Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Niestety, biernik jest w odwrocie 
@Poc Vocem: strzelić (kogo? co?) knot. Choć z drugiej strony, "strzelić gola" już tak nie razi...
@Poc Vocem: strzelić (kogo? co?) knot. Choć z drugiej strony, "strzelić gola" już tak nie razi...
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Ano nie do końca. To "co?" jest inne niż "co?" w mianowniku. Mówimy przecież "zastrzelić papugę", a nie "zastrzelić papuga". Nie rozumiem dlaczego w rodzaju męskim to miałoby być to to samo "co?", a w żeńskim już nie.Daniel_FCB pisze:Niestety, biernik jest w odwrocie
@Poc Vocem: strzelić (kogo? co?) knot
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
I jednocześnie strzelić/ustrzelić samochód, a nie samochoda. No nie wiem... Polska język trudna język.Poc Vocem pisze:Ano nie do końca. To "co?" jest inne niż "co?" w mianowniku. Mówimy przecież "zastrzelić papugę", a nie "zastrzelić papuga". Nie rozumiem dlaczego w rodzaju męskim to miałoby być to to samo "co?", a w żeńskim już nie.Daniel_FCB pisze:Niestety, biernik jest w odwrocie
@Poc Vocem: strzelić (kogo? co?) knot
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
FCBARCA.COM
FCBARCA.COM
E, mi się zdaje, że biernik od "knot" to "knot" tylko jeśli mowa o pierwotnym znaczeniu słowa. Jeśli mowa o knocie - słabym zdjęciu, nawet nie wiem czy to socjolekt miłośniczy, czy jakiś szerszy, fotograficzny, to knot ten może się inaczej odmieniać.KwZ pisze:To jest inne "co", ale biernik od "knot" to "knot". Źródło (pierwsze trafienie w googlu). Chociaż mnie to już nie razi.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
-
Stary Pingwin
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
[quote="kajo w "Rowerze""]przy móże służewieckim i ścieszka jest tak zawalona gałęziami, że jednej nie ominołem[/quote]Jest jakaś możliwość wpłynięcia na Kajo? Podobno przez względnie poprawną pisownię okazuje się szacunek czytającym. Jeśli tak, to Kajo właśnie na nas zwymiotował i świetnie się przy tym ubawił.
- vernalisadonis
ktosiek pisze:oni czesto jezdza przechylenie na jedna strone i normalnie realizuja kursy jak gdyby nic wiec ewidentnie jest cos nie tak
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
-
Stary Pingwin