(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
- tarantula01
- Kontakt:
Są pasażerowie
napięcie rośnie
Mogą pod czas jazdy leżeć, czy to na siedzeniach, czy to na podłodze bez obawy podeptania.
napięcie rośnie
Mogą pod czas jazdy leżeć, czy to na siedzeniach, czy to na podłodze bez obawy podeptania.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
A po odjęciu miłośników KM? 
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Byłem. Po kolei szło tak:
"Na Hucie" wysiadło kilkanaście osób (nie wszyscy), nowi wsiedli, policzyłem jadących: 23 (powiedzmy plus minus 2, nie chciało mi się dokładniej liczyć), w tym 4 z aparatami, kilka innych wyraźnie zwiedzających. Jedziemy. "Przystanek Metro Młociny, następny przystanek Metro Młociny, przystanek Metro Młociny, następny przystanek Metro Młociny, przystanek Metro Młociny", uff. Kolejne zapowiedzi były spóźnione i niektóre dwa razy, w powrotnym kursie też. Przy zajezdni -2, +4. Przy Świderskiej -1. Na końcu trasy 8 osób nie wysiadło, 4 osoby wysiadły, poczekały i wsiadły, reszta poszła precz. Dosiadły się 3 nowe osoby, przy Świderskiej jedna, przy zajezdni jedna. Znowu nie wszyscy wysiedli przy Hucie, chyba jeżdżą w kółko...
I tyle. W pozostałych widzianych kursach raczej mniej ludzi niż w tym pierwszym, po kilkanaście (ale takie większe).
Wewnętrzny tor pętli służy do dłuższych postojów, nie udało mi się zauważyć, jaka jest procedura wjazdu/wyjazdu na ten tor.
PS. W moim wagonie metra w kursie tam jechało do ostatniej stacji 8 osób, w powrotnym - 3. Metro skasować?
"Na Hucie" wysiadło kilkanaście osób (nie wszyscy), nowi wsiedli, policzyłem jadących: 23 (powiedzmy plus minus 2, nie chciało mi się dokładniej liczyć), w tym 4 z aparatami, kilka innych wyraźnie zwiedzających. Jedziemy. "Przystanek Metro Młociny, następny przystanek Metro Młociny, przystanek Metro Młociny, następny przystanek Metro Młociny, przystanek Metro Młociny", uff. Kolejne zapowiedzi były spóźnione i niektóre dwa razy, w powrotnym kursie też. Przy zajezdni -2, +4. Przy Świderskiej -1. Na końcu trasy 8 osób nie wysiadło, 4 osoby wysiadły, poczekały i wsiadły, reszta poszła precz. Dosiadły się 3 nowe osoby, przy Świderskiej jedna, przy zajezdni jedna. Znowu nie wszyscy wysiedli przy Hucie, chyba jeżdżą w kółko...
I tyle. W pozostałych widzianych kursach raczej mniej ludzi niż w tym pierwszym, po kilkanaście (ale takie większe).
Wewnętrzny tor pętli służy do dłuższych postojów, nie udało mi się zauważyć, jaka jest procedura wjazdu/wyjazdu na ten tor.
PS. W moim wagonie metra w kursie tam jechało do ostatniej stacji 8 osób, w powrotnym - 3. Metro skasować?
- vernalisadonis
Frekwencję to najlepiej zobaczyć za 3-4 tygodnie, jak to się wszystko już unormuje. Dzisiaj i przez kolejne dni to będą jeździli pasażerowie, i ciekawscy, żeby zobaczyć jak ta nowa linia wygląda i będą ją zawyżać.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Zasadniczo jest wjazd na przystanek 28 i od razu wyjazd przez przystanek 16 (bez zatrzymania) na Tarchomin. W niektórych kursach (średnio raz na pół godziny dla pasażera i raz na dwie godziny dla motorniczego) jest wjazd na przystanek 09 (wewnętrzny), gdzie następuje wysiad i odstawienie się na przystanek 11 na postój rzędu 28 minut. A potem wyjazd na przystanek 28 i dalej normalnie na Tarchomin. Pasażer tego nie widzi w rozkładzie, bo w miejsce tego, co wjechał na 09 na przystanek 28 podstawia się ten, co wyjeżdża z 11.MichalJ pisze:Wewnętrzny tor pętli służy do dłuższych postojów, nie udało mi się zauważyć, jaka jest procedura wjazdu/wyjazdu na ten tor.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Nie tylko miłośnicy zwiedzają. Wyraźnie w obie strony jechało ładnych parę osób na zasadzie "usłyszałam o tramwaju z osiedla, to sprawdzam, dokąd jedzie". Z drugiej strony na pewno wielu potencjalnych pasażerów jeszcze o tramwaju nie słyszało...
Oczywiście prawdziwe pomiary to za jakiś czas, na pewno nie pierwszego dnia. Jak długo się ludzie uczyli 401 (który jest oczywiście znacznie bardziej przydatny niż ta 2)?
Oczywiście prawdziwe pomiary to za jakiś czas, na pewno nie pierwszego dnia. Jak długo się ludzie uczyli 401 (który jest oczywiście znacznie bardziej przydatny niż ta 2)?
Frekwencja między 11, a 12 wynosiła:
w kierunku Młocin 5-10 osób (poza jednym kursem w którym było ich ze 20),
w kierunku Tarchomina 1-5 osób (w kursie którym ja jechałem, były 4 osoby licząc mnie i jakiegoś dziadka, który wybrał się na przejażdżkę krajoznawczą).
Przydałoby się lepsze oznakowanie przystanku na Młocinach. Tym bardziej, że ten odstawiony swing, jest w pełnym oznakowaniu i po wyjściu z metra od razu rzuca się on jako pierwszy w oczy.
BTW. Po porżnięciu 17 na Marymonckiej frekwencja tamże wzrosła zdecydowanie. Dość powiedzieć, że około 11 pomiędzy Marymontem, a AWF-em, niewiele brakowało mu do niezabieralności, dalej do UKSW było nieco luźniej, ale w dalszym ciągu ze sporą liczbą osób stojących, dopiero przy UKSW się opróżnił i wówczas to już można było sobie nawet wybierać miejsca siedzące. O ile dobrze widziałem w drugą stronę było jeszcze gorzej...
w kierunku Młocin 5-10 osób (poza jednym kursem w którym było ich ze 20),
w kierunku Tarchomina 1-5 osób (w kursie którym ja jechałem, były 4 osoby licząc mnie i jakiegoś dziadka, który wybrał się na przejażdżkę krajoznawczą).
Przydałoby się lepsze oznakowanie przystanku na Młocinach. Tym bardziej, że ten odstawiony swing, jest w pełnym oznakowaniu i po wyjściu z metra od razu rzuca się on jako pierwszy w oczy.
BTW. Po porżnięciu 17 na Marymonckiej frekwencja tamże wzrosła zdecydowanie. Dość powiedzieć, że około 11 pomiędzy Marymontem, a AWF-em, niewiele brakowało mu do niezabieralności, dalej do UKSW było nieco luźniej, ale w dalszym ciągu ze sporą liczbą osób stojących, dopiero przy UKSW się opróżnił i wówczas to już można było sobie nawet wybierać miejsca siedzące. O ile dobrze widziałem w drugą stronę było jeszcze gorzej...
Oj trudno będzie chyba zmienić nawyki komunikacyjne Tarchodworzan. Większość ludzi (95%) wybiera 101 który ma więcej przystanków i jeździ 2 razy rzadziej, mimo że na wprost wyjścia z metra jest informacja o kursowaniu tramwaju z rozpisanymi przesiadkami. Pytanie do znawców, czy zwolnienie tramwaju przed łączeniami przęseł mostu jest konieczne?
27-06-2011/zm.A
4 harmonijkowce na Tarchominie: 2418
01/E-8, 2952
011/186, 3144
012/E-8, 5121
014/186
http://omni-bus.eu/omnigaleria/thumbnai ... pby&uid=51
http://omni-bus.eu/omnigaleria/thumbnai ... pby&uid=51