutowym opóźnieniem. Jak w drodze powrotnej też się trafi sporo pasażerów to pasażerowie na Centralnym widzą już tylko tyłki odjeżdzających autobusów.
Linię obsługuje zakład R-7 „Woronicza”
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95
Co z tym fantem zrobić , to już dyskusja na temat linii nocnych. W tym temacie powiedzieć można jedno, przy cięciach takie szopki ZTM musi zlikwidować. Jeżeli pasażer ma czekać na przesiadkę 5-10 min , to z tego nie może się robić 30 min. , a przy nocnych liniach podmiejskich 60 min.eM pisze:Zdaje się, że żadna linia z całej sieci nocnych nie ma tak napiętego rozkładu i tak nieprzewidywalnej punktualności, jak N42
-
Stary Pingwin
- MeWa
- Cukiereczek
No że ktoś straci ulgi. Pytanie, czy mniej osób, czy więcej.Pawel_ pisze:Nic dobrego z tego zdania nie mogę wywnioskować...Ulgi pracownicze pójdą pod nóż, ale nie chcę mówić, w jakim zakresie, bo trwają jeszcze na ten temat rozmowy w obrębie ratusza.![]()
Bo mogą stracić np. wolny przejazd konkubiny, a kierowcom nadal będzie przysługiwał darmowy przejazd.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- R-9 Chełmska