Poprawa komunikacji na Ochocie
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jeden ZP to nie cały Rakowiec Pd., zwłaszcza przy jego odległości od sąaiednich (na Tarchominie np by w ogąle nie istniał), co już było udowadniane.
Tym niemniej pocięcie 128 to było draństwo, a niedorzeczność tłumaczenia o "konieczności koordynacji ze 175" najlepiej było widać po stadach na ZiW. Planowych, a jakże!
Do odstrzału było oczywiście 504, które bez biurowców Słuzewca i Woli oraz galmoku traci 95% sensu. No ale kochamy relacje a poza tym - jaj to tak zawiesić linię do Centralnego? Na pewno pocięcie częstotliwości generuje mniej protestów...
Tym niemniej pocięcie 128 to było draństwo, a niedorzeczność tłumaczenia o "konieczności koordynacji ze 175" najlepiej było widać po stadach na ZiW. Planowych, a jakże!
Do odstrzału było oczywiście 504, które bez biurowców Słuzewca i Woli oraz galmoku traci 95% sensu. No ale kochamy relacje a poza tym - jaj to tak zawiesić linię do Centralnego? Na pewno pocięcie częstotliwości generuje mniej protestów...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Chyba czegoś tutaj nie rozumiem. Jakie pocięcie 504 ? Co do odstrzału ? Linia, którą jeździ bardzo dużo osób do odstrzału ? Tak, jeździ nią bardzo dużo osób. Regularnie korzystam z 504 to wiem. Są kursy, które mają już przy Centralnym zajęte wszystkie miejsca siedzące, a na Rakowcu już tłok. Tak samo z Kabat. Przy Metrze Natolin już jest bardzo dużo pasażerów. Następnie duża ich ilość wsiada przy Centrum Onkologii i Poleczki, później przy Galerii Mokotów. Następnie duża wymiana pasażerów jest na Sasanki i przy Novotelu. 504 powinno jeździć częściej jeszcze.
MZA R-4 "STALOWA"
Oni chyba cały czas Święta Bożego Narodzenia i te "stada" na Żwirki i Wigury przeżywają. 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czemu cudzysłów?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A bo to bardziej chyba chodziło o to, że było za dużo kursów i słabo skoordynowane niż o to że rzeczywiście w stadach jeździły (a stado to też coś więcej niż 2-3 wozy). 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
2-3 wozy to już stado. Zwłaszcza, że formalnie nie wolno im na raz obsłużyć przystanku.
Chyba nie rozumiesz. Mowa była o zawieszeniu 504 na czas świąt. Aczkolwiek niektórzy faktycznie uważają, że 504 należy w ogóle zlikwidować.ITS A 218 pisze:Chyba czegoś tutaj nie rozumiem. Jakie pocięcie 504 ? Co do odstrzału ?
żeby nie było, dzisiejsza obserwacja, w Nowy Rok - 128 na Jasielskiej wymiana ok. 10-12 wsiadających i wysiadających, nie licząc tych z wsiadających, którzy nie czekali 20 minut i poszli do Żwirki, wypełnienie zdecydowanie powyżej 60%, bardzo dużo starszych ludzi, niektórzy wsiadali na Korotyńskiego i wysiadali na Jasielskiej, a niektórzy nadal twierdzą, że jest to nieistotny przystanek,
nie wiem, jaka jest wymiana w 172 na ZP Pruszkowska, jednak porównania z wcześniejszą frekwencją w 186 na Jasielskiej mogłyby szybko zakończyć dyskusję, czy jest niezbędna jest tutaj druga mocna linia, niestety ztm na razie jeszcze ma inne zdanie
nie wiem, jaka jest wymiana w 172 na ZP Pruszkowska, jednak porównania z wcześniejszą frekwencją w 186 na Jasielskiej mogłyby szybko zakończyć dyskusję, czy jest niezbędna jest tutaj druga mocna linia, niestety ztm na razie jeszcze ma inne zdanie
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504
Jasielska ma branie, jeszcze za czasow starego 186 (przez zwirki i marynarska) pomimo ze ogarnialo ono zp rakowiec i baleya to na jasielskiej byly ladne wymiany.
Btw czy ktos sie orierntuje co z tym remontem/modernizacja/poszerzeniem raclawickiej?
Juz dobre pare lat temu byly snute wizje pusczenia busow dwukierunkowo ochocka raclawicka i moldawska (czy tam nawet prosto raclawicka do grojeckiej).
Btw czy ktos sie orierntuje co z tym remontem/modernizacja/poszerzeniem raclawickiej?
Juz dobre pare lat temu byly snute wizje pusczenia busow dwukierunkowo ochocka raclawicka i moldawska (czy tam nawet prosto raclawicka do grojeckiej).
niedawno jeszcze zastanawiałem się po co w weekendy potrzebne są przegubowe autobusy na 128, ale skoro dzisiaj, w niedzielę po godz. 21 policzyłem 12 osób wysiadających na Jasielskiej i połowę wsiadających oraz ok. 2/3 zajętych miejsc siedzących na Dickensa to już przestaję się dziwić, może chociaż po otwarciu drugiej linii Metra ktoś sobie przypomni o zapomnianych przystankach, na których pozostawały tylko jedyne linie (wcale Jasielska nie jest wyjątkiem, podobnie sytuacja wygląda na Mokotowie, (po wycofaniu 117 i likwidacji 210 na części ul. Madalińskiego sytuacja jest również beznadziejna, gdyż pozostało tylko 138, podobnie na Woronicza - ZP Maklakiewicza - zamiast 107+182 pozostało tylko 218), zamiast unikalnych połączeń skracanych (306) lub likwidowanych jest wiele dublujących się częstych linii typu 182, czy 226 ... 
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504
Fakt, zdecydowanie powinno być więcej rzadkich bezpośrednich linii z tak zachęcającymi częstotliwościami jak 14/14/20 czy 13/17/27.
podejrzewam, że nie masz elementarnej wiedzy o historycznym układzie komunikacyjnym i zero pojęcia o czym mówisz, stąd przypomnę najważniejsze fakty rozbicia komunikacji na osiedlu:KwZ pisze:Za to dwa-trzy razy częstsze. Coś za coś.
- zmiana trasy 157, poprzez likwidację połączenia z Banacha i pl. Narutowicza i skierowanie przez Żwirki i Wigury prosto dublując 512,
- wycofanie 186, likwidacja bezpośredniego połączenia z Wołoską, Galerią Mokotów i przede wszystkim z Metrem Wilanowska (przesiadka do autobusów podmiejskich),
- wycofanie 157+512 w zamian za dodanie 128+228, co oznaczało likwidację połączenia m.in. z pl. Bankowym, 228 umożliwiło bezpośrednie połączenie z Grójecką, które niedawno również zlikwidowano
reasumując, po pierwsze: ograniczono bezpośrednie połączenia z wieloma dzielnicami,
po drugie: ilość połączeń, w wielu przypadkach to może z 40% tego, co kiedyś (samo 186 kursowało z częstotliwością niewiele rzadszą od obecnego 128), do tego nie każdy jeździ zawsze do Centrum, a przesiadka przy Racławickiej na 136+172 nie jest optymalna, stąd często prościej jest dojść na piechotę albo do Żwirki i Wigury (ZP Rakowiec) albo do Grójeckiej,
tylko, czy na tym ma polegać zrównoważona komunikacja na osiedlu, na którym mieszka sporo starszych ludzi?
Sorry, ale napisałem na tym forum 100 razy więcej postów, interesuję się trochę tematem. Wszystkie powyższe fakty są mi znane, tak samo jak bezsens argumentu o starszych ludziach (komunikacja jest głównie dla wszystkich, a nie głównie dla nich).
Dolicz KMy do centrum (i nie tylko).
Z Bankowego masz metro/tramwaje plus 175/128. Trzeba się przesiąść, za to nie trzeba czekać na nie-wiadomo-ile-stojące-w-korkach 512.
Jeśli potrafisz dojść do Grójeckiej, to tym bardziej do ZP Rakowiec lub Baleya, gdzie np. masz częstsze 188.
Zmiany w mieście są mocno na plus, nawet jeśli tego nie widać z perspektywy pojedynczego połowy ZP Jasielska. Generalnie wylewasz żale jak troll przasnyski.
Dolicz KMy do centrum (i nie tylko).
Z Bankowego masz metro/tramwaje plus 175/128. Trzeba się przesiąść, za to nie trzeba czekać na nie-wiadomo-ile-stojące-w-korkach 512.
Jeśli potrafisz dojść do Grójeckiej, to tym bardziej do ZP Rakowiec lub Baleya, gdzie np. masz częstsze 188.
Zmiany w mieście są mocno na plus, nawet jeśli tego nie widać z perspektywy pojedynczego połowy ZP Jasielska. Generalnie wylewasz żale jak troll przasnyski.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
KwZ, sporo osób nie jest w stanie dojść do porządnej komunikacji, niestety takie są fakty.
Poza tym podstawowym problemem komunikacyjnym są przesiadki, które oznaczają wymierne straty czasu. Nie wmówisz mi, że dojazd do Metra Wilanowska, czy pl. Bankowego obecnie jest szybszy. Rzeczywiście 128 kursuje punktualnie, jednak nikt o zdrowych zmysłach kto może dojść do Żwirki nie czeka 10 minut, jak autobus ucieknie, tylko idzie na piechotę. W przypadku, gdy były trzy linie, zawsze coś przyjeżdżało. Zdecydowanie wygodniej i szybciej było mieć bezpośrednie połączenia, nawet kosztem czekania na przystanku, z przesiadkami jest o wiele dłużej.
Zauważyłem, że wiele takich miejsc pozbawionych obecnie komunikacji jest również na Mokotowie, szczególnie po wycofaniu 117+210, 118+122, 107+182. Tutaj również likwidowano dwie linie łącznie.
Poza tym podstawowym problemem komunikacyjnym są przesiadki, które oznaczają wymierne straty czasu. Nie wmówisz mi, że dojazd do Metra Wilanowska, czy pl. Bankowego obecnie jest szybszy. Rzeczywiście 128 kursuje punktualnie, jednak nikt o zdrowych zmysłach kto może dojść do Żwirki nie czeka 10 minut, jak autobus ucieknie, tylko idzie na piechotę. W przypadku, gdy były trzy linie, zawsze coś przyjeżdżało. Zdecydowanie wygodniej i szybciej było mieć bezpośrednie połączenia, nawet kosztem czekania na przystanku, z przesiadkami jest o wiele dłużej.
Zauważyłem, że wiele takich miejsc pozbawionych obecnie komunikacji jest również na Mokotowie, szczególnie po wycofaniu 117+210, 118+122, 107+182. Tutaj również likwidowano dwie linie łącznie.