(!) Tramwajem na Tarchomin

Moderator: Wiliam

ashir

Post autor: ashir » 28 sty 2013, 12:05

MisiekK pisze:Rano to bardzo dużo. Jak dla mnie to prawie połowa czasu mojego dojazdu do pracy z Nowodworów na Wolę.
Albo się jedzie komfortowo i dłużej, albo mniej komfortowo, ale krócej. Nie można mieć wszystkiego, nawet jak przez jakiś czas tak się miało. I żeby nie było to nie są jakieś frustracje, na Targówku miałem różne bonusy po reformach, które szybko zniknały, bez żadnej lub prawie żadnej rekompensaty i jakoś sobie radzę.
MisiekK pisze:A o twoich białołęckich frustracjach dyskutował nie będę.
Ja mam jakieś frustracje? Ciekawe, w przypadku każdej dzielnicy staram się mieć taki sam stosunek neutralny. Wiem, że jestem dziwny, że ze względu na wszystko, ale to ja muszę się dostosować do komunikacji, a nie na odwrót.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sty 2013, 12:27

ashir pisze:Albo się jedzie komfortowo i dłużej, albo mniej komfortowo, ale krócej
Najpierw trzeba mieć czym jechać mniej komfortowo.
ashir pisze:ale to ja muszę się dostosować do komunikacji, a nie na odwrót.
Skoro się zgadzasz na debilne likwidacje czegoś co dobrze funkcjonowało nie dostając nic w zamian to twój problem.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

ashir

Post autor: ashir » 28 sty 2013, 12:30

MisiekK pisze:Najpierw trzeba mieć czym jechać mniej komfortowo.
Pieszo do 509, które już puste nie będzie po ruszeniu z pętli to jest moim zdaniem wersja mniej komfortowa.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sty 2013, 12:32

A kto proponuje pieszo? Co z czym ty w ogóle porównujesz? Przecież mowa jest o przywróceniu 516!!! :roll: #-o
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sty 2013, 12:33

ashir pisze:Pieszo do 509, które już puste nie będzie po ruszeniu z pętli to jest moim zdaniem wersja mniej komfortowa.
Ale dlaczego ludzie mają drałować kilometr pieszo skoro był dobry dojazd do przesiadki? Równamy w górę a nie w dół.
Bastian pisze:Przecież mowa jest o przywróceniu 516!!! :roll: #-o
Mam nadzieję, że ktoś za ten cyrk odpowie personalnie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 sty 2013, 12:35

Jakie 20 minut?

Odcięcie Odkrytej od Pragi jest bez sensu, temu nie przeczę.

Ale nie róbcie z tego jakiejś katastrofy na miarę potopu. 214 z przystanku Odkryta do pętli jedzie 8 minut, 509 z pętli do Mehoffera - 4 minuty, autobus z Odkrytej do Mehoffera, gdyby był, jechałby 2 minuty, przesiąść się trzeba było i tak. W sumie podróż wydłużona o 10 minut (8+4-2), a z przystanków bardziej na północ - o mniej.

[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 ]
I jeszcze raz powtórzę - dojście nie wydłużyło się o kilometr.

ashir

Post autor: ashir » 28 sty 2013, 12:37

MisiekK pisze:Skoro się zgadzasz na debilne likwidacje czegoś co dobrze funkcjonowało nie dostając nic w zamian to twój problem.
No wiesz, 406 też dobrze funkcjonowało, ale ZTM miał inne plany i skasował tą linię i co z tego? O zastępstwie tej linii też trudno mówić. Miałem przypiąć się łańcuchami do ostatniego kursu tej linii, albo zasypać ZTM licznymi pismami w sprawie tej linii i bym dostał lakoniczną informację po 30 dniach? No nie, trzeba korzystać z nowej siatki połączeń, nawet jak jest mniej korzystna dla jakiejś grupy osób. A że ZTM miewa strasznie głupie pomysły to inna sprawa, ale je to trzeba gasić w zarodku, później to już jest zwykle za późno.
Bastian pisze:A kto proponuje pieszo? Co z czym ty w ogóle porównujesz? Przecież mowa jest o przywróceniu 516!!! :roll: #-o
Porównuje 214+509 z wersją pieszą do 509.
MichalJ pisze:Jakie 20 minut?
Celowo zawyżyłem ten czas, aby zaraz się nie okazało, że ktoś jedzie z najdalszego przystanku i czeka na to 509 8 minut, bo akurat ma takiego pecha, że poprzednie odjechało, a nie jeździ w szczycie.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sty 2013, 13:23

ashir pisze:406 też dobrze funkcjonowało, ale ZTM miał inne plany i skasował tą linię i co z tego? O zastępstwie tej linii też trudno mówić. Miałem przypiąć się łańcuchami do ostatniego kursu tej linii, albo zasypać ZTM licznymi pismami w sprawie tej linii i bym dostał lakoniczną informację po 30 dniach?
Jak widać nie korzystało z tego połączenia tyle osób. A może trzeba było się przypiąć?
MichalJ pisze:10 minut
Dodając do tego spadek liczy kursów to robi się dużo. Wydłużyć się nie musiała.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 sty 2013, 13:27

Nie musiała i niech to jakoś odkręcą...

ashir

Post autor: ashir » 28 sty 2013, 13:33

MisiekK pisze:Jak widać nie korzystało z tego połączenia tyle osób. A może trzeba było się przypiąć?
Jak widać z (starego) 516 nie korzystało wiele osób, tak mam to rozumieć? Że jeśli ZTM wprowadzi coś po mimo oporu mieszkańców to znaczy, że jest to jedyne słuszne działanie? No niekoniecznie, ważne, żeby po zmianach sobie jakoś radzić, już nie mówiąc o tym, że widzę parę możliwości z jazdą 214 w kierunku Starych Świdrów i przesiadki na 509, albo coś innego.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 sty 2013, 13:34

Zaraz. Jaki spadek liczby kursów? Wydajemisie, że 214 jeździ częściej niż jeździło 516.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sty 2013, 13:45

MichalJ pisze:Zaraz. Jaki spadek liczby kursów? Wydajemisie, że 214 jeździ częściej niż jeździło 516.
A jeździ co 5 w szczycie?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 sty 2013, 13:50

A 516 jeździło?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sty 2013, 14:03

MichalJ pisze:A 516 jeździło?
Jeździło....

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 28 sty 2013, 14:08

516 do poprzedniej postaci ZTM pewnie nie przywróci, bo przyznaliby się do błędu. Najszybciej więc wykombinują zmianę na 214: Nowodworska - Mehoffera - Światowida - Świętosławskiego - Świderska, aby ludzi dalej dowozić do Mehoffera na 509/E-8 i Tarchomin (bazarek), a przy okazji może ktoś się skusi dojechać do tramwaju. Na Świderskiej (Mehoffera - Ćmielowska) w stronę tramwaju i tak można ten autobus tylko pooglądać.

Przy okazji wyrzuci się linię ze skrzyżowania Mehoffera / Świderska, gdzie w relacji Świderska -> Mehoffera (Nowodworska), czyli południe - zachód robi się niezły zator.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

ODPOWIEDZ