Autobusy testowane w Warszawie
- Solaris U10
O ile dobrze odnotowałem, to jeździ po 3. brygadzie.
Trafiłem dzisiaj do niego i trzeba przyznać, że robi lepsze wrażenie od BYD-a. Największym minusem jest chyba brak miejsc dostępnych z poziomu podłogi. Przy obecnych rozmiarach baterii wozy niskopodłogowe nie mają sensu, a więc albo niskowejściowy, albo ładowanie na krańcach, żeby potrzebne było mniej baterii.
Trafiłem dzisiaj do niego i trzeba przyznać, że robi lepsze wrażenie od BYD-a. Największym minusem jest chyba brak miejsc dostępnych z poziomu podłogi. Przy obecnych rozmiarach baterii wozy niskopodłogowe nie mają sensu, a więc albo niskowejściowy, albo ładowanie na krańcach, żeby potrzebne było mniej baterii.
Zupełnie nie rozumiem obsesji niskiej podłogi. W rzeźni na wózki oczywiście tak, ale nie musi być w całym wozie. Nawet nie powinno, jeśli mają być siedzenia na postumentach - one są dla osoby z trudnościami w poruszaniu się całkowicie niedostępne. Po schodkach moja mama wejdzie. Na siedzenie na podium nie wejdzie i kropka.
A ja widziałem wiele osób, szczególnie od dwóch kulach, które do niskopodłogowego autobusu wejdą i tam wybierają do przycupniecia miejsca na postumencie, bo tak jest im się wygodniej niż składać się do siadu na niskim krzesełku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
TLG już dobrze opisał ten autobus. Od siebie bym dodał drzwi, a raczej ich prędkość otwierania ale to się da poprawić. Ludzie chcieli otwierać nawet otwieraniem awaryjnym. Na szczęście można to zresetować z pulpitu kierowcy. Z ciekawostek to autobus jest o wiele wyższy od SU10. Obecnym mankamentem z punktu widzenia kierowcy jest deska rozdzielcza zupełnie nie przystosowana do autobusu elektrycznego. Jest w niej obrotomierz a nie ma widocznego stanu naładowania akumulatorów. Dopiero wejście w ustawienia to umożliwia. Niestety nadal jest to tylko fajna zabawka.
Jechałem dziś.
Najpierw plusy:
- cichy autobus
- wygodne siedzenia
- przyjemny, wesoły dla oczu z zewnątrz
- ciekawie zaprojektowana barierka po środku poczwórnych siedzeń. Niby troszkę przeszkadza ale podoba mi się ta innowacyjność
- przedni wewnętrzny wyświetlacz a raczej umiejscowienie jego (tuż przy pierwszych drzwiach)
Minusy:
- układ siedzeń (szkoda, że nie ma zbytnio takich podwójnych siedzeń tylko są same poczwórne)
- głośne i powolne drzwi.
Najpierw plusy:
- cichy autobus
- wygodne siedzenia
- przyjemny, wesoły dla oczu z zewnątrz
- ciekawie zaprojektowana barierka po środku poczwórnych siedzeń. Niby troszkę przeszkadza ale podoba mi się ta innowacyjność
- przedni wewnętrzny wyświetlacz a raczej umiejscowienie jego (tuż przy pierwszych drzwiach)
Minusy:
- układ siedzeń (szkoda, że nie ma zbytnio takich podwójnych siedzeń tylko są same poczwórne)
- głośne i powolne drzwi.