Czy tylko we mnie budzi to pewien dysonans poznawczy?ashir pisze:Częstotliwość jest adekwatna do potrzeb i kwoty jaką gmina jest skłonna płacić
To chyba jedyna taka gmina w kraju!
Moderator: Wiliam
Pójście na przystanek około półtora kilometra i płacenie za bilet dwa razy mniej jednak do mnie bardziej przemawia. Szczególnie, że nawet teraz widać osoby idące Budniczą w kierunku Zielonki, a jednak jest jakieś dwa razy dalej...ashir pisze:Jakby linia jechała do Zielonki to obowiązywałaby już strefa 2, więc żadnej różnicy w cenie biletu by nie było.
Nie jest daleko, więc koszty nie są takie wielkie, a pamiętajmy, że mówimy o przesiadce z kolei na autobus, więc im częściej, tym lepiej.empi pisze:A czy 153 musi tam dojeżdżać co 10 minut? Mogą być wybrane kursy z wydłużoną trasą.
Do najbiedniejszych to ona nie należy, ale masz rację, że nie precyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że mieszkańcy mają potrzebę podróżowania po swojej gminie oraz m.in. do Marek, a gmina na tyle na ile może stara się zrealizować pomysły, jeśli są racjonalne. Dochodzi do pewnego kompromisu, co ile mieszkańcy chcieliby, żeby jeździł busik, a tym ile może gmina przeznaczyć pieniędzy z budżetu na ten cel.emyl pisze:Czy tylko we mnie budzi to pewien dysonans poznawczy?
To chyba jedyna taka gmina w kraju!
Pracuję w Zielonce i zdarzało mi się tamtędy chodzić jak nie miałem samochodu, da się (gorzej, jak coś większego będzie jechało). Po ciemku bym się raczej nie zdecydował bez odblasków w ilości znacznejMichalJ pisze:Pastuszków się średnio nadaje do spacerów w szczycie, chyba że boczkiem tędy da się przejść:
http://umapa.pl/jl11E
No ale 115 ma częstotliwość właśnie 30/30/30, a ze względu na mniejszą częstotliwość Osa wolałby wydłużyć tam 115 niż 153Wolfchen pisze:Nie jest daleko, więc koszty nie są takie wielkie, a pamiętajmy, że mówimy o przesiadce z kolei na autobus, więc im częściej, tym lepiej.empi pisze:A czy 153 musi tam dojeżdżać co 10 minut? Mogą być wybrane kursy z wydłużoną trasą.
Zabawa w co drugi kurs by skutkowała częstotliwością na poziomie 20/30/30 - wg mnie raz na pół godziny, to stanowczo za mało, więc co drugi kurs ma sens tylko w szczycie, a wtedy wychodzi częstotliwość 20/15/15...
Dokładnie. Warto w tym miejscu zauważyć, że zarówno kościół parafialny jak i najpopularniejsza szkoła podstawowa jest na Paderewskiego, a jeden z największych sklepów w okolicy jest przy ul. Czwartaków. Żadnej z tych potrzeb nie spełnia 115, w równie dobry sposób jak 153. Jeśli do tej pory nie dotarły do ZTM-u propozycje mieszańców/radnych/burmistrza to niebawem się pewnie pojawią. (Jakieś dwa miesiące temu pytano mieszkańców jaki wybrali by autobus dla Mokrego Ługu - 115 było na trzecim miejscu tej listy).MichalJ pisze: ... Tam potrzebna jest lokalna linia do sklepu/kościoła/szkoły/stacji kolejowej... .
Tylko w teorii dodajmyempi pisze:No ale 115 ma częstotliwość właśnie 30/30/30, a ze względu na mniejszą częstotliwość Osa wolałby wydłużyć tam 115 niż 153
Ani trochę nie wychodzi na Twoje, bo zauważyłem, że owej większosci bliżej do częstotliwości 10 minut, niż 30 minut.osa pisze:Choć wielu dyskutantów widzi na końcówce Mokrego Ługu linię 153, to przynajmniej część przyznaje, że częstotliwość co 10 min jest tam zbędna, czyli trochę wychodzi tu na moje.
Nawet jeśli, to na ogół szybciej wyjdzie 153 + przesiadka (czas przejazdu = czas podróży + czas oczekiwania). Jakoś niespecjalni widzę, że uczniowie czekają na nieprzewidywalne i rzadkie 115, jak pieszo dojdą szybciej...osa pisze:Jeśli szkoła czy kościół są na trasie 153 a nie 115 (choć wydaje mi się, że inna szkoła znajduje się w okolicach bramy AON), to rzeczywiście skłaniałbym się do tego, żeby przedłużyć co drugi kurs 153.
Czekałem, aż ktoś z tym wyskoczy.osa pisze:Docelowo ma być też stacja PKP przy obecnej pętli Mokry Ług.
Liceum ogólnokształcące im. T. Kościuszki + prywatna szkoła podstawowa nieopodal. Dojazd do tych szkół ma zdecydowanie mniejsze znaczenie niż do państwowej podstawówki.osa pisze: ...(choć wydaje mi się, że inna szkoła znajduje się w okolicach bramy AON)...