R-11 Kleszczowa pisze:Sądze, że po wybudowaniu dodatkowych pasów na Moście Grota- Roweckiego, a także po odbudowaniu estakad środkowych nad torami linii do Legionowa i przerzuceniu wiaduktu nad Łabiszyńską tak wielkich zatorów TIRy nie będą już tworzyć. Aczkolwiek faktycznie dużym plusem Mostu Krasińskiego (BTW czy to już jest oficialna nazwa- bo już mam obawy, żeby go nie zmienilli na Most Zgrupowania AK "...") będzie to, że stanie się przeprawą lokalną. Jednakże nie wiem jakie są dokładnie plany lecz boję się, że jeśli zostanie zbudowany przed remontem Grota to TIRy na niego zawitają
Może sie uda wyeliminowac tiry,było by to wskazane.
Na forum pojawiło sie już wiele projektów dotyczących nowej pętli włościańska po otwarciu kolejnych stacji metra,a także projektów po otwarciu mostu północnego i puszczeniu lini tramwajowej.
Z projektów wynika,że znaczna częśc komunikacji zostanie skierowana na most północny,a pętla włosciańska przejmie większość linii krańcujacych w tej chwili na pl.wilsona.
Czytając te projekty wywnioskowałem,że petla włościańska ma byc potężnym węzłem przesiadkowym,jednak nie ma tam na to miejsca i warunków.
Można by podzielić komunikacje i część linii jadących z tarchomina i bródna przezucić na most krasińskiego.
Wtedy most grota by został odkorkowany,a przejazd odrowąża i pożarową,lub jagiellonską ,był by czasowo podobny.
Pl.wilsona został by nadal ważnym węzłem przesiadkowym.