To niech pokażą jak przeprowadzić tory pod hutąTyrystor pisze:Aczkolwiek przedłużenie metra z Młocin do UKSW na Wóycickiego, na mapce "Pułkowa", marzy się studenciakom UKSW od dawna
Humor
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
A spróbuj się spuścić tarczą do odpowiedniego poziomu pod Hutą, zachowując dopuszczalne nachylenie torowiska, ze stacji która leży niemalże bezpośrednio pod poziomem gruntu.MichalJ pisze:A co za problem pod hutą? Tarczy chyba wszystko jedno...
Dochodzi jeszcze kwestia własności gruntu (dalej chyba mamy ten problem prawny...).
1. Co to jest 'odpowiedni poziom'? Pytam, bo nie wiem. Ale na przedłużeniu metra jest wewnętrzna uliczka huty, a nie budynki, więc w ogóle nie powinno być problemu.
2. II linia jest drążona pod budynkami, co dobitnie dowodzi, że kwestia własności gruntu nie jest przeszkodą.
2. II linia jest drążona pod budynkami, co dobitnie dowodzi, że kwestia własności gruntu nie jest przeszkodą.
To źle wiesz. Nie istnieje liczbowo ustalona granica własności gruntu - własność nieruchomości obejmuje grunt oraz powierzchnię pod i nad nim w granicach określonych przez społeczno-gospodarcze przeznaczenie gruntu. Jeśli więc przeprowadzenie np. pod budynkiem mieszkalnym ma być przeprowadzona linia metra na takiej głębokości, że nie wpłynie to w żaden sposób na użytkowanie gruntu jako nieruchomości przeznaczonej pod zabudowę mieszkaniową, to nie narusza to cudzego prawa własności nieruchomości.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
...należącymi do miasta.MichalJ pisze: 2. II linia jest drążona pod budynkami,
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tunele są drążone na podstawie przepisów górniczych, a nie naziemnych, co zasadniczo rozwiązuje problem własności gruntów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
http://www.dn.se/sthlm/sms-biljetterna- ... ran-jimmy/
Jeden z pasażerów w Sztokholmie wysłał sms, aby kupić bilet (tak wygląda u nich sprzedaż telefoniczna) - dostał odpowiedź o treści: "Niestety, skończyły się nam bilety - dziś jedziesz za darmo. Miłej podróży życzy SL! (ZTM)". Okazało się, że wysłał sms pod zły numer - i nie był pierwszą osobą, która wysłała taką wiadomość do innego mieszkańca aglomeracji, który ma pecha mieć od 10 lat numer bardzo podobny do nowego numeru, pod który wysyła się biletowe sms-y. Na początku nie wiedział o co chodzi z wiadomościami (dostaje ich nawet 10 dziennie) o treści "RAB" itp., ale potem się zorientował i zaczął odpisywać w opisany powyżej sposób.
Jeden z pasażerów w Sztokholmie wysłał sms, aby kupić bilet (tak wygląda u nich sprzedaż telefoniczna) - dostał odpowiedź o treści: "Niestety, skończyły się nam bilety - dziś jedziesz za darmo. Miłej podróży życzy SL! (ZTM)". Okazało się, że wysłał sms pod zły numer - i nie był pierwszą osobą, która wysłała taką wiadomość do innego mieszkańca aglomeracji, który ma pecha mieć od 10 lat numer bardzo podobny do nowego numeru, pod który wysyła się biletowe sms-y. Na początku nie wiedział o co chodzi z wiadomościami (dostaje ich nawet 10 dziennie) o treści "RAB" itp., ale potem się zorientował i zaczął odpisywać w opisany powyżej sposób.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.