(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Tam jest jeszcze jedno skrzyżowanie. Pewnie motorniczy się nauczyli, że kierowcy to idioci i pod taki tramwaj potrafią wjechać. O tym, że kultura kierowców w Wawie jest zupełnie inna niż gdzie indziej w Polsce chyba nie muszę przekonywać.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Coś tam w internecie znaleźć można...
Fakt - zestawienie prędkości w miastach Polski . Wiem, że źrodło niezbyt godne polecenia, dlatego jest też Gazetka wrocławska czy
Zestawienie Transeko z 2002 (za stare IMO, ale potwierdza nieco prawdziwość dwóch poprzednich). I jeszcze Wikipedia, a szybkie tramwaje, tak gwoli odniesienia (dane w artykule odnośnie prędkości szybkiego tramwaju są prawdziwe).
Ostatecznie można powiedzieć, ze im mniejsze miasto, tym prędkości wyższe, co chyba jest logiczne
Fakt - zestawienie prędkości w miastach Polski . Wiem, że źrodło niezbyt godne polecenia, dlatego jest też Gazetka wrocławska czy
Zestawienie Transeko z 2002 (za stare IMO, ale potwierdza nieco prawdziwość dwóch poprzednich). I jeszcze Wikipedia, a szybkie tramwaje, tak gwoli odniesienia (dane w artykule odnośnie prędkości szybkiego tramwaju są prawdziwe).
Ostatecznie można powiedzieć, ze im mniejsze miasto, tym prędkości wyższe, co chyba jest logiczne
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Proszszszsz:fik pisze:Może ktoś przytoczy jakieś dane o vhandl
http://www.plantap.pl/wskazniki/zbiorow ... echniczne/
Prędkość komunikacyjna tramwaju [km/h]
Częstochowa 19,3
Poznań 19,23
Kraków 18,9
Gdańsk 17,99
Warszawa 17,62
Łódź 16,87
Katowice 16,66
Primo: ograniczniki ("kagańce") w większości nowych tramwajów (ale też w delfinach, które już takie nowe nie są) ustawione różnie, przeważnie na 50-55 km/h. Jeszcze kilka lat temu, jak testowali ograniczniki, rzadko gdzie były włączone, a jeśli już to np. na 65 km/h.Teokryt pisze:Że tak wtrącę ogółem. Co to się w Warszawie stało ze tramwaje jeżdżą same w sobie TAK WOLNO.
(...)
A w Warszawie? 50km/h to standard, czasem jest 40km/h, dużo ograniczeń na mostach, odcinkach prostych... Co to ma być?
Secundo: rozkłady jazdy z dużymi rezerwami czasowymi na pewnych odcinkach, co przy obecnym systemie wynagradzania odnoszącym się do wskaźnika punktualności, powoduje, że trzeba co któreś światło odstać jeden cały cykl lub jechać przeraźliwie wolno, by sie dotoczyć do przystanku na nowy cykl.
Tertio: stosowanie przez NR TW wideorejestratorów i kary za przekroczenie dopuszczalnej prędkości, bo Prawo o ruchu drogowym w całym kraju jest takie samo, ale NR już nie.
Od siebie dodam, że komunikacja szynowa powinna być traktowana jako szybki rodzaj transportu, bo - jeśli się da szansę - może takie być. Ale polska i warszawska praktyka jest inna. I pozostaje w sprzeczności z głoszoną oficjalnie przez Ratusz polityką uprzywilejowania szynowego transportu zbiorowego. Potrafią się pochwalić nawet nieistniejącym priorytetem na Jerozolimskich...
4bis Stalowa - Woronicza
Ja czasem wsiadam w 31 przy Królikarni. Moja normalna trasa to ZP Dworkowa - ZP Woronicza. Przy Dworkowej kiedyś miałem bezpośrednio 117, 138 i 210 z jednego przystanku, 222 z drugiego i 18 z trzeciego. W obecnej chwili bezpośrednio mam 138, 222 i 18 - każde z innego przystanku. Z przystanków autobusowych nie ma żadnej alternatywy, żeby podjechać czymkolwiek do przodu, więc wybieram przystanek tramwajowy - wsiadam w co podjedzie do Królikarni i tam się przesiadam w 31.Autobus Czerwon pisze:Może faktycznie to było spowodowane remontem toru na FSO? Ale fakt jest fakt, ludzie wsiadają w 31 przy Królikarni, to w co będą wsiadać jak 31 będzie tylko do Wierzbna?
-
Stary Pingwin
Co do 31 i planów skrócenia jej do
Wierzbno, to nie jest to zbyt dobry pomysł.
Pętla Wierzbno (niestety od 2006/2007 już rozebrana
) pasowałaby jak znalazł do zakrańcowania linii 31. Wystarczyłoby tylko dobudować wjazd od strony południowej.
Proponowałbym jej odbudowanie (albo zbudowanie pętli w innym miejscu na północnej Puławskiej) w tym celu.
Pętla Wierzbno (niestety od 2006/2007 już rozebrana
Proponowałbym jej odbudowanie (albo zbudowanie pętli w innym miejscu na północnej Puławskiej) w tym celu.
- vernalisadonis
Nawet jak tam będzie pętla, to coś w stylu ala Stare Świdrymichj pisze:Co do 31 i planów skrócenia jej doWierzbno, to nie jest to zbyt dobry pomysł.
Pętla Wierzbno (niestety od 2006/2007 już rozebrana) pasowałaby jak znalazł do zakrańcowania linii 31. Wystarczyłoby tylko dobudować wjazd od strony południowej.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej