Historia powszechna

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 sty 2013, 21:20

Glonojad pisze:nas raczej coś a'la Deutsche Dramatische by czekało.
Włącznie z "wyzwalaniem" całego kraju takim, jak ziem zachodnich.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sty 2013, 22:19

Warszawie to akurat by wielkiej różnicy nie zrobiło :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 sty 2013, 22:30

Ale Krakowowi chyba jednak tak.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

blinski

Post autor: blinski » 07 sty 2013, 22:36

JacekM pisze:Po mojemu raczej nie podoba im się, że ten klub, do którego się zapisali, staje się rozdętą biurokracją, która kładzie na wszystkim łapska i zarządzana jest przez paru eurokratów, którzy na wszelkie problemy mają jedną odpowiedź - "we need more Europe".
Czcze życzenia eurosceptyków. Brytyjczycy nie są idiotami jak jakiś Farange, po prostu lubią swój status niezależnego, ale władczego państwa mającego niejako prawo chociażby symbolicznie patrzeć na innych z góry. Bez euro średnio im się to udaje, ale też przyjęcie go byłoby dla nich potwierdzeniem statusu 'jednego z kilku' (w opozycji do 'jedynego niepowtarzalnego').
1. Prosiłbym o się zdecydowanie - to będą poszkodowani czy będą mieli korzyści?
Trochę mnie drażni czytanie bez zrozumienia, proszę - nie rób tego więcej, w miarę możliwości ;) Poszkodowani byliby (prawdopodobnie) Szwedzi czy Duńczycy (unijni płatnicy bez władzy), korzyści ponoszą Słowacy i Estończycy (eurobeneficjenci).
2. Jakie korzyści? Bo poza tym, że jadąc na wakacje (o ile ich stać) nie muszą iść do kantoru, to średnio widzę... A jak sam przyznajesz, póki co "cierpią z winowajcami", dostało im się przy okazji podwyżek przy zmianie waluty, itd...
Płytkie to i krótkowzroczne. Podwyżki przy zmianie to rzecz jednorazowa, kryzys - temporalna. Kraje z eurowalutą nie tylko są dużo bezpieczniejsze (nie grozi im dewaluacja waluty, zawsze będą w klubie razem z Francją i Niemcami i będą korzystać na ich ruchach fiskalnych), ale też inaczej traktowane przez biznes i inwestorów - co widać na przykładzie Estonii. Sorry, ale waluta taka jak złotówka na światowym rynku traktowana jest jak paździerz. Można to było zobaczyć w chwili wybuchu kryzysu, kiedy w momencie nieporównywalnej z innymi krajami stabilności Polski to akurat złoty poleciał na łeb na szyję (z 2,50 za dolara w ciągu 3 miesięcy do 3,40), a nie dolar czy euro. Czemu? Bo mimo że to kraje o tych walutach kryzys spowodowały i były nim dotknięte najmocniej, to i z nich wywodzi się biznes, który ufa walutom swoim, w samym założeniu 'nieupadalnym', a wszelkie inne (z krajów nierozdających w świecie finansów kart) z założenia uznaje za niestabilne i to one dostają po dupie - obojętnie, jak mocno te kraje pracowałyby aktualnie nad jej umacnianiem.
Sugerujesz, że schyłkowa II RP była dobrze przygotowana do II WŚ? :shock:
Czy nasza polityka (oprócz szokowej Balcerowicza sprzed 20 lat) w ogóle polega na jakimkolwiek przygotowaniu do czegoś? Bardziej na tworzeniu klimatu i pozwalaniu dziać się określonym rzeczom (lub przeszkadzaniu im). My jesteśmy wciąż rozpięci między 'klęska! armagedon!!1' a 'jakoś to będzie', to pozwala nam jednocześnie martwić się na zapas i nic nie robić.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sty 2013, 23:14

Bastian pisze:Ale Krakowowi chyba jednak tak.
Drezno całkiem ładnie ci "lepsi" alianci wykończyli, a nie Sowieci.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 sty 2013, 23:22

Glonojad pisze:
I to byś wolał, wchodząc w sojusz z Hitlerem? Samobój :P

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 sty 2013, 23:39

No ale co - Węgry, Rumunia, Bułgaria czy Słowacja gorzej od nas wyszły? Tylko że nas wykończyło położenie, a nie sojusze.

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 07 sty 2013, 23:46

MichalJ pisze:No ale co - Węgry, Rumunia, Bułgaria czy Słowacja gorzej od nas wyszły? Tylko że nas wykończyło położenie, a nie sojusze.
Najlepiej wychodzą Czesi. Jak widać idealnym sposobem walki jest wywieszanie białej flagi. W latach 80-tych jeden Czech mówił do mojego kolegi - wy Polacy jesteście głupi bo się z wszystkimi chcecie bić. A my Czesi jak byli Austriacy to my klaskali, jak byli Niemcy to my klaskali, są Rosjanie i my klaszczemy. I jesteśmy od was bogatsi.
Jak widać coś w tym jest.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sty 2013, 23:53

Bastian pisze:
Glonojad pisze: Drezno całkiem ładnie ci "lepsi" alianci wykończyli, a nie Sowieci.
I to byś wolał, wchodząc w sojusz z Hitlerem? Samobój :P
Bynajmniej - nie masz przesłanek twierdzić, że Sowieci by nam zrobili większą krzywdę, niż i tak zrobili.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 08 sty 2013, 0:11

Glonojad pisze:
Nie tylko Drezno. Hamburg też....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 sty 2013, 2:20

esbek pisze:Jak widać idealnym sposobem walki jest wywieszanie białej flagi.
Coś jest. Kapitulowały od razu lub względnie szybko też Francja i Skandynawia. Polska przeciwnie, zrobiła dwa powstania (narodowe) pod zaborami i jeszcze jedno za "czwartego rozbioru".
W tym kontekście wraca pytanie, czy powstania listopadowe i styczniowe Polsce się opłacały.
MisiekK pisze:Nie tylko Drezno. Hamburg też....
Wszystkie większe miasta niemieckie. Na makiecie Frankfurtu nauczyłem się, co to znaczy "kamień na kamieniu". M.in. dlatego przeniesiono stolicę do Bonn. A poza tym było tam mało nazistów, bo to małe miasto : ]
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 sty 2013, 14:53

KwZ pisze:W tym kontekście wraca pytanie, czy powstania listopadowe i styczniowe Polsce się opłacały.
Jedyne powstanie, które się opłaciło, to wielkopolskie. Aczkolwiek przeraża mnie to, że mało kto w ogóle ma świadomość, że takie powstanie się zdarzyło, o tym, że je wygraliśmy nawet nie wspominając...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 sty 2013, 14:58

Wolfchen pisze:
KwZ pisze:W tym kontekście wraca pytanie, czy powstania listopadowe i styczniowe Polsce się opłacały.
Jedyne powstanie, które się opłaciło, to wielkopolskie. Aczkolwiek przeraża mnie to, że mało kto w ogóle ma świadomość, że takie powstanie się zdarzyło, o tym, że je wygraliśmy nawet nie wspominając...
No bo u nas na pierwszym miejscu są te bardziej romantyczne, bezsensowne, które przegraliśmy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 08 sty 2013, 16:25

Ja słyszałem pogląd (nie pamiętam kogo i gdzie), że gdyby nie powstanie warszawskie to Polska powojenna stałaby się kolejną republiką radziecką. Samemu trudno mi się do tego odnieść.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 sty 2013, 16:37

To już chyba takie całkowite gdybanie w obłokach fantastyki.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ