Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Macie rację, muszę lepiej uważać... niemniej zdziwiło mnie, że to działało. Do tego stopnia, że zastanawiałem się, czy to nie zupełnie nowa opcja... W takich turbokiblach obsługa KM ledwie potrafi ustawić poprawną stację końcową na tablicach, zapowiedzi w 95% przypadków nie spotykam. Czasami jest trasa, ale "sztywna" tzn. wszystkie stacje podaje, włącznie z tymi już daleko w tyle.
Oprócz tego czasami zdarza się, że nawet zły numerek w formacie KMxxx wpisują. Na przykład: KM702 zamiast KM703 (widziałem 2 razy) czy choćby KM801 zamiast KM802. W drugim przypadku szczekaczka na śródziemiu jednak błędu nie popełniła i uparcie nazwała go KM802.
Jeśli chodzi o hiperkibel z Mińska - widziałem wczoraj albo dzisiaj odstawiony dwuskład pod WWO. Miał jechać do Skierniewic. Niestety nie mam żadnych szczegółów.
Oprócz tego czasami zdarza się, że nawet zły numerek w formacie KMxxx wpisują. Na przykład: KM702 zamiast KM703 (widziałem 2 razy) czy choćby KM801 zamiast KM802. W drugim przypadku szczekaczka na śródziemiu jednak błędu nie popełniła i uparcie nazwała go KM802.
Jeśli chodzi o hiperkibel z Mińska - widziałem wczoraj albo dzisiaj odstawiony dwuskład pod WWO. Miał jechać do Skierniewic. Niestety nie mam żadnych szczegółów.
Pytanie na pozór banalne, jednak słuszne - np. AKM z 2009 miały pewne różnice (patrz foto - po lewej Newag, po prawej Mińsk). Ja go dziś widziałem, ale krótko i niewyraźnie, tylko na tyle, by móc odczytać numer... BTW, ciekawe czy jadący z nim w parze 1622 to też ZNTK MM.xavee pisze:A ktoś widział już pierwszy hiper kibello z Mińska? Różni się on od zwykłych AKMów (szczególnie chodzi mi o czoło)?
Pewnie ma na myśli stare czoło, najlepiej full plastik, żadnych dotykowych CG, ani żadnej klimatyzacji z ograniczoną liczbą wyświetlaczy.alojz pisze:Zależy co rozumiesz przez "zwykłych".xavee pisze:A ktoś widział już pierwszy hiper kibello z Mińska? Różni się on od zwykłych AKMów (szczególnie chodzi mi o czoło)?
Niestety, ale to jest codzienność. Unikam słowa norma, bo nie jest normalne, że skład nowy, a część z nich już po "modernizacji", a SIP działa niczym w starym EN57.Furniszczur pisze:A co dziś się stało z Elfami KM? Na trzy którymi jechałem, w żadnym nie wyświetlały się stacje końcowe
Widzisz... kilka lat temu, jak w KM pokazały się pierwsze SIPy w tym kształcie (np EN57-1920, 1397), te wszystkie bajery były. Może poza wyświetlaniem godziny przyjazdu. Ale reszta też czasem działała. Potem - jak to w KM - trochę to działało, ale częściej nie... w zmodernizowanych - też raczej nie. Podobnie jak LCD na reklamy i wiadomości, które w zasadzie aktualnie zawsze są ciemne (dawniej na prawdę coś wyświetlałyVLnt7 pisze:Tak jest! Najnowsza eksperymentalna jednostka typu "sracz" została wyposażona w działający wizualny i (weźcie głęboki oddech) dźwiękowy system informacji pasażerskiej!
Zastanawiacie się, ile rzeczy jest w tych wozach zrobionych byle jak?
Wystarczy popatrzeć, jak świetnie "luźno" chodzą drzwi do WC, te ręcznie otwierane, półokrągłe... Tragedia. A nie wiem po co tak na prawdę system automatycznych drzwi w WC w nowych modernizacjach. Ten element będzie się psuł najczęściej. Żeby sprawdzić, czy blokada drzwi (też na przycisk) działa, musi stać ktoś z zewnątrz i naciskać, a wiadomo jakie mamy zaufanie do takich rzeczy (nie dziwię się wcale)
W takim razie powtórzę - czoło newagowskie.Jacek Z. pisze:Pytanie na pozór banalne, jednak słuszne - np. AKM z 2009 miały pewne różnice (patrz foto - po lewej Newag, po prawej Mińsk).xavee pisze:A ktoś widział już pierwszy hiper kibello z Mińska? Różni się on od zwykłych AKMów (szczególnie chodzi mi o czoło)?
1622 został zmodernizowany w Nowym Sączu.
Pojechał na naprawę
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Jako drugi i do Nowego Sącza. Też byłem zdziwiony że tam, podobno Stadler coś tam wynajmuje i tam są wysyłane nasze ''Flirty''. W Siedlcach nie ma miejsca - tyle jest zamówień
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
Dla przypomnienia plany taborowe na najbliższe lata:
A oprócz tego oczywiście kolejne stada AKMów.Koleje Mazowieckie pisze:W 2014 r. planowany jest zakup kolejnych dwóch sztuk jednoczłonowych spalinowych autobusów szynowych.
(...)
Również w kolejnych latach Samorząd Województwa Mazowieckiego planuje zakup nowoczesnych pojazdów szynowych. Będzie to m.in. zakup 20 sztuk nowych piętrowych wagonów, 2 wagonów sterowniczych oraz 2 lokomotyw do składów pociągów typu push-pull, 12 nowoczesnych pięcioczłonowych EZT-ów, a także 10 dwuczłonowych EZT-ów.
Brzmi ciekawie, ciekawe, gdzie trafią. Pięcioczłonowce to chyba na aglo, dwuczłonowce to spokojnie mogą robić większość linii w województwie, oprócz Warszawa - Skierniewice, -Siedlce, - Radom... 
Brokuje mi tylko szynobusików elektrycznych dla Ostrołęki i Płocka. Coś takiego, jak w świętokrzyskim mają.
Brokuje mi tylko szynobusików elektrycznych dla Ostrołęki i Płocka. Coś takiego, jak w świętokrzyskim mają.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
Ta, już widzę dwuczłonowego EZTa w Legionowie czy Otwocku, o Wołominie nawet nie wspomnę.Wolfchen pisze:Pięcioczłonowce to chyba na aglo, dwuczłonowce to spokojnie mogą robić większość linii w województwie, oprócz Warszawa - Skierniewice, -Siedlce, - Radom...![]()
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!