Jestem ciekawy, czy będą jeszcze jakieś zmiany w powyższej liście - bo był nawet artykuł w internetowym wydaniu Polski Zbrojnej, ale zniknął, zanim zdążyłem go przeczytać.Z-ca dowódcy generalnego: gen. dyw. Jerzy Michałowski
Szef Sztabu - gen. dyw. Ireneusz Bartniak
Inspektor WL - gen. dyw. Janusz Bronowicz
Inspektor SP - gen. dyw. pilot Jan Śliwka
Inspektor MW - wiceadmirał Ryszard Demczuk
Inspektor rodzajów wojsk - gen. bryg. Michał Sikora
Inspektor szkolenia - gen.bryg. Andrzej Danielewski
Planowany Inspektor wojsk specjalnych - gen. bryg. Piotr Patalong
Wojsko Polskie
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Jakiś czas temu pojawiły się na branżowym forum się dość prawdopodobne dane dot. obsady najważniejszych stanowisk w Dowództwie Generalnym RSZ (Dowództwo Operacyjne przechodzi w Dowództwo Operacyjne RSZ w obecnym składzie, który będzie jedynie poszerzony):
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Jak to jest z nazwami stopni? Nie ma już generałów brygady itd., tylko "ileś-tam-gwiazdkowi"?Wolfchen pisze:Wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy... Jestem ciekaw, czy etaty generalskie i starszych oficerów nie odnajdą się przypadkiem w nowych dowództwach. Bo wg moich obecnych informacji, najbardziej straci Marynarka Wojenna - jej dowódca będzie prawdopodobnie admirałem dwugwiazdkowym (d-cy Wojsk Lądowych i Sił Powietrznych zostają generałami trzygwiazdkowymi, a d-ca Wojsk Specjalnych - generał lub admirał jednogwiazdkowy).
Nic się nie zmieniło, mówienie o liczbie gwiazdek o tyle upraszcza sprawę, że jeśli stanowisko jest np. dwugwiazdkowe, to może je zająć równie dobrze generał dywizji albo wiceadmirał. W cytowanym poście dopisałem do gwiazdek określenie generał/admirał, bo cywile raczej nie są w stanie tego dobrze odczytać.
Ściąga:
Generał brygady (kontradmirał) *
Generał dywizji (wiceadmirał) **
Generał broni (admirał floty) ***
Generał (admirał) ****
Ściąga:
Generał brygady (kontradmirał) *
Generał dywizji (wiceadmirał) **
Generał broni (admirał floty) ***
Generał (admirał) ****
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A,ja uwazam, ze 4 gwiazdkowy to powinien byc hetman. Serio.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie jestesmy juz federacja, wiec koronny to nie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Historycznie uzasadnione, ale skoro są opory przed tym, żeby oficjalnie wprowadzić "rotmistrza", "wachmistrza" czy "ogniomistrza", żeby nie wspomnieć o "ułanie" czy "kanonierze", to rzekłbym, że nierealneGlonojad pisze:A, ja uwazam, ze 4 gwiazdkowy to powinien byc hetman. Serio.
Wolfchen pisze:Jakiś czas temu pojawiły się na branżowym forum się dość prawdopodobne dane dot. obsady najważniejszych stanowisk w Dowództwie Generalnym RSZ (Dowództwo Operacyjne przechodzi w Dowództwo Operacyjne RSZ w obecnym składzie, który będzie jedynie poszerzony):
Jestem ciekawy, czy będą jeszcze jakieś zmiany w powyższej liście - bo był nawet artykuł w internetowym wydaniu Polski Zbrojnej, ale zniknął, zanim zdążyłem go przeczytać.Z-ca dowódcy generalnego: gen. dyw. Jerzy Michałowski
Szef Sztabu - gen. dyw. Ireneusz Bartniak
Inspektor WL - gen. dyw. Janusz Bronowicz
Inspektor SP - gen. dyw. pilot Jan Śliwka
Inspektor MW - wiceadmirał Ryszard Demczuk
Inspektor rodzajów wojsk - gen. bryg. Michał Sikora
Inspektor szkolenia - gen.bryg. Andrzej Danielewski
Planowany Inspektor wojsk specjalnych - gen. bryg. Piotr Patalong
Jedynie co mogę ci napisać to że prawię ta kadra dowódcza nowa się zgadza. Zaś specjalśi zostają w Krakowie gdyż mają zapisane w ustawie że mają być oddzielną komórką w SZRP. Więc nie mogą ich jako Inspektoratu przyłączyć do Dowództwa Naczelnego. \
Od stycznia 2014:
Dowództwo Naczelne : zadania w czasie pokoju w skład będą wchodzić
Inspektorat Wojsk Lądowych zamiast Dowództwa
Inspektorat Marynarki Wojennej zamiast Dowództwa
Inspektorat Sił Powietrznych zamiast Dowództwa
Dowództwo Operacyjne : zadania w czasie W oraz koordynowanie misjami zagranicznymi
Sztab Generalny zostaje w bardzo okrojonym składzie jako planiści dla Dowództwa Naczelnego
Inspektorat Wsparcja Sił Zbrojnych : zadania logistyka wojskowa
Inspektorat Uzbrojenia : zadania zakupy i modernizacja sprzętu w przyszłości połączenie z Agencją Mienia w Agencje Uzbrojenia gdzie kompleksowo będzie się zbywało, modernizowało i kupowało majątek sił zbrojnych.
Z ponad 105 etatów Generalskich zostaje 68, etatów podoficerów młodszych i starszych też sporo ucinają około 800. Więc pierdzi stołów będzie mniej.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
Co z pozostałymi generałami?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Emerytura albo rezerwa kadrowa i emerytura.

Wojska Specjalne są takiim samym RSZ, jak Wojska Lądowe, Marynarwa Wojenna czy Siły Powietrzne.

Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych będzie miało w strukturze Inspektorat Wojsk Specjalnych. Inspektorem WS będzie najpewniej gen. bryg. PATALONGbeni pisze:Jedynie co mogę ci napisać to że prawię ta kadra dowódcza nowa się zgadza. Zaś specjalśi zostają w Krakowie gdyż mają zapisane w ustawie że mają być oddzielną komórką w SZRP. Więc nie mogą ich jako Inspektoratu przyłączyć do Dowództwa Naczelnego.
Wojska Specjalne są takiim samym RSZ, jak Wojska Lądowe, Marynarwa Wojenna czy Siły Powietrzne.
Wg etatów nie będzie niestety tak różowo.beni pisze:Z ponad 105 etatów Generalskich zostaje 68, etatów podoficerów młodszych i starszych też sporo ucinają około 800. Więc pierdzi stołów będzie mniej.
- a/p TALENT
Orkiestranci wojskowi też od niedawna mają "głównodowodzącego" i mają być "scentralizowani".
Idiokracja nas otacza
- a/p TALENT
22.11.2013 r. sfinalizuje się przejęcie 119 czołgów Leopard 2A5/A4 wraz ze sprzętem zabezpieczenia i wsparcia. Koszt ok. 1 miliarda zł. Ciekawe, czy niebawem w I linii pozostaną tylko Twarde i Leopardy ?
Idiokracja nas otacza
Oczywiście nie wiem, nie znam się, ale rozumiem, że kupno używanych Leopardów ma na celu jedynie zwiększenie tanim kosztem ogólnego ilostanu? W sumie to czołg III generacji, ale i tak krok za innymi, skoro oni się tego po paru dekadach wyzbywają. Nie siedzę w tej tematyce, ale byłbym wdzięczny za ewentualne uświadomienie 
Ale Leopardy 2A5 chcesz porównywać do T-72, które pewnie zastąpią?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
To czolg i tamto czolg tylko ten pierwszy o jakies 2 generacje lepszy no i w sumie dobry jako przeciwnik dla potencjalnych przeciwników ze wschodu.
Tylko że o ile mamy teraz niezłe czolgi to niestety mamy wciąż za mało samolotów do jakiejkolwiek sensownej obrony.
Tylko że o ile mamy teraz niezłe czolgi to niestety mamy wciąż za mało samolotów do jakiejkolwiek sensownej obrony.