(!) Budżet miasta 2013 - komunikacja miejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
-
Krzysiek_S
Albo debatujesz, albo przedsatwiasz projekt finalny.stront pisze:Czy nie z większym sensem zatem byłoby zorganizowanie debaty na temat uzgodnionego już i finalnego projektu?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Hm, no tak, ale wnioskując po przebiegu owej debaty nie miała ona służyć wprowadzaniu korekt do przedstawionego projektu (wyraźnie zaznaczono, że nie są to żadne konsultacje społeczne).pawcio pisze:Albo debatujesz, albo przedsatwiasz projekt finalny.
Skoro celem zatem była tylko prezentacja jako taka i omówienie (pokrywające się zresztą z tekstami zamieszczonymi na stronie ZTM oraz w prasie) to równie dobrze można było zrobić to w przypadku wersji finalnej. Niczego nowego (poza zawrotką 521 przez al. Stanów Zjednoczonych, Grenadierów i al. Waszyngtona) się na tym spotkaniu nie dowiedziałem, a jestem przekonany, że ostateczna wersja projektu będzie wyglądała inaczej.
Doświadczenia przeszłości na to wskazują
http://www.trasbus.com/projekty.htm
--------------------------------------------------------------------------
TRASBUS - Historia warszawskiej komunikacji miejskiej
http://www.trasbus.com
TRASBUS - Historia warszawskiej komunikacji miejskiej
http://www.trasbus.com
Jest zła, ale nic lepszego nie wymyślonoAdam G. pisze:Tak sobie czasem myślę, że może jednak demokracja nie jest najbardziej właściwym ustrojem...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
-
Płowieszczołak
Mnie np. męczyły wypowiedzi i postawa przedstawiciela SISKOM-u
Z przemiłym uśmiechem kilkukrotnie zaczynał (dopóki mu nie zdążył zabrać mikrofonu moderator) akcję edukacyjną tłumaczenia emerytom o zwiększonych obciążeniach finansowych dzielnic. Nie dość, że odbiegał od tematu, to robił to tak (być może nieświadomie) że niepotrzebnie podgrzewał atmosferę na sali.Bastian pisze:Z ciekawości - czemu?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jak przeglądam internetowe dyskusje, to mam wrażenie, że i do tego powoli "dojrzewamy"...JacekM pisze:moim zdaniem kwestie techniczne, jaką jest np. układ linii, nie powinny być w ten sposób ustalane - podobnie jak przecież nikt nie głosuje nad tym, że jedzie się jak jest zielone, a jak jest czerwone to się nie jedzie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Zmiany na 166 rozpatrywałbym w kontekście 195, 185 i 503. Z tej czwórki jedna powinna wylecieć i jedna wyleciała, ale chyba nie ta właściwa, bo odcięto od północny Ursynów od Traktu Królewskiego.Wiliam pisze:166 frekwencję to ma na lewym brzegu, bo na prawym to chyba jednak jest dramat. Nawet w szczycie można usiąść.
Za to z 521 zrobiłbym tak: wzmocnił 9, skrócił 24 na Wiatraczną i 7 do Banacha, zaś 25 do piachu.
A czy to nie on przypadkiem zaczął pouczać innych, żeby nie przerywali, jak on mówi?Płowieszczołak pisze:Mnie np. męczyły wypowiedzi i postawa przedstawiciela SISKOM-uZ przemiłym uśmiechem kilkukrotnie zaczynał (dopóki mu nie zdążył zabrać mikrofonu moderator) akcję edukacyjną tłumaczenia emerytom o zwiększonych obciążeniach finansowych dzielnic. Nie dość, że odbiegał od tematu, to robił to tak (być może nieświadomie) że niepotrzebnie podgrzewał atmosferę na sali.Bastian pisze:Z ciekawości - czemu?
[ Dodano: Czw 11 Kwi, 2013 16:44 ]
ZTM opublikował komentarz do wczorajszej debaty: http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=711&c=98&l=1
Wybrałem dwa cytaty:
Propaganda, nic więcej.ZTM pisze:Nie obyło się bez miłych akcentów. Jeden ze śródmiejskich radnych podziękował za planowaną przez ZTM zmianę trasy linii 127, która znacznie poprawi sytuację komunikacyjną na Powiślu.
Szkoda, że ZTM o tym wcześniej nie wspomniał. A jeśli o tym poinformował to w taki sposób, by inni na pewno się nie dowiedzieli.ZTM pisze:W czasie debaty bardzo łatwo można było odnieść wrażenie, że część protestów pasażerów wynika z niezbyt dokładnego zapoznania się z proponowanymi przez ZTM zmianami. Dobrym przykładem jest protest środowisk studenckich przeciwko likwidacji linii 175. Jest to linia, z której korzystają studenci poruszający się między kampusem przy Krakowskim Przedmieściu a linią metra czy kampusem na Ochocie. Jednak nie dostrzegli oni, że linia 128, która będzie kursowała częściej niż obecnie i na nieco zmodyfikowanej trasie, będzie im w stanie całkowicie zastąpić „sto siedemdziesiątkę piątkę”.
Zaintrygowało mnie z kolei jedno. ZTM planuje ściąć linię 303. Ciekawe do ilu minut. Pewnie do 2 BWL-ek ze 122 dając częstotliwość 45 minut.
Częściej, niż obecne 175 + 128?? Nie. Więc protest zasadny.sprinter pisze:Jednak nie dostrzegli oni, że linia 128, która będzie kursowała częściej niż obecnie i na nieco zmodyfikowanej trasie, będzie im w stanie całkowicie zastąpić „sto siedemdziesiątkę piątkę”.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Co 6 minut. 2 kursy na godzinę mniej. A o tym dowiedziałem się wczoraj.KwZ pisze:Częściej, niż obecne 175 + 128?? Nie. Więc protest zasadny.sprinter pisze:Jednak nie dostrzegli oni, że linia 128, która będzie kursowała częściej niż obecnie i na nieco zmodyfikowanej trasie, będzie im w stanie całkowicie zastąpić „sto siedemdziesiątkę piątkę”.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Raczej bym powiedział: kadzenie. Przecież to śródmiejski radny o to wcześniej wnioskował, Grzegorz Jakiśtam, OIDP. Pewnie ten sam. No to w sumie czemu miał nie podziękować i czemu ZTM miał się powstrzymać od wzmianki o tymsprinter pisze:Propaganda, nic więcej.ZTM pisze:Nie obyło się bez miłych akcentów. Jeden ze śródmiejskich radnych podziękował za planowaną przez ZTM zmianę trasy linii 127, która znacznie poprawi sytuację komunikacyjną na Powiślu.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow