Informacja w Swingach i Jazzach
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
SOA #1 - jedyne pojazdy, w jakich mi nie działała prawidłowo wczoraj informacja to Connecto.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
No i napisałem do ZTM-u. I co się okazuje? Standardy oznakowania się nie zmieniły, to Swingi cały czas są zacofane 
Wg wymogów określonych przez ZTM tramwaje wyposażonye we współczesną postać elektonicznej informacji wizualnej podczas kursów zjazdowych powinny prezentować informację o nazwie zajezdni, pod której bramy kurs prowadzi. Na wyświetlaczu przednim powinno być to wyświetlone w formule, np. "ZJAZD DO ZAJEZDNI ŻOLIBORZ". Dodatkowo na odcinku trasy podstawowej - tj. na odcinku od pętli do ostatniego przystanku (zespołu przystankowego) zgodnego z trasą podstawową linii - powinina być akcentowana nazwa tego przystanku, np. "OKOPOWAZAJEZDNIA ŻOLIBORZ".
Prezentowane na wyświetlaczach komunikaty, np. "ZET MOKOTÓW" są niezgodne z powyższymi zasadami i każdy taki przypadek, zgodnie z obowiązującymi umowami, jest traktowany jako nieprawidłowa realizacja usługi przewozowej.
Druga podniesiona w zapytaniu kwestia również została ujęta w wytycznych dla tramwajów "Swing". Podczas kursów skróconych powinny być emitowane analogiczne zapowiedzi głosowe jak w autobusach. Zaznaczamy jednak, że w wielu przypadkach kursy zjazdowe linii tramwajowych nie są tożsame z autobusowymi kursami skróconymi, za jakie uznajemy zjazdy do zajezdni. Tramwaje często pokonują jeszcze pewne odcinki tras poza trasą podstawową - w niektórych przypadkach dłuższe niż sam fragment trasy podstawowej. Z typowym przykładem kursów skróconych mamy do czynia na trasie linii 8 (Wiatraczna - Os. Górczewska oraz Wiatraczna - Cm. Wolski (skrócone)).
Wg informacji otrzymanych od spółki Tramwaje Warszawskie wadliwe funkcjonowanie systemu informacji pasażerskiej jest skutkiem realizacji umowy na dostawę taboru. Sposób rozwiązania tego problemu jest przedmiotem prowadzonych uzgodnień pomiędzy ZTM a TW. Oczekujemy, że powyższe nieprawidłowości zostaną w krótkiej perspektywie czasowej wyeliminowane.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
To czemu ZTM w przekazywanych rozkładach tego nie poprawia, skoro wymaga? Czyżby jeden pokój nie wiedział o tym co robi inny?MeWa pisze:No i napisałem do ZTM-u. I co się okazuje? Standardy oznakowania się nie zmieniły, to Swingi cały czas są zacofane
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Wszystko pięknie, tylko skąd system ma to wiedzieć, skoro rozkłady jazdy nie zawierają informacji, który przystanek jest tym ostatnim na trasie podstawowej.ZTM pisze:Dodatkowo na odcinku trasy podstawowej - tj. na odcinku od pętli do ostatniego przystanku (zespołu przystankowego) zgodnego z trasą podstawową linii - powinina być akcentowana nazwa tego przystanku, np. "OKOPOWAZAJEZDNIA ŻOLIBORZ".
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Z cyklu 'złote myśli marketingowców' - jak nie wiesz co napisać, to napisz cokolwiek byle były to kolejne 2 linijki.MichalJ pisze:To w zasadzie do "humoru zeszytów" by się nadawało, tak tragiczne, że aż śmieszne.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- MeWa
- Cukiereczek
Ale jakiś sens w tym jest. Informacja źle działa, bo TW mają taką a nie inną umowę z producentem i na jej podstawie nie mogą (nie potrafią?) wyegzekwować zmian, zgodnych z obowiązującymi standardami informacji. Ja przynajmniej tak to rozumiem.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"