Poprawa komunikacji na Ochocie

Moderator: Wiliam

mak_gajwer

Post autor: mak_gajwer » 21 wrz 2013, 23:09

Cześć Wszystkim,

Na wstępie zaznaczę, że się nie znam (ale się interesuję!) i zapewne właśnie narażam się na krytykę (w najlepszym przypadku), szyderę (w gorszym) bądź zignorowanie (w najgorszym). Wątek wybrałem ze względu na główne wnioski poniższego "wywodu" (a poza tym mieszkam na Ochocie, lubię go czytać, a dawno nikt nic nie napisał, nawet reserved) :)

Zatem w nawiązaniu do dyskusji na temat ewentualnego podziału 154 (a także całego wątku "401 - dzielić, czy nie?") przeanalizowałem trasy wszystkich linii ZTM za wyjątkiem podmiejskich i nocnych. Analizy dokonałem poprzez uproszczenie tras do ważniejszych węzłów, dobieranych częściowo obiektywnie, częściowo subiektywnie, czasem łączonych w jeden w przypadku wybitnie pieszej wzajemnej odległości. Głównym kryterium selekcji węzłów był iloczyn liczb linii spotykających się w węźle - np. taki niepozorny ZP Jana Olbrachta daje iloczyn równy 24.

Ponadto, założyłem, że aktualny układ komunikacyjny w Warszawie jest dość dobry, bo zrównoważony - dużo linii umiarkowanie długich, niewiele bardzo długich, natomiast potworki typu 107 często wychodzą w analizie jako krótkie, gdyż zahaczają o mało węzłów. W przypadkach typu ostatniego konieczna jest analiza popytowo-podażowa, bo z mojej analizy wniosek będzie zawsze jeden - tego typu linia ma li tylko socjalną rację bytu.

Okazało się, że w celu pełnego opisania możliwie wielu tras (w tym wszystkich tramwajowych!) za pomocą modelu: Punkt A - węzeł 1 - ... - węzeł n - Punkt B, potrzebne było n=7 węzłów. Dla n<7: musiałbym podejmować brzegowe decyzje dot. selekcji węzłów, jak np. "PL.NA ROZDROŻU" vs "P3K/MUZEUM NARODOWE" (po mojemu to jeden węzeł).

Wstępne wnioski dotyczą 154 + wyjątków od powyższej reguły, tj. tras o liczbie węzłów n>7:

1) 154 to faktycznie nieco przydługa linia, ale w normie (n=7)
154: Punkt A = STARE BEMOWO -> OS.GÓRCZEWSKA -> BEMOWO-RATUSZ -> JANA OLBRACHTA -> PKP KASPRZAKA/OS.WOLSKA -> RZS/DWZ -> BANACHA/BW1920 -> SASANKI -> Punkt B = P+R AL.KRAKOWSKA

2) W pierwszej kolejności do podziału są 167 i 520 (o ile ta ostatnia jest komukolwiek tak bardzo potrzebna)
167:
167a - Punkt A = CHOMICZÓWKA -> CONRADA/PIASKI -> NOWE BEMOWO -> KOŁO -> PKP KASPRZAKA/OS.WOLSKA -> RZS/DWZ -> BANACHA/BW1920 -> METRO POLITECHNIKA/GUS -> Punkt B = METRO POLE MOKOTOWSKIE
167b - Punkt A = GUS -> METRO POLITECHNIKA/GUS -> METRO POLE MOKOTOWSKIE -> PL.UNII LUBELSKIEJ -> SIELCE/BARTYCKA -> Punkt B = SIEKIERKI-SANKTUARIUM
520:
520a - Punkt A = ZNANA -> JANA OLBRACHTA -> PLOCKA-SZPITAL -> METRO RATUSZ ARSENAŁ -> CENTRUM/DWC -> PL.ZBAWICIELA/KONSTYTUCJI -> METRO POLITECHNIKA/GUS -> Punkt B = METRO POLITECHNIKA
520b - Punkt A = GUS -> METRO POLITECHNIKA/GUS -> PL.NA ROZDROŻU -> ROZBRAT -> SASKA -> ZAMIENIECKA -> GOCŁAWEK/PŁOWIECKA ->MARYSIN

3) W drugiej kolejności do podziału są 401 i 509:
401:
401a - Punkt A = MARYSIN -> GOCŁAWEK/PŁOWIECKA -> AL.WITOSA -> STEGNY/DOLINA SŁUŻEWIECKA -> M.WILANOWSKA/AL.LOTNIKÓW -> Punkt B = RZYMOWSKIEGO
401b - Punkt A = METRO WILANOWSKA -> M.WILANOWSKA/AL.LOTNIKÓW -> RZYMOWSKIEGO -> SASANKI -> PKP WŁOCHY/RYŻOWA -> PKP URSUS -> Punkt B = URSUS-NIEDŹWIADEK
509:
509a - Punkt A - NOWODWORY -> MEHOFFERA/TARCHOMIN -> BIAŁOŁĘKA-RATUSZ -> ŻERAN FSO -> RONDO ŻABA/STARZYŃSKIEGO -> Punkt B = DW.WILEŃSKI
509b - Punkt A = RONDO STARZYŃSKIEGO -> RONDO ŻABA/STARZYŃSKIEGO -> DW.WILEŃSKI -> R.WASZYNGTONA/AL.ZIELENIECKA -> SASKA -> GOCŁAW/ABRAHAMA -> Punkt B = GOCŁAW

4) Na za długie wychodzą trasy 521 oraz 523:
Historię 521 znam, ale naprawdę mogłoby toto jeździć do P3K (WIATRACZNA pewnie nie dosyć urządza falenickich płaczków).
Jak (o dziwo?) sprawnie funkcjonuje 523 również wiem, ale czy nie wystarczyłoby do WIATRACZNA? W ogólnie fajnie by było, żeby 245 szło prosto OS.DUDZIARSKA -> PKP OLSZYNKA GROCHOWSKA, ale nawet ZTM nie wszystko może mieć...

Podsumowując:
- 154 nie dzielić, a już na pewno musi zostać SZCZĘŚLIWICKA-BW1920-BANACHA, bo korzystam ;)
- 167 ewidentnie do podziału; 520 to w ogóle bezsensowne mi się wydaje (czyli nawet dzielić nie warto, tylko pokombinować innymi liniami)
- 401 raczej do podziału; nie wiem jak funkcjonuje 509 (podejrzewam, że nieźle), więc może nie trzeba dzielić, zwłaszcza że faktyczna długość nie jest duża
- 521 jest nietykalne, więc szkoda podsumowywać; 523 chyba jest OK, chociaż może dałoby się zaoszczędzić na brygadach kierując do WIATRACZNA

Wiem, że analiza jest dość kulawa, bo nie uwzględniłem kupy ważnych czynników, ale dzięki niej można zobaczyć, że 167 bardziej się nadaje do podziału niż 154, czy nawet 180.

Pozdrawiam,
Wojtek

---

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 21 wrz 2013, 23:17

Nie widzę nic złego w obecnym 520 (powiecie pewnie że prywata, ale na Saską to ja akurat jeździłem 523), raz - na GUSie razem ze 143 silne 520 nie wejdzie, dwa - skąd wozy?
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 21 wrz 2013, 23:32

bartoni722 pisze:Nie widzę nic złego w obecnym 520 (powiecie pewnie że prywata, ale na Saską to ja akurat jeździłem 523), raz - na GUSie razem ze 143 silne 520 nie wejdzie, dwa - skąd wozy?
Już nie mówiąc o tym, że wolska końcówka 520 dosyć dobrze blokuje ewentualny powrót na Chomiczówkę.

mak_gajwer

Post autor: mak_gajwer » 21 wrz 2013, 23:34

bartoni722 pisze:Nie widzę nic złego w obecnym 520 (powiecie pewnie że prywata, ale na Saską to ja akurat jeździłem 523), raz - na GUSie razem ze 143 silne 520 nie wejdzie, dwa - skąd wozy?
Właśnie tego typu czynników nie brałem pod uwagę, ale kwestia konkretnych punktów podziału/krańcowania jest raczej otwarta (ostatecznie do Szczęśliwic;)). Otwarta jest również kwestia sensowności 520, ale nigdy nie korzystałem z tej linii, więc nie wiem. Moim zdaniem, wystarczyłoby silne całotygodniowe 401 (przenazwane na 5xx) z Marysina do Rzymowskiego przez Metro Wilanowska... SASKA, CENTRUM, METRO RATUSZ, PLOCKA-SZPITAL to chyba zbytek wygody dla Marysina!?

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 21 wrz 2013, 23:37

Tu nie chodzi o Marysin a o Trasę "Ł". Nie ma bliższej pętli obejmującej całą trasę. Witolin jest już zapchany i w zasadzie nie daje szans na przesiadkę z zapłowiecza na trasę Ł.
Obrazek

mak_gajwer

Post autor: mak_gajwer » 21 wrz 2013, 23:51

Wiliam pisze:Tu nie chodzi o Marysin a o Trasę "Ł". Nie ma bliższej pętli obejmującej całą trasę. Witolin jest już zapchany i w zasadzie nie daje szans na przesiadkę z zapłowiecza na trasę Ł.
OK, dzięki za wyjaśnienie problemu. No, a Gocław? I dlaczego od razu "obejmującej całą trasę"? Poza tym przy Narodowym powinna powstać pętla wg mnie.

BTW. Akurat 520 z komunikacją na Ochocie jest najmniej związany (nie licząc 509) :)

Georg

Post autor: Georg » 22 wrz 2013, 10:02

Już dawno powinno się zrobić porządek z 520. Z powodu zamknięcia Marszałkowskiej podzielono 520 na 520 (Marysin-Centrum) i 522 (Znana-Bielańska). Szkoda, że nie pozostawiono tego w takiej formie, jednocześnie przekształcając 520 w 137 (przyspieszony charakter tego odcinka to przecież fikcja). 520 na odcinku Metro Politechnika-MRA dubluje i metro i tramwaje. A przecież priorytetem mają być szyny. Inna rzecz, że taka zmiana byłaby blokowana przez brak krańca w Centrum dla tej linii. Więc wymagałoby to większych porządków.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 wrz 2013, 12:33

Tylko popatrz na frekwencję i wymiany w tym 520 na odcinku Bankowy-Konstytucji. Puste to tam nie jeździ (powyżej kompletu siedzących w szczycie B) przy prawie całkowitej wymianie pasażerów w sumie na tym odcinku. A już na pewno 522 było o wiele bardziej puste niż 520.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 22 wrz 2013, 15:40

mak_gajwer pisze:Cześć Wszystkim,

Na wstępie zaznaczę, że się nie znam (ale się interesuję!) i zapewne właśnie narażam się na krytykę (w najlepszym przypadku), szyderę (w gorszym) bądź zignorowanie (w najgorszym). Wątek wybrałem ze względu na główne wnioski poniższego "wywodu" (a poza tym mieszkam na Ochocie, lubię go czytać, a dawno nikt nic nie napisał, nawet reserved) :)

Zatem w nawiązaniu do dyskusji na temat ewentualnego podziału 154 (a także całego wątku "401 - dzielić, czy nie?") przeanalizowałem trasy wszystkich linii ZTM za wyjątkiem podmiejskich i nocnych. Analizy dokonałem poprzez uproszczenie tras do ważniejszych węzłów, dobieranych częściowo obiektywnie, częściowo subiektywnie, czasem łączonych w jeden w przypadku wybitnie pieszej wzajemnej odległości. Głównym kryterium selekcji węzłów był iloczyn liczb linii spotykających się w węźle - np. taki niepozorny ZP Jana Olbrachta daje iloczyn równy 24.

Ponadto, założyłem, że aktualny układ komunikacyjny w Warszawie jest dość dobry, bo zrównoważony - dużo linii umiarkowanie długich, niewiele bardzo długich, natomiast potworki typu 107 często wychodzą w analizie jako krótkie, gdyż zahaczają o mało węzłów. W przypadkach typu ostatniego konieczna jest analiza popytowo-podażowa, bo z mojej analizy wniosek będzie zawsze jeden - tego typu linia ma li tylko socjalną rację bytu.

Okazało się, że w celu pełnego opisania możliwie wielu tras (w tym wszystkich tramwajowych!) za pomocą modelu: Punkt A - węzeł 1 - ... - węzeł n - Punkt B, potrzebne było n=7 węzłów. Dla n<7: musiałbym podejmować brzegowe decyzje dot. selekcji węzłów, jak np. "PL.NA ROZDROŻU" vs "P3K/MUZEUM NARODOWE" (po mojemu to jeden węzeł).

Wstępne wnioski dotyczą 154 + wyjątków od powyższej reguły, tj. tras o liczbie węzłów n>7:

1) 154 to faktycznie nieco przydługa linia, ale w normie (n=7)
154: Punkt A = STARE BEMOWO -> OS.GÓRCZEWSKA -> BEMOWO-RATUSZ -> JANA OLBRACHTA -> PKP KASPRZAKA/OS.WOLSKA -> RZS/DWZ -> BANACHA/BW1920 -> SASANKI -> Punkt B = P+R AL.KRAKOWSKA

2) W pierwszej kolejności do podziału są 167 i 520 (o ile ta ostatnia jest komukolwiek tak bardzo potrzebna)
167:
167a - Punkt A = CHOMICZÓWKA -> CONRADA/PIASKI -> NOWE BEMOWO -> KOŁO -> PKP KASPRZAKA/OS.WOLSKA -> RZS/DWZ -> BANACHA/BW1920 -> METRO POLITECHNIKA/GUS -> Punkt B = METRO POLE MOKOTOWSKIE
167b - Punkt A = GUS -> METRO POLITECHNIKA/GUS -> METRO POLE MOKOTOWSKIE -> PL.UNII LUBELSKIEJ -> SIELCE/BARTYCKA -> Punkt B = SIEKIERKI-SANKTUARIUM
520:
520a - Punkt A = ZNANA -> JANA OLBRACHTA -> PLOCKA-SZPITAL -> METRO RATUSZ ARSENAŁ -> CENTRUM/DWC -> PL.ZBAWICIELA/KONSTYTUCJI -> METRO POLITECHNIKA/GUS -> Punkt B = METRO POLITECHNIKA
520b - Punkt A = GUS -> METRO POLITECHNIKA/GUS -> PL.NA ROZDROŻU -> ROZBRAT -> SASKA -> ZAMIENIECKA -> GOCŁAWEK/PŁOWIECKA ->MARYSIN

3) W drugiej kolejności do podziału są 401 i 509:
401:
401a - Punkt A = MARYSIN -> GOCŁAWEK/PŁOWIECKA -> AL.WITOSA -> STEGNY/DOLINA SŁUŻEWIECKA -> M.WILANOWSKA/AL.LOTNIKÓW -> Punkt B = RZYMOWSKIEGO
401b - Punkt A = METRO WILANOWSKA -> M.WILANOWSKA/AL.LOTNIKÓW -> RZYMOWSKIEGO -> SASANKI -> PKP WŁOCHY/RYŻOWA -> PKP URSUS -> Punkt B = URSUS-NIEDŹWIADEK
509:
509a - Punkt A - NOWODWORY -> MEHOFFERA/TARCHOMIN -> BIAŁOŁĘKA-RATUSZ -> ŻERAN FSO -> RONDO ŻABA/STARZYŃSKIEGO -> Punkt B = DW.WILEŃSKI
509b - Punkt A = RONDO STARZYŃSKIEGO -> RONDO ŻABA/STARZYŃSKIEGO -> DW.WILEŃSKI -> R.WASZYNGTONA/AL.ZIELENIECKA -> SASKA -> GOCŁAW/ABRAHAMA -> Punkt B = GOCŁAW

4) Na za długie wychodzą trasy 521 oraz 523:
Historię 521 znam, ale naprawdę mogłoby toto jeździć do P3K (WIATRACZNA pewnie nie dosyć urządza falenickich płaczków).
Jak (o dziwo?) sprawnie funkcjonuje 523 również wiem, ale czy nie wystarczyłoby do WIATRACZNA? W ogólnie fajnie by było, żeby 245 szło prosto OS.DUDZIARSKA -> PKP OLSZYNKA GROCHOWSKA, ale nawet ZTM nie wszystko może mieć...

Podsumowując:
- 154 nie dzielić, a już na pewno musi zostać SZCZĘŚLIWICKA-BW1920-BANACHA, bo korzystam ;)
- 167 ewidentnie do podziału; 520 to w ogóle bezsensowne mi się wydaje (czyli nawet dzielić nie warto, tylko pokombinować innymi liniami)
- 401 raczej do podziału; nie wiem jak funkcjonuje 509 (podejrzewam, że nieźle), więc może nie trzeba dzielić, zwłaszcza że faktyczna długość nie jest duża
- 521 jest nietykalne, więc szkoda podsumowywać; 523 chyba jest OK, chociaż może dałoby się zaoszczędzić na brygadach kierując do WIATRACZNA

Wiem, że analiza jest dość kulawa, bo nie uwzględniłem kupy ważnych czynników, ale dzięki niej można zobaczyć, że 167 bardziej się nadaje do podziału niż 154, czy nawet 180.

Pozdrawiam,
Wojtek

---
a mógłbyś jeszcze policzyć dla linii:
190, M1, S1, S2, S3, S9 :?:
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Georg

Post autor: Georg » 22 wrz 2013, 15:56

pawcio pisze:Tylko popatrz na frekwencję i wymiany w tym 520 na odcinku Bankowy-Konstytucji. Puste to tam nie jeździ (powyżej kompletu siedzących w szczycie B) przy prawie całkowitej wymianie pasażerów w sumie na tym odcinku. A już na pewno 522 było o wiele bardziej puste niż 520.
Jeśli tak na to patrzymy, to dlaczego zlikwidowano 510? Przecież ono jeździło napełnione zarówno w DP jak i w DS. ;-)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 wrz 2013, 16:44

Do arkadii? Nie wiem. Dalej było puste jak bęben a jeszcze łapało kosmiczne opóźnienia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

mak_gajwer

Post autor: mak_gajwer » 22 wrz 2013, 20:07

kulikowski pisze:
mak_gajwer pisze:Cześć Wszystkim,

...

---
a mógłbyś jeszcze policzyć dla linii:
190, M1, S1, S2, S3, S9 :?:
Cześć,

Dla 190 było policzone i wyszło mi 7 węzłów, czyli OK:
Punkt A = OS.GÓRCZEWSKA -> BEMOWO-RATUSZ -> JANA OLBRACHTA -> PŁOCKA-SZPITAL -> OKOPOWA (to chyba nie bardzo odpowiada rzeczywistości, bo punkt przesiadkowy między A i T z tego ZP żaden) -> METRO RATUSZ ARSENAŁ -> DW.WILEŃSKI -> MŁODZIEŃCZA -> Punkt B = CH MARKI

Metro i SKM z definicji służą do obsługi dalszych relacji z wieloma węzłami po drodze, więc nawet nie liczyłem (ale są uwzlędnione przy selekcji kluczowych węzłów).

Pozdrawiam,
Wojtek

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 22 wrz 2013, 21:03

Mak_gajwer, wydaje mi się, że długość linii nie jest specjalnie istotnym kryterium jej podziału. Ważniejsze wydaje mi się zaburzenie czasu następstwa oczekiwania (odchylenie standardowe) na kolejny autobus danej linii. Wtedy jej podział może ograniczyć to czekanie. To pozytywnie koreluje z długością linii (na dłuższej linii łatwiej o spory korek), ale nie jest tożsame. Dla takich laików jak my problemem tu będzie to, że nie dysponujemy takimi danymi (a nawet ZTM ma je szczątkowe), więc możemy tylko gdybać, gdzie korki są największe, a więc(?) najróżniejsze.

Poza tym trzeba patrzeć na to, w jakich relacjach podróżują pasażerowie. Czasem nie można wyróżnić konkretnego punktu od-do i dlatego nie opłaca się dzielić linii. To dotyka przede wszystkim linie obwodowe (które czasem jeżdżą w ogóle dookoła miasta, patrz np. metro moskiewskie), np. 523.

Konkretnie w przypadku 401, mimo że to linia obwodowa, daje się wyróżnić punkt docelowy (Służewiec). W dodatku na obu połówkach jest nierówne obciążenie. Dlatego 401 jest kandydatem do podziału, o którym spekuluje się od dawna, nie wiem, czy nie od czasu jego powstania.

Dla odmiany 520 opóźniane jeśli jest to pewnie przez Marsa, a na to niewiele można poradzić - na Witolinie się nie zmieści i do czasu wybudowania węzła przesiadkowego Marsa poprawić za bardzo się nie da. A możliwość przejazdu z Marszałkowskiej na Solidarności się przydaje.

Co do 167 to już były dyskusje w tym wątku i wiązały podział z otwarciem tramwaju na Powstańców Śląskich, za rok - może dwa.

Co do 154, myślę, że należy spojrzeć na to w szerszym kontekście. W tej chwili z Ochoty na Wolę są 3 linie (154, 184, 167) - pewnie można byłoby skomasować to do dwóch. Których? Biorąc pod uwagę powyższe, może wcale nie trzeba ruszać 154?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 23 wrz 2013, 0:33

mak_gajwer pisze:Cześć,

Dla 190 było policzone i wyszło mi 7 węzłów, czyli OK:
Punkt A = OS.GÓRCZEWSKA -> BEMOWO-RATUSZ -> JANA OLBRACHTA -> PŁOCKA-SZPITAL -> OKOPOWA (to chyba nie bardzo odpowiada rzeczywistości, bo punkt przesiadkowy między A i T z tego ZP żaden) -> METRO RATUSZ ARSENAŁ -> DW.WILEŃSKI -> MŁODZIEŃCZA -> Punkt B = CH MARKI

Metro i SKM z definicji służą do obsługi dalszych relacji z wieloma węzłami po drodze, więc nawet nie liczyłem (ale są uwzlędnione przy selekcji kluczowych węzłów).

Pozdrawiam,
Wojtek
mam wrażenie, że zgubiłeś po drodze: Człuchowska, Hala Wola, PKP Koło, Kino Femina, Stare Miasto (dodatkowo 5 węzłów, razem 12 węzłów) :-k
190 (skorygowane) - 12 węzłów: Punkt A = OS.GÓRCZEWSKA -> CZŁUCHOWSKA -> HALA WOLA -> BEMOWO-RATUSZ -> JANA OLBRACHTA -> PKP KOŁO -> PŁOCKA-SZPITAL -> OKOPOWA -> KINO FEMINA -> METRO RATUSZ ARSENAŁ -> STARE MIASTO -> DW. WILEŃSKI -> MŁODZIEŃCZA -> Punkt B = CH MARKI

"stare" 512 - 7 węzłów:
Punkt A = SZCZĘŚLIWICE -> DICKENSA -> RAKOWIEC -> PL. ZAWISZY -> CENTRUM -> PL. BANKOWY -> DW. WILEŃSKI - MŁODZIEŃCZA -> Punkt B = ZACISZE

widać wyraźnie, że do podziału kwalifikowało się 190 a nie 512, ale ZTM i LR wiedzieli lepiej MSPANC

metro (M1) - 12 węzłów:
Punkt A = KABATY -> SŁUŻEW -> WILANOWSKA -> WIERZBNO -> RACŁAWICKA -> POLE MOKOTOWSKIE -> POLITECHNIKA -> CENTRUM -> ŚWIĘTOKRZYSKA -> RATUSZ ARSENAŁ -> DW. GDAŃSKI -> PL. WILSONA -> MARYMONT -> Punkt B = MŁOCINY;

S1 - 16 węzłów:
Punkt A = PRUSZKÓW -> PIASTÓW -> URSUS -> WŁOCHY -> ZACHODNIA -> OCHOTA -> ŚRÓDMIEŚCIE -> POWIŚLE -> STADION -> WSCHODNIA -> OLSZYNKA GROCHOWSKA -> GOCŁAWEK -> WAWER -> MIĘDZYLESIE -> RADOŚĆ -> FALENICA -> JÓZEFÓW -> Punkt B = OTWOCK;

S2 - 13 węzłów:
Punkt A = LOTNISKO CHOPINA -> SŁUŻEWIEC -> ŻWIRKI I WIGURY -> RAKOWIEC -> AL. JEROZOLIMSKIE -> ZACHODNIA -> OCHOTA -> ŚRÓDMIEŚCIE -> POWIŚLE -> STADION -> WSCHODNIA -> REMBERTÓW -> WESOŁA -> SULEJÓWEK -> Punkt B = SULEJÓWEK MIŁOSNA;

S3 - 14 węzłów:
Punkt A = LOTNISKO CHOPINA -> SŁUŻEWIEC -> ŻWIRKI I WIGURY -> RAKOWIEC -> AL. JEROZOLIMSKIE -> ZACHODNIA -> CENTRALNA -> WSCHODNIA -> PRAGA -> TORUŃSKA -> ŻERAŃ -> PŁUDY -> LEGIONOWO -> LEGIONOWO PIASKI -> MICHAŁÓW-REGINÓW -> Punkt B = WIELISZEW;

S9 - 11 węzłów:
Punkt A = WOLA -> KASPRZAKA -> KOŁO -> GDAŃSKA -> ZOO -> PRAGA -> TORUŃSKA -> ŻERAŃ -> PŁUDY -> LEGIONOWO -> LEGIONOWO PIASKI -> MICHAŁÓW-REGINÓW -> Punkt B = WIELISZEW;
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 wrz 2013, 9:13

Mam wrażenie, że cokolwiek odlecieliście. I to niekoniecznie z Okęcia 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ