System Pobierania Opłat za Przejazdy ZTM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 sty 2013, 9:29

Piottr pisze:Mamy burzę w szklance wody:

http://biznes.onet.pl/hakuje-karte-miej ... news-detal
Chyba niektórzy powinni się zastanowić czy czasem nie będą musieli się spotkać ze służbami :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

asq

Post autor: asq » 15 sty 2013, 10:20

nareszcie.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 sty 2013, 10:28

Zamiotą pod dywan.

Młody Richard Feynman pracował przy super-duper-tajnym projekcie atomowym. Wszyscy mieli biurka z zamkami szyfrowymi. Feynman wykrył, że zamek w otwartej szufladzie można palcami obmacać i wykryć, jaki jest kod.

Zgłosił do dyrekcji, żeby wydała zarządzenie, żeby nie trzymać otwartych szuflad.

Wydano zarządzenie - pilnować, żeby p. Feynman nie zbliżał się do biurek.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 15 sty 2013, 10:28

asq pisze:nareszcie.
Ale co?! :-k

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 sty 2013, 10:33

MichalJ pisze:Zamiotą pod dywan.
Przekonamy się. Zależy kto i ile jeszcze o tym napisze.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 15 sty 2013, 10:40

MisiekK pisze:Chyba niektórzy powinni się zastanowić czy czasem nie będą musieli się spotkać ze służbami :)
Px33 już wypił z nimi herbatkę ;) O czym zresztą też pisał tu na forum.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 sty 2013, 10:42

KwZ pisze: Px33 już wypił z nimi herbatkę ;) O czym zresztą też pisał tu na forum.
Ja tez nie narzekam na spotkanie z miłym panem z Wydziału Przestępczości Gospodarczej KSP. Pokazaliśmy sobie legitymacje i było bardzo miło.
Natomiast osoby, które piszą, że znają takich co mają dostęp do 'lewego' kodowania będą musiały się z tych wiadomości wyspowiadać i już miło może nie być.

asq

Post autor: asq » 15 sty 2013, 10:46

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 sty 2013, 11:06

MisiekK pisze: Natomiast osoby, które piszą, że znają takich co mają dostęp do 'lewego' kodowania będą musiały się z tych wiadomości wyspowiadać i już miło może nie być.
Dziennikarz swojego źródła zdradzić nie musi.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 15 sty 2013, 11:07

MichalJ pisze:Dziennikarz swojego źródła zdradzić nie musi.
Jak go odpowiednie osoby przycisną do muru, to zacznie śpiewać. ;]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 sty 2013, 11:25

MichalJ pisze:Dziennikarz swojego źródła zdradzić nie musi.
W przypadku przestępstwa? Niekoniecznie.

Nie trzeba się mocno domyślać o jakie forum chodzi i jak na nie trafić.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 sty 2013, 11:59

To niech sobie tam policja wpada bez zawracania głowy dziennikarzowi. Zwłaszcza, że:
§3.Zwolnienie dziennikarza od obowiązku zachowania tajemnicy nie może dotyczyć danych umożliwiających identyfikację autora materiału prasowego, listu do redakcji lub innego materiału o tym charakterze, jak również identyfikację osób udzielających informacji opublikowanych lub przekazanych do opublikowania, jeżeli osoby te zastrzegły nieujawnianie powyższych danych.
Wyjątek od tego jest tylko dla explicite wymienionych najcięższych przestępstw.

asq

Post autor: asq » 15 sty 2013, 12:08

zgłaszając podejrzenie popełnienia przestępstwa nie trzeba wskazywać sprawcy, niech się policjanci wykażą.
ja bym wskazał ztm jako współpodejrzanego, bo dopuszcza i toleruję lewiznę - artykuł pisze o tym że preceder trwa od lat, a oni łaskawie piszą teraz, że "będą ścigać". jakoś im słabo to ściganie idzie, skoro dotąd nie było słychać o tym, żeby podobna akcja została zapobieżona dzięki przedsiębiorczości ztm.
jest też trop, który mówi o tym, że sam ztm (jego pracownicy) się bawią w lewiznę:
Mój mąż ma znajomego, który pracuje w ZTM. Nie wiem jak on doładowuje te karty, ale my za miesięczną taryfę płacimy 30 zł za osobę, zamiast 100 zł. I żaden kontroler jeszcze mi nie powiedział, żeby karta miała jakieś błędy.

px33

Post autor: px33 » 15 sty 2013, 12:59

KwZ pisze:
Px33 już wypił z nimi herbatkę ;) O czym zresztą też pisał tu na forum.
No ja nie. Czy czasami forum nie ma jakiegoś błędu wyświetlania postów, że drugi raz mylą mnie z asq? ;)

A i tak nikt nic nie zrobi bo się nie opłaca, a zwłaszcza jak nawet ludzie z ZTM odwalają lewizny (najwyżej będą to robić na większą skalę) :P

Awatar użytkownika
ptrfree

Post autor: ptrfree » 15 sty 2013, 21:17

Nie wiem czy ten temat był poruszany, ale odkryłem że wszystkie informacje o aktywacjach kontraktów są pod koniec dnia zgrywane z pojazdów do centrali ztm i dostępne dla każdego w POP.
Ciekawe jak to wygląda u osób które bawią się w reverse :D

Zablokowany