Układ linii tramwajowych z M2C
Moderator: Wiliam
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Bardzo razi mnie brak skrętu S-E przy placu Bankowym. Patrząc na zapełnienie 18 ta relacja ma duże wzięcie. Pokazuje to choćby to że ludzie wysiadający przy metrze Ratusz to mało liczna grupka osób. Jeżeli chcemy żeby komunikacja tramwajowa była przyjazna to nie możemy kasować skrętów tramwajowych i zmuszać ludzi to łażenia przez podziemia. Coś skręcającego z Solidarności na południe w Marszałkowską być musi.
Miałem bardziej na myśli 17 w obie strony co 4-6/7,5/7,5, oraz 37 dwukierunkowe też w obie strony co 10/15/15, i koordynacja. No i nie wiem, czy nie powinno się zamienić 37 na 47 kursujące tylko w DP, ale że ktoś ostatnio narzekał na kiepską podaż na JP2 w DŚ…Paweł D. pisze:Wołoska i JPII bez 41 a 17 rzadziej... Fajne
Fakt, ale nie przenosiłbym obecnych zachowań komunikacyjnych na sytuację po otwarciu M2C — ci co obecnie jeżdżą osiemnastką mogą wybrać w przyszłości jednak metro.Autobus Czerwon pisze:Bardzo razi mnie brak skrętu S-E przy placu Bankowym. Patrząc na zapełnienie 18 ta relacja ma duże wzięcie.
Projekt Vilena ciekawy, ale ja mam wątpliwości jeśli chodzi o cięcie mostu Poniatowskiego. Poczekał bym z tym na jakiś czas i zobaczył czy metro odessało na tyle Grochów. Nawet jak odessie to chyba nie na tyle by tramwaje jeździły puste. Poprawi się trochę komfort i tyle.

Też uważam, że osłabienie Alej Jerozolimskich to nie tak szybko. Raczej autobusy pociąć na Jerozolimskich (521, 517, 166, nawet 158, choć jest dobra) niż tramwaje. Pamiętajmy, że 9 ma w szczycie kursy co 2-3-5 minut.
Na Okęciu widzę silną 1 (z silną standardową 9 i słabą 15) kosztem 7, która dojechałaby na Banacha.
Co do Trasy WZ, to osłabienie będzie głównie z autobusów (160, 190, 527, 512, 7xx). 18 to także dojazd z węzła Żerań FSO do Bankowego. Dopiero jakiś czas po otwarciu powinno się zdecydować czy ją podzielić. W weekend można byłoby zamienić 23 z 24 na rozkłady i skoordynować 20 z 23.
Na Okęciu widzę silną 1 (z silną standardową 9 i słabą 15) kosztem 7, która dojechałaby na Banacha.
Co do Trasy WZ, to osłabienie będzie głównie z autobusów (160, 190, 527, 512, 7xx). 18 to także dojazd z węzła Żerań FSO do Bankowego. Dopiero jakiś czas po otwarciu powinno się zdecydować czy ją podzielić. W weekend można byłoby zamienić 23 z 24 na rozkłady i skoordynować 20 z 23.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Jak potrafisz z okolic ZOO, placu Hallera przejechać na południową Marszałkowską, plac Unii Lubelskiej metrem, to dla mnie jesteś mistrz. Ostatnio zaobserwowałem że dużo ludzi się przesiada na skrzyżowaniu przy Królikarni. Wysiadają z 4, 35 i wsiadają do 31.Vilen pisze:Fakt, ale nie przenosiłbym obecnych zachowań komunikacyjnych na sytuację po otwarciu M2C — ci co obecnie jeżdżą osiemnastką mogą wybrać w przyszłości jednak metro.
Jak zaproponowałem to parę postów wyżej, to był krzyk, że zabiera się tramwaje z NOWEGO BEMOWA, które łączą je z trasą WZ.patryk148 pisze:W weekend można byłoby zamienić 23 z 24 na rozkłady i skoordynować 20 z 23.
Super, Muranów który obecnie całkiem tłumnie korzysta z trzech linii, miałby mieć tylko dwie. Niech pasażerowie z ZP Muranowska idą do metra, w którym jest przecież spora rezerwa w szczycie...Vilén pisze: Marszałkowska
4 i 18 — połączone w jedną silną linię 4 na trasie: WYŚCIGI –RATUSZ ARSENAŁ. Wycofane ze skrętów na Żerań i Bródno — przejęcie przewozów przez M2C i tramwajowe linie dowozowe doń.
15 — bez zmian.
35 — skierowane do krańca SŁUŻEWIEC w zamian za 18.
A poza tym tak, uważam, że zawrotka nie powinna być przy MRA, tylko w okolicach Ibisa.
Na pewno zdecydowanie lepsza, niż poprzedniaTeraz możecie tą propozycję tradycyjnie zjechać.
Tak jak przedpiścy wspomnieli, chyba za mocno tniesz podaż na Jerozolimskich. W szczególności zdejmujesz jeden slot z al. Waszyngtona, podczas gdy tambylcy domagają się wzmocnienia. Może i niesłusznie, ale to nie powód, żeby im zabierać... Zwłaszcza, że zaraz stracić powinni 521, a u mnie wypada też 102.
Nowością jest dla mnie warunek brzegowy w postaci zawrotki w okolicach Ratusza. Wokół Muzeum Niepodległości, jak w czasie remontu WZ? Wtedy wcale nie wycofujesz tramu z krytycznego skrętu. Na trawniku pod Arsenałem, nad metrem? Nigdy nie słyszałem o takiej propozycji.
Sam byłbym za utrzymaniem jednego slotu skrętnego, który potem może jechać na Żerań (albo Czynszową). Wtedy 3 sloty mogą jechać na Muranów (35, 15, i nie wiem: Żerań albo Marymont-Potok). Pytanie oczywiście, czy to przejdzie ze względów politycznych.
Ciekawe jest rozwiązanie Pragi. Szmulki na pewno będą płakać po linii na WZ, mimo że nie powinny: dostają silną linię na Wileniak (choć dopiero od Wschodniego).
Przy czym dawniej na Żerań jeździły 16, 18, a na Pragę tylko słabiutkie 21. Dlatego nie jestem przekonany co do potrzeby takiego wzmacniania tej relacji. Tak samo, jak zamiast tamtego 16, 18 na lewy brzeg zostawiasz tylko 27. Pytanie do publiczności: rzeczywiście tam się zmieniły aż tak potoki? Jak do tego ma się 509?
20 na Grochowskiej i Wiatraku - do zapamiętania.
Uważam, że 8 na Grochowskiej powinno być wymienione na 102 do
8 na Górczewskiej to chyba tylko 6-20 w DP wystarczy.
Ochota: kasujesz linię docentryczną w zamian za linię na Towarową. Nie podoba mi się to. Tak samo, jak jestem przeciwnikiem 1 na Okęciu.
Czyli podsumowując moje poprawki: 18 na Żerań przez Wileniak, 4 na Marymont-Potok (może się nazywać 36), 22 na Wiatrak, 21 słabe do Bazyliki, 7 z Okęcia (słabe), 25 jak jest.
No daj spokój, to są raptem dwa przystanki, nie każdy w tym mieście może mieć linie zewsząd dowsząd. Tych ludzi rzeczywiście powinno wchłonąć M2C.Jak potrafisz z okolic ZOO, placu Hallera przejechać na południową Marszałkowską, plac Unii
Lubelskiej metrem, to dla mnie jesteś mistrz.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
No to skoro skręt przy Ratuszu tak potrzebny, a na Andersa nie ma tej mitycznej nadpodaży, o której ciągle tu słyszałem – słabe 15 na Czynszową, silne 4 na Marymont-Potok. Wtedy wyeliminujemy też konieczność zawrotki przy MRA, ale za to zaczną się płacze o rzekomą nadpodaż na Mickiewicza. Niestety.
Hm, tyle że teraz zabierasz jeden slot podaży z al. Zielenieckiej i Targowej. Średnio mi się to podoba.Czyli podsumowując moje poprawki: 18 na Żerań przez Wileniak, 4 na Marymont-Potok (może się nazywać 36), 22 na Wiatrak, 21 słabe do Bazyliki, 7 z Okęcia (słabe), 25 jak jest.
No to już skoro bawimy się w przesuwanie – przy Dworcu Gdańskim.person pisze:A poza tym tak, uważam, że zawrotka nie powinna być przy MRA, tylko w okolicach Ibisa.
Nie licząc 8. Hm, wychodzi, że błąd popełniłem: nie ma co 22 oraz 25 na Waszyngtona trzymać. Czyli jedno z nich na Szmulki.Hm, tyle że teraz zabierasz jeden slot podaży z al. Zielenieckiej i Targowej. Średnio mi się to podoba.
Jeśli chodzi o Targową, to zabieram drugi slot na Szmulki. To na pewno nadpodaż (zwłaszcza jeśli by autobusy miały jeździć na Wschodni).
Lepiej opowiedz, o co chodzi z tą zawrotką.
Na Czynszowej nie ma zostać silne 23?słabe 15 na Czynszową,
Obrońcy tradycji zjedzą cię żywcem.Vilén pisze:słabe 15 na Czynszową
Biorąc pod uwagę zbliżający się remont Centralnego i możliwe wieloletnie przekierowanie pośpiechów na DWG - słuszny pomysł.Vilén pisze:No to już skoro bawimy się w przesuwanie – przy Dworcu Gdańskim.person pisze:A poza tym tak, uważam, że zawrotka nie powinna być przy MRA, tylko w okolicach Ibisa.
Zwłaszcza że obecne słabe 15 na Żoliborzu absolutnie wystarczy (tramwaje wyludniają się przy Intraco i Dw. Gdańskim) i naprawdę nie ma potrzeby kombinowania tutaj z silną linią dublującą 1/4 trasy metra.person pisze:Obrońcy tradycji zjedzą cię żywcem.Vilén pisze:słabe 15 na Czynszową
Zastępowanie linii bezpośredniej podróżą z dwiema przesiadkami wymaga jednak głębokiego zastanowienia.KwZ pisze:No daj spokój, to są raptem dwa przystanki, nie każdy w tym mieście może mieć linie zewsząd dowsząd. Tych ludzi rzeczywiście powinno wchłonąć M2C.Jak potrafisz z okolic ZOO, placu Hallera przejechać na południową Marszałkowską, plac Unii
Lubelskiej metrem, to dla mnie jesteś mistrz.
A w ogóle to o czym wy mówicie, p. Witek wprost powiedział, że żadnych likwidacji nie będzie.
Brakuje też pętli w Śródmieściu. Niektóre tramwaje, żeby zawrócić, muszą więc niepotrzebnie nadrabiać drogi, wioząc niewielu pasażerów. Ten problem mają rozwiązać przejazdy między torami dla wagonów dwukierunkowych na ul. Andersa (za stacją metra Ratusz Arsenał).KwZ pisze:Lepiej opowiedz, o co chodzi z tą zawrotką.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... 47723.html
Tylko tyle temat tych planów wiem, przykro mi.