Kącik porad komputerowych
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
Witam.
Mam problem z kartą graficzną w laptopie (ATI Mobility Radeon HD 5145). Otóż po włączeniu filmu na youtube w Firefox/IE czy filmu w Windows Media Playerze system się zawiesza po czym wyskakuje Blue Screen z kodem błędu 0x116 na pliku atikmdag.sys (sterownik grafiki).
Reinstalacja systemu, przeinstalowanie sterowników grafiki do najnowszej i najstarszej wersji nie pomagają. Podejrzewam, że nastąpiło uszkodzenie karty graficznej po n-tym przywróceniu z hibernacji (po niej zaczęły występować problemy). Problem nie występuje w Chrome i VLC Player.
OS to Win7 64bit.
Dzięki za ewentualne porady.
Już nie trzeba. Okazuje się, że grafika się uszkodziła, stąd te niebieskie ekrany...
Mam problem z kartą graficzną w laptopie (ATI Mobility Radeon HD 5145). Otóż po włączeniu filmu na youtube w Firefox/IE czy filmu w Windows Media Playerze system się zawiesza po czym wyskakuje Blue Screen z kodem błędu 0x116 na pliku atikmdag.sys (sterownik grafiki).
Reinstalacja systemu, przeinstalowanie sterowników grafiki do najnowszej i najstarszej wersji nie pomagają. Podejrzewam, że nastąpiło uszkodzenie karty graficznej po n-tym przywróceniu z hibernacji (po niej zaczęły występować problemy). Problem nie występuje w Chrome i VLC Player.
OS to Win7 64bit.
Dzięki za ewentualne porady.
Już nie trzeba. Okazuje się, że grafika się uszkodziła, stąd te niebieskie ekrany...
- R-9 Chełmska
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Jakoś wczoraj, czy przedwczoraj zaczęły mi się pojawiać na ekranie powidoki/artefakty po klikniętych pozycjach w menu różnych aplikacji (na razie zaobserwowałem w eksploratorze przy uruchamianiu wyszukiwarki napisów z prawego kliknięcia i w Adobe Readerze). Dzieje się to nie zawsze i na razie nie stwierdziłem czy jest związane z działaniem jakiejkolwiek aplikacji. Wygląda to tak, że otwieram sobie jakieś menu, klikam na jakąś opcję i potem na ekranie zostaje mi półprzeźroczysty pasek z tą właśnie opcją. Nie znalazłem do tej pory innego sposobu na pozbycie się takiego powidoku niż uruchomienie dowolnej gry/aplikacji w trybie pełnoekranowym (tzn z "restartem" wyświetlania - samo przełączenie przeglądarki w tryb pełnoekranowy nie wystarcza). Co robić, jak żyć i jak się tego pozbyć?
Pierwsze co mi przychodzi do głowy: spróbuj przeinstalować sterowniki do karty graficznej.hafilip84 pisze:Jakoś wczoraj, czy przedwczoraj zaczęły mi się pojawiać na ekranie powidoki/artefakty po klikniętych pozycjach w menu różnych aplikacji (na razie zaobserwowałem w eksploratorze przy uruchamianiu wyszukiwarki napisów z prawego kliknięcia i w Adobe Readerze). Dzieje się to nie zawsze i na razie nie stwierdziłem czy jest związane z działaniem jakiejkolwiek aplikacji. Wygląda to tak, że otwieram sobie jakieś menu, klikam na jakąś opcję i potem na ekranie zostaje mi półprzeźroczysty pasek z tą właśnie opcją. Nie znalazłem do tej pory innego sposobu na pozbycie się takiego powidoku niż uruchomienie dowolnej gry/aplikacji w trybie pełnoekranowym (tzn z "restartem" wyświetlania - samo przełączenie przeglądarki w tryb pełnoekranowy nie wystarcza). Co robić, jak żyć i jak się tego pozbyć?
- hafilip84
Nie pomogło... Ale uświadomiłeś mi, że mniej więcej wtedy kiedy zaczął się ten problem, pojawiła się nowa wersja sterowników... Może to ma jakiś związek?Maciek pisze:Pierwsze co mi przychodzi do głowy: spróbuj przeinstalować sterowniki do karty graficznej.
Bateria na płycie głównej? Choć zawsze wydawało mi się, że czas się cofa do 1970 roku...MZ pisze:Co to może być i jak to naprawić?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Niekoniecznie, też tak kiedyś miałem. Może to są kolejne stadia...hafilip84 pisze:Bateria na płycie głównej? Choć zawsze wydawało mi się, że czas się cofa do 1970 roku...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
MZ pisze: Od wczoraj pojawił mi się po raz pierwszy dziwny problem. Czas w prawym dolnym rogu monitora zatrzymuje się w momencie wyłączenia komputera. Na przykład wyłączam komputer o 17:30, włączam go potem o 20:45 i czas startuje wtedy dalej od 17:30. Co to może być i jak to naprawić?
Mi czas zaczął wariować (przyspieszać i zwalniać) i pomogło odkurzenie kompa od wewnątrz. W ogóle, prawie na wszystkie dolegliwości mojego kompa, z blue screenami włącznie, to pomaga.Bateria na płycie głównej? Choć zawsze wydawało mi się, że czas się cofa do 1970 roku...
http://www.tani-sklep.pl/p/Seagate/2713
http://www.tani-sklep.pl/p/WesternDigital/3912
Z czego wynika różnica w cenie tych dysków? Wskaźniki niewiele mi mówią... Chodzi o to, czy kupno tego większego, a tańszego wiąże się z jakimś szczególnym ryzykiem.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
WD Black to taka półka "średnio-wyższa" dysków, poniżej jest seria Blue i Green. Ma gwarancję na 5 lat. Dziwne, bo WD podaje, że dysk ma 64MB pamięci podręcznej, a w linku jest 32
Seagate ma 32MB, wniosek z tego, że WD powinien być szybszy w działaniu.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Weź ten: http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/3318242 . Jest tańszy od obu i szybszy od każdego innego HDD 7200RPM. Minus - roczna gwarancja (plus rok niezgodności z umową jak nie kupujesz na firmę), ale ten drugi Seagate ma tak samoJacekM pisze: Z czego wynika różnica w cenie tych dysków? Wskaźniki niewiele mi mówią... Chodzi o to, czy kupno tego większego, a tańszego wiąże się z jakimś szczególnym ryzykiem.
- hafilip84
Chcę zrobić faksymile. Podpisałem się na kartce, zeskanowałem... Jak to teraz obrobić, żeby na wydruku nie wychodziły szare piksle na około podpisu i żeby to ogólnie wyglądało sensownie? Nie zależy mi, żeby udawać, że podpis jest ręczny...
Przede wszystkim: w czym to robić? W grę wchodzi darmowe oprogramowanie.
Przede wszystkim: w czym to robić? W grę wchodzi darmowe oprogramowanie.
Jeśli skanujesz to jako cz-b, a następnie obrób w w GIMP-ie (darmowy). Wchodzisz →kolory-krzywe ukazuje się krzywa charakterystyczna jako linia prosta rosnąca, należy większą część jej prawej strony dać maksymalnie do góry.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast