(!) Tramwajem na Tarchomin

Moderator: Wiliam

Adam G.

Post autor: Adam G. » 23 sty 2013, 1:43

MisiekK pisze:Jeszcze jedno.... Brygada 'na odstawieniu' na Młocinach mogłaby stać jako przejazd techniczny, wtedy ludzie nie będą się tam dobijać a informatorka mogłaby zamiast bawić się w ochroniarza popracować zgodnie z celem swojego istnienia.
Ugryzę się w język i postaram się być kulturalny, choć jestem o krok od wyzwania Cię od najgorszych.

Ktoś ewidentnie dał dupy. Ludzie szli do tej dwójki i próbowali się dobić. Informatorka robiła co w jej mocy, by skierować wszystkich do najbliższego tramwaju, na właściwy przystanek. Wyszła z inicjatywą, choć mogła stać i patrzeć jak ludzie błądzą.

Brak mi słów dla Twojej wypowiedzi. Naprawdę nie spodziewałem się po Tobie popełnienia tak bezsensownego i kretyńskiego wpisu.
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sty 2013, 2:15

Tyrystor pisze:Naprawdę to jest teraz potrzebne?
Nie to było moim pytaniem. Myślałem, że elektrodechy miały być już wzdłuż wszystkich nowych tras.

[ Dodano: Sro 23 Sty, 2013 ]
Bastian pisze:
Wiliam pisze:Myślenie pozytywne chyba jest, po prostu działań brak.
Przecież jest przetarg... :roll:
Czy aktualizacja programów sygnalizacji oznacza, że dotychczasowy projekt ZTM-u tego nie uwzględniał lub był zły?

[ Dodano: Sro 23 Sty, 2013 ]
Bastian pisze:
Wiliam pisze:Myślenie pozytywne chyba jest, po prostu działań brak.
Przecież jest przetarg... :roll:
Może źle czytam, ale nie obejmuje on skrzyżowania TMP / Świderska. Więc co to zmienia w temacie?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 sty 2013, 7:38

Adam G. pisze:Ugryzę się w język i postaram się być kulturalny, choć jestem o krok od wyzwania Cię od najgorszych.
Ktoś ewidentnie dał dupy. Ludzie szli do tej dwójki i próbowali się dobić. Informatorka robiła co w jej mocy, by skierować wszystkich do najbliższego tramwaju, na właściwy przystanek. Wyszła z inicjatywą, choć mogła stać i patrzeć jak ludzie błądzą.
Brak mi słów dla Twojej wypowiedzi. Naprawdę nie spodziewałem się po Tobie popełnienia tak bezsensownego i kretyńskiego wpisu.
Ale co jeżysz sierść? Nigdzie nie napisałem, że informatorka zrobiła źle (rozmawiałem nawet z ta przemiłą kobietką). Natomiast przyznasz, że pilnowanie tramwaju przez pół dnia to nie było jej podstawowe zadanie. Wystarczyło zapewne zawiadomić NR ZTM. Na Świdrach stali radiolą w śniegu instruktorzy ZTM, którzy w ciągu 30 minut poinformowaliby wszystkich motorowych jeżdżących na linii. Wiem - to za dużo wymagam - niedasię.

Nawiasem - przydałby się informator na Porajów01, który kierowałby ludzi do pustego tramwaju, a nie odwalali oni po wyciachaniu stamtąd E4 świńskie tłoki w 101.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 23 sty 2013, 8:11

Piotrek pisze:Podobało mi się jak gdzieś usłyszałem w radiu HGW, która stwierdziła mniej więcej, że to dobrze, że nie ma tłoku, bo takie powinny być komfortowe warunki jazdy.
HGW pisze:Nie możemy ciągle jeździć w tłoku jak sardynki. Wystarczy, że ja się tak najeździłam jako studentka. W komunikacji musi być luz
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... IDEO_.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sty 2013, 8:30

Rację generalnie ma, ale moment chyba nienajlepszy... :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 23 sty 2013, 10:00

MeWa pisze:
Bastian pisze:Przecież jest przetarg... :roll:
Czy aktualizacja programów sygnalizacji oznacza, że dotychczasowy projekt ZTM-u tego nie uwzględniał lub był zły?
Dla tego kawałka trasy nie ma projektu sygnalizacji ZTM, tylko jest sygnalizacja "wg ZMID-u", która miała być zmieniona:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... zmid-1.jpg
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... zmid-2.jpg
Bastian pisze:Przecież jest przetarg... :roll:
Skoro jest ten przetarg na sygnalizacje dla skrzyżowań wzdłuż Światowida, to właśnie na to samo wydawane są 2 razy pieniądze:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... ty-ztm.pdf
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... ty_ztm.jpg
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... ty-ztm.pdf
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... ty_ztm.pdf
Potem już nie występowałem, a w sumie trzeba to nadrobić.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

ashir

Post autor: ashir » 23 sty 2013, 14:50

Czułem, że 2 zostanie pocięta na ferie i się nie myliłem. Od poniedziałku będzie jeździła co 7.5/10//10. Nie zdziwiłbym się, gdyby taka częstotliwość już została. :D

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 sty 2013, 14:54

Akurat to byłoby bardzo logiczne, choć i tak zbyt częste :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 23 sty 2013, 16:36

ashir pisze:Czułem, że 2 zostanie pocięta na ferie i się nie myliłem. Od poniedziałku będzie jeździła co 7.5/10//10. Nie zdziwiłbym się, gdyby taka częstotliwość już została. :D
Ale mi cięcia. :roll:

ashir

Post autor: ashir » 23 sty 2013, 17:12

Patrząc na ubiegłe lata, to cięcia nawet duże. Zwykle ZTM się tykał jedynie szczytu i obniżał częstotliwość do 6 minut. Ale w tym roku musimy przecież oszczędzać. ;-)

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 23 sty 2013, 17:16

ashir pisze:Patrząc na ubiegłe lata, to cięcia nawet duże. Zwykle ZTM się tykał jedynie szczytu i obniżał częstotliwość do 6 minut. Ale w tym roku musimy przecież oszczędzać. ;-)
Niektóre linie powinny być bardzo ścięte, bo są za często.
2 to linia, która powinna być ścięta nawet i co 10 lub 15 w szczycie. (Tak jak poprzednie wcielenie 214 ścięli z 10/10/10 na 30/30/30 :P )

ashir

Post autor: ashir » 23 sty 2013, 17:22

Na 214 to był jedynie powrót do dawnej częstotliwości (jak już o czymś piszesz to warto sprawdzić w źródłach, jeśli się tego nie pamięta). A co do 2 to już była mowa o zaletach i wadach zarówno częstego tramwaju, jak i rzadkiego, nie wracajmy do tego.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 23 sty 2013, 19:27

ashir pisze:A co do 2 to już była mowa o zaletach i wadach zarówno częstego tramwaju, jak i rzadkiego, nie wracajmy do tego.
Nie bardzo widzę zalety rzadkiego tramwaju, również tego.
Oczywiście, o sens istnienia 2 w obecnej formie można się spierać, ale prawda jest taka, że z większości kursów 214 i 211 na Świderskiej wysiada kilka, kilkanaście osób, które kierują swe kroki do 2.
Frekwencja nie jest powalająca, to oczywiste, ale skoro już ta linia musi jeździć, to częstotliwość 7.5/10 uważam za dobrą, bo zachęcającą brakiem czekania nie wiadomo ile na mrozie.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 24 sty 2013, 0:03

MisiekK pisze:Ale co jeżysz sierść? Nigdzie nie napisałem, że informatorka zrobiła źle (rozmawiałem nawet z ta przemiłą kobietką).
Napisałeś tak, jakby robiła źle :) A robiła co w jej mocy, żeby pasażerowie nie błądzili.
MisiekK pisze:Natomiast przyznasz, że pilnowanie tramwaju przez pół dnia to nie było jej podstawowe zadanie.
Podstawowym jest udzielanie pasażerom wszelkiej informacji. W tym takiej, że ta dwójka którą widzą, odjeżdża dopiero za pół godziny i w dodatku nie z tego przystanku.
MisiekK pisze: Wystarczyło zapewne zawiadomić NR ZTM.
Słowo-klucz: "zapewne". Niestety, w rzeczywistości nie jest tak różowo jak mogłoby się wydawać, a proces decyzyjny w takich sytuacjach (konieczność powiadomienia motorowych, żeby przełączali wyświetlacze na krańcu) potrafi trwać godziny, dni, a nawet tygodnie.
MisiekK pisze:Nawiasem - przydałby się informator na Porajów01, który kierowałby ludzi do pustego tramwaju, a nie odwalali oni po wyciachaniu stamtąd E4 świńskie tłoki w 101.
Informator, przynajmniej pierwszego dnia, tam był. W takich warunkach pogodowych mimo wszystko mało komu chciałoby się podejść te ~150m do tramwaju, wolą wsiąść w 101. Kierowanie ludzi do pustego tramwaju w teorii brzmi świetnie, ale zrób to w rzeczywistości, jeśli właśnie zabrało się ludziom ich ulubione E4, a uszczęśliwiło jakimś pseudo-tramwajem ;)
noidea

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 24 sty 2013, 1:23

Adam G. pisze:Informator, przynajmniej pierwszego dnia, tam był. W takich warunkach pogodowych mimo wszystko mało komu chciałoby się podejść te ~150m do tramwaju, wolą wsiąść w 101. Kierowanie ludzi do pustego tramwaju w teorii brzmi świetnie, ale zrób to w rzeczywistości, jeśli właśnie zabrało się ludziom ich ulubione E4, a uszczęśliwiło jakimś pseudo-tramwajem
Był i usłyszał kilka przemiłych słów pod adresem swoim i ZTMu. Niby taka praca, ale gdybym im proponował jeszcze wycieczkę do tramwaju podczas śnieżycy zamiast poczekać na 101, to usłyszałbym jeszcze wiele innych ciepłych słów.
Raz spróbowałem - usłyszałem, że jak zawsze k***y namieszaliście i tego typu epitety.
+ wielki płacz po E.
Ludzie na Tarchominie są tragicznie nastawieni do tego tramwaju i generalnie do wprowadzonych zmian. Wczoraj stojąc na Świderskiej 05 z racji sporej ilości czasu kilku pasażerów porozmawiało sobie ze mną nie 10 sek., a bardziej 5-10 min. i żadna argumentacja - wyrażona nawet w najprostszy, nie "urzędowy" i uprzejmy sposób - do nich nie docierała. Choć trzeba przyznać, że ci, z którymi porozmawiałem dłuższą chwilę przynajmniej byli dość mili i kulturalni.

ODPOWIEDZ