Włącznie z "wyzwalaniem" całego kraju takim, jak ziem zachodnich.Glonojad pisze:nas raczej coś a'la Deutsche Dramatische by czekało.
Historia powszechna
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Warszawie to akurat by wielkiej różnicy nie zrobiło 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czcze życzenia eurosceptyków. Brytyjczycy nie są idiotami jak jakiś Farange, po prostu lubią swój status niezależnego, ale władczego państwa mającego niejako prawo chociażby symbolicznie patrzeć na innych z góry. Bez euro średnio im się to udaje, ale też przyjęcie go byłoby dla nich potwierdzeniem statusu 'jednego z kilku' (w opozycji do 'jedynego niepowtarzalnego').JacekM pisze:Po mojemu raczej nie podoba im się, że ten klub, do którego się zapisali, staje się rozdętą biurokracją, która kładzie na wszystkim łapska i zarządzana jest przez paru eurokratów, którzy na wszelkie problemy mają jedną odpowiedź - "we need more Europe".
Trochę mnie drażni czytanie bez zrozumienia, proszę - nie rób tego więcej, w miarę możliwości1. Prosiłbym o się zdecydowanie - to będą poszkodowani czy będą mieli korzyści?
Płytkie to i krótkowzroczne. Podwyżki przy zmianie to rzecz jednorazowa, kryzys - temporalna. Kraje z eurowalutą nie tylko są dużo bezpieczniejsze (nie grozi im dewaluacja waluty, zawsze będą w klubie razem z Francją i Niemcami i będą korzystać na ich ruchach fiskalnych), ale też inaczej traktowane przez biznes i inwestorów - co widać na przykładzie Estonii. Sorry, ale waluta taka jak złotówka na światowym rynku traktowana jest jak paździerz. Można to było zobaczyć w chwili wybuchu kryzysu, kiedy w momencie nieporównywalnej z innymi krajami stabilności Polski to akurat złoty poleciał na łeb na szyję (z 2,50 za dolara w ciągu 3 miesięcy do 3,40), a nie dolar czy euro. Czemu? Bo mimo że to kraje o tych walutach kryzys spowodowały i były nim dotknięte najmocniej, to i z nich wywodzi się biznes, który ufa walutom swoim, w samym założeniu 'nieupadalnym', a wszelkie inne (z krajów nierozdających w świecie finansów kart) z założenia uznaje za niestabilne i to one dostają po dupie - obojętnie, jak mocno te kraje pracowałyby aktualnie nad jej umacnianiem.2. Jakie korzyści? Bo poza tym, że jadąc na wakacje (o ile ich stać) nie muszą iść do kantoru, to średnio widzę... A jak sam przyznajesz, póki co "cierpią z winowajcami", dostało im się przy okazji podwyżek przy zmianie waluty, itd...
Czy nasza polityka (oprócz szokowej Balcerowicza sprzed 20 lat) w ogóle polega na jakimkolwiek przygotowaniu do czegoś? Bardziej na tworzeniu klimatu i pozwalaniu dziać się określonym rzeczom (lub przeszkadzaniu im). My jesteśmy wciąż rozpięci między 'klęska! armagedon!!1' a 'jakoś to będzie', to pozwala nam jednocześnie martwić się na zapas i nic nie robić.Sugerujesz, że schyłkowa II RP była dobrze przygotowana do II WŚ?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Drezno całkiem ładnie ci "lepsi" alianci wykończyli, a nie Sowieci.Bastian pisze:Ale Krakowowi chyba jednak tak.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
I to byś wolał, wchodząc w sojusz z Hitlerem? SamobójGlonojad pisze:Drezno całkiem ładnie ci "lepsi" alianci wykończyli, a nie Sowieci.Bastian pisze:Ale Krakowowi chyba jednak tak.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Najlepiej wychodzą Czesi. Jak widać idealnym sposobem walki jest wywieszanie białej flagi. W latach 80-tych jeden Czech mówił do mojego kolegi - wy Polacy jesteście głupi bo się z wszystkimi chcecie bić. A my Czesi jak byli Austriacy to my klaskali, jak byli Niemcy to my klaskali, są Rosjanie i my klaszczemy. I jesteśmy od was bogatsi.MichalJ pisze:No ale co - Węgry, Rumunia, Bułgaria czy Słowacja gorzej od nas wyszły? Tylko że nas wykończyło położenie, a nie sojusze.
Jak widać coś w tym jest.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bynajmniej - nie masz przesłanek twierdzić, że Sowieci by nam zrobili większą krzywdę, niż i tak zrobili.Bastian pisze:I to byś wolał, wchodząc w sojusz z Hitlerem? SamobójGlonojad pisze: Drezno całkiem ładnie ci "lepsi" alianci wykończyli, a nie Sowieci.
Nie tylko Drezno. Hamburg też....Glonojad pisze:Drezno całkiem ładnie ci "lepsi" alianci wykończyli, a nie Sowieci.Bastian pisze:Ale Krakowowi chyba jednak tak.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Coś jest. Kapitulowały od razu lub względnie szybko też Francja i Skandynawia. Polska przeciwnie, zrobiła dwa powstania (narodowe) pod zaborami i jeszcze jedno za "czwartego rozbioru".esbek pisze:Jak widać idealnym sposobem walki jest wywieszanie białej flagi.
W tym kontekście wraca pytanie, czy powstania listopadowe i styczniowe Polsce się opłacały.
Wszystkie większe miasta niemieckie. Na makiecie Frankfurtu nauczyłem się, co to znaczy "kamień na kamieniu". M.in. dlatego przeniesiono stolicę do Bonn. A poza tym było tam mało nazistów, bo to małe miasto : ]MisiekK pisze:Nie tylko Drezno. Hamburg też....
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Jedyne powstanie, które się opłaciło, to wielkopolskie. Aczkolwiek przeraża mnie to, że mało kto w ogóle ma świadomość, że takie powstanie się zdarzyło, o tym, że je wygraliśmy nawet nie wspominając...KwZ pisze:W tym kontekście wraca pytanie, czy powstania listopadowe i styczniowe Polsce się opłacały.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
No bo u nas na pierwszym miejscu są te bardziej romantyczne, bezsensowne, które przegraliśmy.Wolfchen pisze:Jedyne powstanie, które się opłaciło, to wielkopolskie. Aczkolwiek przeraża mnie to, że mało kto w ogóle ma świadomość, że takie powstanie się zdarzyło, o tym, że je wygraliśmy nawet nie wspominając...KwZ pisze:W tym kontekście wraca pytanie, czy powstania listopadowe i styczniowe Polsce się opłacały.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]