Komunikacja na Targówku
Moderator: Wiliam
Wg mnie zmiana trasy lini 156 powinna się zbiec z remontem mostu Grota-Roweckiego. Wówczas można pomyśleć o połączeniu 156 z 205 na trasie Metro Młociny- Dw. Gdański, bo mając 112, potrzebne jest 156 na Bródnie?
Wówczas można zostawić 140 na trasie :
140 Dw. WSCHODNI - ...- Radzymińska- Gorzykowska - Myszkowska -...- Kondratowicza-Łabiszyńska- BRÓDNO SUWALSKA /powrót: Łabiszyńska-Chodecka/
345 wyciągnąć do Targówka, lub Zajezdni Stalowa, bo na Młodzieńczej i Kondratowicza się marnuje.
Wówczas można zostawić 140 na trasie :
140 Dw. WSCHODNI - ...- Radzymińska- Gorzykowska - Myszkowska -...- Kondratowicza-Łabiszyńska- BRÓDNO SUWALSKA /powrót: Łabiszyńska-Chodecka/
345 wyciągnąć do Targówka, lub Zajezdni Stalowa, bo na Młodzieńczej i Kondratowicza się marnuje.
140 przez Targówek trasą 156 /wycofane z Kołowej/, a czas przejazdu 345 na odcinku Młodzieńcza-Targówek jest porównywalny z Młodzieńcza - Bródno Podgrodzieashir pisze:Tego twoje pomysłu to nawet nie ma sensu komentować, w ogóle po co 140 ma jechać przez Gorzykowską i omijać ZP Pratulińska i ZP Handlowa? Funkcji 345 też nie rozumiesz, nie mówiąc już o bilansie brygadowym i ogólnym sensie.
I zostawiamy m. in. ulicę Hłaski bez komunikacji? Bez sensu.ARTUR P pisze:[...]można pomyśleć o połączeniu 156 z 205 na trasie Metro Młociny- Dw. Gdański[...]
Obie linie pełnią tam zupełnie dwie różne funkcje w tym momencie.ARTUR P pisze:[...]bo mając 112, potrzebne jest 156 na Bródnie?[...]
140 pełni funkcję dowozówki Szmulki <-> Targówek. Szkoły etc. Poza tym przy proponowanych przez ZTM zmianach można liczyć na lekkie podbicie linii, co zwiększy jej atrakcyjność.ARTUR P pisze:Wówczas można zostawić 140 na trasie :
345 to linia ząbkowska, więc nie ma nic wspólnego z Młodzieńczą, Targówkiem i Stalową - nie wolno jej ładować w kolejne korki, które i tak już łapie na Młodzieńczej.ARTUR P pisze:345 wyciągnąć do Targówka, lub Zajezdni Stalowa, bo na Młodzieńczej i Kondratowicza się marnuje.
Teoretycznie, a w praktyce jak napisałem wyżej - korki.ARTUR P pisze:czas przejazdu 345 na odcinku Młodzieńcza-Targówek jest porównywalny z Młodzieńcza - Bródno Podgrodzie
a ja mam inną koncepcję:
część pierwsza:
140 DW. WSCHODNI (Lubelska) (razem ze 238 (130)) - ... - Kraśnicka - Radzymińska - Gorzkowska - Handlowa - Pratulińska - Borzymowska - Św. Wincentego - Młodzieńcza - Radzymińska - CH. MARKI (oczywiście może być też CH TARGÓWEK zależnie od potoków oraz może obsługiwać cały Targówek tj. przez Ossowskiego - PRatulińską - Borzymowską). 30/30/30
112 ... - Kondratowicza - (opcjonalnie za Św. Wincentego - Gilarska - Rolanda - Codzienna) - Młodzieńcza - Łodygowa - (trasa 345) - ZĄBKI (POWSTAŃCÓW) 10/10/10/10
512 przekształcenie w szczytówkę
145 skrócenie do relacji WIATRACZNA - ZĄBKI
156 do likwidacji
527 podbicie do 10/10/10/10 (w tym przypadku brygady wyszły by na zero, bo z m.in. likwidowanego 512)
druga druga:
199 skrócone do Targówka
212 likwidacja
162 skierowanie z Targówka przez Św. Wincentego - trasą 199 - Szymanowskiego - Pl. Hallera - Jagiellońską (na Targówku trasa 212 lub bezpośrednio Handlową - Kołową)
w ten sposób uzyskujemy silne linie bez dodatkowych brygad i zapewniamy sprawne przesiadki na wszystkie możliwe kierunki.
część pierwsza:
140 DW. WSCHODNI (Lubelska) (razem ze 238 (130)) - ... - Kraśnicka - Radzymińska - Gorzkowska - Handlowa - Pratulińska - Borzymowska - Św. Wincentego - Młodzieńcza - Radzymińska - CH. MARKI (oczywiście może być też CH TARGÓWEK zależnie od potoków oraz może obsługiwać cały Targówek tj. przez Ossowskiego - PRatulińską - Borzymowską). 30/30/30
112 ... - Kondratowicza - (opcjonalnie za Św. Wincentego - Gilarska - Rolanda - Codzienna) - Młodzieńcza - Łodygowa - (trasa 345) - ZĄBKI (POWSTAŃCÓW) 10/10/10/10
512 przekształcenie w szczytówkę
145 skrócenie do relacji WIATRACZNA - ZĄBKI
156 do likwidacji
527 podbicie do 10/10/10/10 (w tym przypadku brygady wyszły by na zero, bo z m.in. likwidowanego 512)
druga druga:
199 skrócone do Targówka
212 likwidacja
162 skierowanie z Targówka przez Św. Wincentego - trasą 199 - Szymanowskiego - Pl. Hallera - Jagiellońską (na Targówku trasa 212 lub bezpośrednio Handlową - Kołową)
w ten sposób uzyskujemy silne linie bez dodatkowych brygad i zapewniamy sprawne przesiadki na wszystkie możliwe kierunki.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
112 to lepiej nie ruszać... Linia i tak jest dość średnio punktualna, a narazisz ją na jakiś dodatkowy koszmar na Łodygowej. Gdzie masz połączenie Tagrówka z Bródnem? I jak dowieziesz Bródno do Marek? Dodatkowo, zwróć uwagę, że 527 ma w szczycie porannym taką częstotliwość, jaka rzeczywiście jest potrzebna. Natomiast jakoś nie widzę, żeby była potrzeba kursowania co 10 minut poza szczytem i w weekendy na odcinku od Młodzieńczej do Derbów. W dobie oszczędności, nie potrzebne nam są muchowozy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale to niedopuszczalne - nie skierować 112 przez Przasnyską!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
112 pewnie zostanie skrócone do CHOMICZÓWKI po oddaniu linii tramwajowej w Powstańców. więc trasa nie będzie długa i będzie mniej korkogenna. poza tym byłaby oszczędność za likwidację 512 (lub jego uszczytowienie). chodzi mi o skierowanie przez Zacisze silnej linii łączącej zarówno urząd, jak i skrzyżowanie Łodygowa/Radzymińska (równie dobrze na tym etapie może to być para 145 + 345, ale częstotliwość w weekend jest słaba. w moim 112 dokładamy w DP 1 brygadę, w DS więcej, ale odbieramy z 512 w weekend w całości, w DP jedną przy założeniu utrzymania 412 co 20 min w szczycie, co nie jest uzasadnione.
co do połączenia Targówka z Bródnem to jest 120, 169. najważniejsze jest połączenie z urzędem, a to będzie utrzymane przez 140, które objedzie osiedle.
co do połączenia Targówka z Bródnem to jest 120, 169. najważniejsze jest połączenie z urzędem, a to będzie utrzymane przez 140, które objedzie osiedle.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Zacisze potrzebuje silnej linii, ale dowozowej i to na krótkim taborze. Wcześniej już sugerowałem uruchomienie linii na trasie: Zacisze - Codzienna - Młodzieńcza - Radzymińska - Jórskiego - Samarytanka - Gilarska - Rolanda - Zacisze. Nawet jedna brygada robiłaby tak wysoką częstotliwość, że każdy byłby zadowolony, a jakby w szczycie dorzucić drugą Solinkę, to już w ogóle byłby przepych. 112 tam nie potrzeba. Gdy uda się zrealizować taką modyfikację, można pomyśleć na przykład o połączeniu 512 z 345, jeśli to drugie rzeczywiście na Bródno jeździ takie puste.
Okej, zapomniałem faktycznie o tym, że tam jest buspas. Nie zmienia to jednak faktu, że 345 pełni zupełnie inną funkcję.emyl pisze:Jakie korki? Na buspasie?
Ząbki naprawdę nie potrzebują dwóch różnych linii - 145 wzmocnione poprzez 345 wystarczy. 512 nie powinno w ogóle istnieć, a w zamian za to silna dowozówka do Młodzieńczej i/lub Św. Wincentego (załóżmy 7,5/10/12). Pomysłu z trasą 140 nie rozumiem - co miałaby ona dać?patryk148 pisze:[...]część pierwsza:[...]
Tutaj to już w ogóle nie rozumiem. Po co ruszać coś, co w miarę dobrze funkcjonuje?patryk148 pisze:[...]druga druga:[...]
Dobrze, ale jak chcesz połączyć całotygodniową dowozówkę ze szczytowym wzmocnieniem 145? Trasowo by się oczywiście dało, ale rozkładowo już gorzej.emyl pisze:[...]Gdy uda się zrealizować taką modyfikację, można pomyśleć na przykład o połączeniu 512 z 345, jeśli to drugie rzeczywiście na Bródno jeździ takie puste.
A może coś pokroju 460? Jednokierunkowa dowozówka do centrum i powrót technicznym? Włączenie od Rolanda, popołudniu na odwrót - włączenie od np. MRA, potem koniec na Zaciszu. Wtedy można jakieś 2xx skierować na tourne po Zaciszu i niech przy okazji zahacza o urząd dzielnicy, a postój odbywa przy CH Targówek.emyl pisze:Żaden problem. W wypadku uruchomienia na Zaciszu innej linii - uszczytowienie 512.