Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
-
bepe
rufio198 pisze:
Raczej wątpię. Akurat na likwidacji tego nikomu nie zależy.
Likwidacja Wspólnego Biletu w II strefie byłaby dla budżetu Warszawy opłacalna, a jednocześnie dla mieszkańców Warszawy zasadniczo nieodczuwalna, a wręcz w pociągach zrobiłoby się pewnie luźniej. A jeśli Warszawa dopłaca ok. 60% kosztów funkcjonowania Wspólnego Biletu na obszarach sąsiadujących gmin*, to pole do oszczędności jest spore.
*
http://www.rynek-kolejowy.pl/39842/Upad ... M__WKD.htm
-
Teokryt
Nadal uważam ze pieniądze leża w miejscach parkingowych, jak to jest ze ekipa PO z samorządu i ekipa PO z rządu ne mogą poprawić chociaż wartości za parkowanie? Bez żadnej rewolucji podnieść opłaty za parkowanie dwukrotnie i robiąc parkowanie 365 dni w roku 24h/d.
320mln sie znajdzie szybko.
-
Wolfchen
- (Busmann)
Tu się zgodzę, w opłatach za miejsca parkingowe należy szukać dodatkowych wpływów. Tyle, że przy okazji wypadałoby zainwestować w komunikację, która powoli przestaje być przyjazna dla pasażerów (bezsensowne cięcia, uwalanie dobrych połączeń, etc)...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
Piottr
-
Kontakt:
Wolfchen pisze:Tu się zgodzę, w opłatach za miejsca parkingowe należy szukać dodatkowych wpływów.
Przede wszystkim należałoby podnieść śmiesznie niski abonament dla mieszkańców strefy parkowania. Niech wynosi choć 1/10 tego, co trzeba normalnie zapłacić.
Druga sprawa, to opłaty za parkowanie w dni wolne. W sobotę na Starówce zaparkowanie samochodu jest niemożliwe.
-
rufio198
-
Kontakt:
Wolfchen pisze:]No bo rozrzedzanie zauważy niewiele osób, ..
Jeżeli ja zauważyłem ( a nie mam zwyczaju śledzić rozkładów jazdy ) to inni pewnie też.
Jak ktoś korzysta z linii X codziennie to zauważy rozrzedzenie prawie natychmiast.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
-
Slon
Piottr pisze:Wolfchen pisze:Tu się zgodzę, w opłatach za miejsca parkingowe należy szukać dodatkowych wpływów.
Przede wszystkim należałoby podnieść śmiesznie niski abonament dla mieszkańców strefy parkowania. Niech wynosi choć 1/10 tego, co trzeba normalnie zapłacić.
Druga sprawa, to opłaty za parkowanie w dni wolne. W sobotę na Starówce zaparkowanie samochodu jest niemożliwe.
Jak chcesz policzyć 1/10 kwoty ? Ile "normalnie" stoi w strefie samochód mieszkańca?
Żeby nie było - zgadzam się że abonament jest niski i powinien być wyższy. Ale na pewno nie zracjonalizujesz ceny w ten sposób.
Wydaje mi się, że powinno się ograniczyć ilość tanich abonamentów na jeden lokal,
A przede wszystkim zwiększyć częstotliwość kontroli i wysokość opłaty za brak opłaty - obecna mała ilośc kontrolerów plus 50PLN za brak biletu wręcz zachęca do niepłacenia za parkowanie.
-
Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
autor: Szeregowy_Równoległy » 23 maja 2013, 0:52
Slon pisze:obecna mała ilośc kontrolerów plus 50PLN za brak biletu wręcz zachęca do niepłacenia za parkowanie.
O to to to. Niedawno zmieniłem samochód, więc ten świeży stał pod blokiem, w strefie, bez abonamentu czy jakiejkolwiek opłaty. I w ciągu trzech tygodni ZDM skarcił mnie raz. A jak patrzę na moje poprzednie doświadczenia z kwitami za parkowanie, to śmiem podejrzewać, że tego też nie zdążą ściągnąć.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.
Nazywam się Major Bień
-
KwZ
Zdążą? To on się przedawnia jakoś?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
-
Bastian
- Sułtan Maroka
To jeszcze na temat, na kogo można by głosować zamiast obecnej władzy i jakie świetne pomysły na oszczędności ma obecna opozycja:
SLD: Zlikwidować ZTM!
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
KwZ
A PO nie mówi nie.
Ale obwinianie ZTM-u o podwyżki cen biletów jest skandaliczne...
-
Poc Vocem
- (volviak)
Ech... a ja nie wierzyłem mamie, która powiedziała, że będą dążenia do likwidacji ZTM-u po tym jak przekazałem jej plotkę o dalszych 320 milionach cięć...
Tak, generalnie bardzo mądre posunięcie. Cofnijmy się najlepiej od razu w organizacji komunikacji o 20 lat. Na pewno w ten sposób dogonimy zachód. Bo oczywiście wzrost wydatków nie ma przełożenia na wzrost ilości usług i zadań w zakresie ZTM-u... Oczywiście, można się zastanawiać nad tym czy np. wszystkie te usługi są potrzebne (np. ilość POP-ów), ale mówienie o likwidacji całego Zarządu jest tak idiotyczne, że to żal komentować.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
MichalJ
Faktem jest, że tych komórek jest za dużo, ale ruch nie w tę stronę, chociaż to może tylko kwestia nazwy (i tego, który kierownik poleci). Połączone ZDM i ZTM mają swoje odpowiedniki w innych miastach...
-
KwZ
W sumie czemu idiotyczne? Zrobić z tego wielką aferę, która rozstrzygnie wybory, to nielogiczne?
-
Poc Vocem
- (volviak)
MichalJ pisze:Faktem jest, że tych komórek jest za dużo, ale ruch nie w tę stronę, chociaż to może tylko kwestia nazwy (i tego, który kierownik poleci). Połączone ZDM i ZTM mają swoje odpowiedniki w innych miastach...
Ja bym jednak wolał zacząć od połączenia ZDM i ZMiD...
KwZ pisze:W sumie czemu idiotyczne? Zrobić z tego wielką aferę, która rozstrzygnie wybory, to nielogiczne?
Obecnie wszystkie sprawy związane z organizacją transportu mieszczą się w jednym budynku. Podział kompetencji między cztery różne instytucje wydłuży czas wprowadzania nagłych zmian kilkukrotnie. A to tylko jedna z wad, na więcej nie mam czasu.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
Bastian
- Sułtan Maroka
MichalJ pisze:Faktem jest, że tych komórek jest za dużo, ale ruch nie w tę stronę, chociaż to może tylko kwestia nazwy (i tego, który kierownik poleci). Połączone ZDM i ZTM mają swoje odpowiedniki w innych miastach...
Ale tu mowa o wcieleniu głównej działalności ZTM do BDiK, które zajmuje jakieś 20 pokojów na Solcu...
BTW - jak umocowane jest istnienie wydzielonego organizatora transportu w przepisach?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow