Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 29 kwie 2013, 21:06

rhemek pisze:Z tego co gdzieś czytałem EW51 miała iść w tym roku na remont do Mińska i potem okazyjnie jeździć na trasie Pruszków- Otwock.
Rany, a ja narzekałem na "babcię" EN57-0038... Jak ta pogłoska się potwierdzi, to będę BARDZO zaskoczony. Ale to nie byłaby zła rzecz, o nie. Sam bym chciał się przejechać EZT z roku 1936 :mrgreen:
Ale w Pruszkowie chyba nie zawróci?
(link: http://750mm.pl/index.php?topic=4119.0 )

fidzio

Post autor: fidzio » 29 kwie 2013, 21:28

rufio198 pisze:Fidzio coś może wiedzieć, bo wiem że przy niej się kręcił
Dzisiaj też sie kręciłem bo cały ten majdan ja prowadziłem :) Jednostka pojechała na WPT skąd zostanie wciągnięta na teren dawnych magazynów przy stacji W-Wa Praga. Jest to ogrodzony teren w którym powoli tworzy się Muzeum Komunikacji - prowadzone przez społeczników. Na chwilę obecną prowadzone są starania o remont jednostki najpierw do stanu "ekspozycyjnego" a następnie być może do ruchu. Jednostka jest depozytem z Mauzoleum Kolejnictwa, które to (tu uwaga ciekawostka) uznało ją za tabor "nie przedstawiający żadnej wartości historycznej" i wszczęło procedurę skreślenia z inwentarza następnie fizycznej likwidacji. Na szczęście dzięki staraniom kilku społeczników udało się ten tabor uratować przed pocięciem.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 29 kwie 2013, 21:28

VLnt7 pisze:
rhemek pisze:Z tego co gdzieś czytałem EW51 miała iść w tym roku na remont do Mińska i potem okazyjnie jeździć na trasie Pruszków- Otwock.
Rany, a ja narzekałem na "babcię" EN57-0038... Jak ta pogłoska się potwierdzi, to będę BARDZO zaskoczony. Ale to nie byłaby zła rzecz, o nie. Sam bym chciał się przejechać EZT z roku 1936 :mrgreen:
Ta jednostka jest chyba z 1938 :) Ale fajnie , jakby w sezonie jako linia turystyczna zawitała tam, gdzie była specjalnie zbudowana.

alojz

Post autor: alojz » 29 kwie 2013, 21:48

W Nowym Sączu stoi kolejny turbokibel.

fidzio pisze:Jednostka jest depozytem z Mauzoleum Kolejnictwa, które to (tu uwaga ciekawostka) uznało ją za tabor "nie przedstawiający żadnej wartości historycznej" i wszczęło procedurę skreślenia z inwentarza następnie fizycznej likwidacji.
Rence opadajom...

Próbowaliście zdziałać coś u konserwatora zabytków i w ministerstwie?

przewoz

Post autor: przewoz » 29 kwie 2013, 22:06

alojz pisze:W Nowym Sączu stoi kolejny turbokibel.
Mnie trochę irytuje, że one po przyjeździe do Wawy dalej głównie stoją ;)
A kibli z MMz nie widać też...
Dziś widziałem chyba 2 albo 3 jednostki tego typu w ruchu, dwie inne stały pod MNO.

Ja mówiłem, że tak krótki czas na modernizację skończy się źle, a wykonawcy "odbiorą" sobie kary w kwocie zasadniczej.

[ Dodano: Pon 29 Kwi, 2013 22:08 ]
fidzio pisze:Jednostka pojechała na WPT skąd zostanie wciągnięta na teren dawnych magazynów przy stacji W-Wa Praga.
Tu?
http://goo.gl/maps/CRLwn

Fajnie, bo blisko.

alojz

Post autor: alojz » 29 kwie 2013, 22:13

przewoz pisze:Mnie trochę irytuje, że one po przyjeździe do Wawy dalej głównie stoją ;)
Świeżak 1613 (pierwszy z Gliwic) obrócił dziś do Sochaczewa.
przewoz pisze:A kibli z MMz nie widać też...
Ci to idą po całości, 1,5 miesiąca opóźnienia. Ale chyba kończą, bo 917 i 918 to pewnie ich.
przewoz pisze:Ja mówiłem, że tak krótki czas na modernizację skończy się źle, a wykonawcy "odbiorą" sobie kary w kwocie zasadniczej.
Standardowy mechanizm przy projektach dofinansowanych z Unii (patrz chociażby ŁKA, PIC). Przecież % od kar (lub wynajęcia hali) nie jest zwracany do kasy europejskiej, tylko zostaje u Zamawiającego.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 kwie 2013, 22:24

Akurat kara obniża Ci wartość kosztów kwalifikowanych. Nic "extra" na tym nie zyskujesz, dofinansowanie dostajesz tak, jakby wagon/pojazd/sprzęt/etc był o wartość kary tańszy.

PIC zrobiło co innego - w koszty zakupu wepchnęło koszty utrzymania (w majestacie prawa), ale czy się na tym nie przejedzie - zobaczymy... uczciwe podejście byłaby "suma kosztów I + U"
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

alojz

Post autor: alojz » 29 kwie 2013, 22:45

Glonojad pisze:Akurat kara obniża Ci wartość kosztów kwalifikowanych.
Ja słyszałem (przy innych projektach), ze faktura jest wystawiana na pełną wartość, a po jakimś czasie wystawiana jest (niby niezależna) nota obciążeniowa na karę umowną.
Ale skoro tak piszesz, to pewnie już ten proceder (częściowo) ukrócono.

AAdamq

Post autor: AAdamq » 29 kwie 2013, 23:57

VLnt7 pisze:

prababcia

a szwajcarscy MK uratowali jednostkę starszą od EW51 :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 kwie 2013, 6:01

I co, EW51 tez tak zniszcza, jak EW60?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 30 kwie 2013, 8:22

Jeżeli odbudową zajmą się społecznicy to jest nadzieja że nie. Tylko że potrwa to od groma czasu
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

robbo2k

Post autor: robbo2k » 30 kwie 2013, 10:51

1614 i 1620 w wersji hiperklop z Sochaczewa na trasie i w środku

http://www.youtube.com/watch?v=F5mwr0LpxbE

WojtekE65

Post autor: WojtekE65 » 30 kwie 2013, 11:46

"fidzio" Jednostka pojechała na WPT skąd zostanie wciągnięta na teren dawnych magazynów przy stacji W-Wa Praga. Jest to ogrodzony teren w którym powoli tworzy się Muzeum Komunikacji - prowadzone przez społeczników.
Rano jeszcze stała na widoku - miedzi p.o. Praga i Toruńska.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 kwie 2013, 19:28

WojtekE65 pisze:
"fidzio" Jednostka pojechała na WPT skąd zostanie wciągnięta na teren dawnych magazynów przy stacji W-Wa Praga. Jest to ogrodzony teren w którym powoli tworzy się Muzeum Komunikacji - prowadzone przez społeczników.
Rano jeszcze stała na widoku - miedzi p.o. Praga i Toruńska.
Ja bym powiedział, że straszyła podróżnych. Wygląda to tak

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 kwie 2013, 22:05

rufio198 pisze:Jeżeli odbudową zajmą się społecznicy to jest nadzieja że nie. Tylko że potrwa to od groma czasu
Jeśli to społecznicy, to OK. Sądziłem, że KM, zarżnąwszy jedyny (dwu)skład aglomeracyjny, wymyśliły jakąś szaloną czternaściewuizację EW51...

ODPOWIEDZ