A to punktualny autobus do centrum co 10 minut nazywasz pozbawieniem komunikacji? Chciałbym taki mieć pod nosem a mieszkam bliżej centrum niż Jasielska.tomi pisze:KwZ, sporo osób nie jest w stanie dojść do porządnej komunikacji, niestety takie są fakty.
Poza tym podstawowym problemem komunikacyjnym są przesiadki, które oznaczają wymierne straty czasu. Nie wmówisz mi, że dojazd do Metra Wilanowska, czy pl. Bankowego obecnie jest szybszy. Rzeczywiście 128 kursuje punktualnie, jednak nikt o zdrowych zmysłach kto może dojść do Żwirki nie czeka 10 minut, jak autobus ucieknie, tylko idzie na piechotę. W przypadku, gdy były trzy linie, zawsze coś przyjeżdżało. Zdecydowanie wygodniej i szybciej było mieć bezpośrednie połączenia, nawet kosztem czekania na przystanku, z przesiadkami jest o wiele dłużej.
Zauważyłem, że wiele takich miejsc pozbawionych obecnie komunikacji jest również na Mokotowie, szczególnie po wycofaniu 117+210, 118+122, 107+182. Tutaj również likwidowano dwie linie łącznie.
Poprawa komunikacji na Ochocie
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Taa, jasne, trzy linie co 30 minut każda w umiarkowanej koordynacji na pewno mają wielką szansę przyjechać częściej, niż jedna silna co 10... rachunku prawdopodobieństwa się nie miało?tomi pisze:W przypadku, gdy były trzy linie, zawsze coś przyjeżdżało. .
Choć oczywiście w dochodzenie pasażerów do Żwirek wierzę - z Centrum Wszechświata do ZP Rakowiec jest w istocie 5 minut spacerem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
spróbujmy zatem policzyć:
- w czasach, gdy komunikacja dobrze działała było ok. 5 kursów 512 + 5 kursów 157 + 5-6 kursów 186, łącznie 15-16, 60/15 = 4 min.
- obecnie, jedyne 128 jest co 10 minut,
a co na to mówi rachunek prawdopodobieństwa?
Rakowiec nie jest żadnym centrum świata, jest natomiast osiedlem, które w ostatnich latach trochę się rozbudowało. Nie jest najważniejszy, ale zmuszanie ludzi, aby chodzili do Żwirki i Grójeckiej poprzez drastyczne ograniczenie komunikacji jest skandaliczne. Nie tylko na Rakowcu ograniczane są bezpośrednie połączenia, przykładów jest mnóstwo, kolejnym jest brak bezpośredniego połączenia z pl. Zawiszy do pl. Bankowego, po likwidacji 512 w tym rejonie zmieniono trasę 127, przy jednoczesnym dublowaniu się połączeń Rakowca i pl. Zawiszy z Nowym Światem (128+175), czy omawianego w innym wątku Dw. Zachodniego z Metrem Politechnika (187+523+182).
A jeżeli ktoś lubi codzienne spacery, nie podróżuje komunikacją
- w czasach, gdy komunikacja dobrze działała było ok. 5 kursów 512 + 5 kursów 157 + 5-6 kursów 186, łącznie 15-16, 60/15 = 4 min.
- obecnie, jedyne 128 jest co 10 minut,
a co na to mówi rachunek prawdopodobieństwa?
Rakowiec nie jest żadnym centrum świata, jest natomiast osiedlem, które w ostatnich latach trochę się rozbudowało. Nie jest najważniejszy, ale zmuszanie ludzi, aby chodzili do Żwirki i Grójeckiej poprzez drastyczne ograniczenie komunikacji jest skandaliczne. Nie tylko na Rakowcu ograniczane są bezpośrednie połączenia, przykładów jest mnóstwo, kolejnym jest brak bezpośredniego połączenia z pl. Zawiszy do pl. Bankowego, po likwidacji 512 w tym rejonie zmieniono trasę 127, przy jednoczesnym dublowaniu się połączeń Rakowca i pl. Zawiszy z Nowym Światem (128+175), czy omawianego w innym wątku Dw. Zachodniego z Metrem Politechnika (187+523+182).
A jeżeli ktoś lubi codzienne spacery, nie podróżuje komunikacją
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504
Wrzucaniem 186 i 157+512 do jednego worka jest pewnym nadużyciem. Linie te z punktu widzenia ZP Jasielska nie stanowiły wobec siebie jakiejkolwiek alternatywy. Więc do 128 możesz porównywać wyłącznie parę 157+512.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Solaris U10
Jeśli coś by się w tamtym rejonie przydało dodać, to moim zdaniem co najwyżej dwukierunkowe 128 na Racławickiej, żeby wyrównać obsługę ZP Rakowiec w obu kierunkach (trochę się względem mocnego 175 pogorszyło...) i przy okazji umożliwić łatwiejszy dojazd na Grójecką czy Dickensa.
Tomi, w pierwszym rzędzie oszczędności na czekaniu na pojazd zjadane są przez konieczność przesiadki. W drugim rzędzie tzw. marszrutyzacja przynosi dużo większą stabilność czasu przejazdu(+oczekiwania!). Dlatego jest zapisana w strategii miasta, pełzająco wprowadzana od lat, co przynosi pewne efekty, np. ładne 128.
186 przez Jasielską jeździło tranzytem - Jasielska wcale sobie na niego nie zasłużyła sama z siebie. W pewnym momencie podjęto decyzję, że tranzyt powinien być szybszy - i dlatego 136 jedzie bezpośrednio Banacha - Żwirki (gdzie też jest duży kampus do obsługi). Stąd trochę mniej kursów na Jasielskiej, ale z punktu widzenia szerszego niż te pół przystanku jest lepiej.
Tak samo 175 i 128 się nie dublują. Możesz o nich myśleć, że część autobusów jedzie na lotnisko, a część na Szczęśliwice.
Mokotów dostał 210 w zamian za 117, którego, nie wiedzieć czemu, nie zabrano od razu. W drugim ruchu zamieniono mu słabe 210 na wzmocnienie 138.
Glon, tomi na pewno chodzi do Żwirki, skoro pisze o chodzeniu do tramwajów.
186 przez Jasielską jeździło tranzytem - Jasielska wcale sobie na niego nie zasłużyła sama z siebie. W pewnym momencie podjęto decyzję, że tranzyt powinien być szybszy - i dlatego 136 jedzie bezpośrednio Banacha - Żwirki (gdzie też jest duży kampus do obsługi). Stąd trochę mniej kursów na Jasielskiej, ale z punktu widzenia szerszego niż te pół przystanku jest lepiej.
Tak samo 175 i 128 się nie dublują. Możesz o nich myśleć, że część autobusów jedzie na lotnisko, a część na Szczęśliwice.
Mokotów dostał 210 w zamian za 117, którego, nie wiedzieć czemu, nie zabrano od razu. W drugim ruchu zamieniono mu słabe 210 na wzmocnienie 138.
Glon, tomi na pewno chodzi do Żwirki, skoro pisze o chodzeniu do tramwajów.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
128 co 10 minut jeździ poza szczytem i w dni wolne od pracy.
W tych porach dniach "super linie" 512 i 157 nie jeździły co 12 minut każda.
Weźmy przykład z czasów "super linii zewsząd wszędzie", którymi do dziś się różne sproketty chełpią.
http://ztm.bohun.pl/baza/20051201/157/403302.HTM
http://ztm.bohun.pl/baza/20051201/512/403302.HTM
proszę bardzo: 157 międzyszczyt co powiedzmy 15, DS co 18.
512 międzyszczyt co 14, DS co 17.
Potem było nieco lepiej, bo zrównano obie do co 20 więc, o ile żadna z nich nie wpadła w gigakorki które wyczerpały zapas na Szczęśliwicach, miało to szansę działać prawie tak dobrze, jak jedno przyzwoite (bo nie silne) 128.
Kłamać też trzeba umieć.
W tych porach dniach "super linie" 512 i 157 nie jeździły co 12 minut każda.
Weźmy przykład z czasów "super linii zewsząd wszędzie", którymi do dziś się różne sproketty chełpią.
http://ztm.bohun.pl/baza/20051201/157/403302.HTM
http://ztm.bohun.pl/baza/20051201/512/403302.HTM
proszę bardzo: 157 międzyszczyt co powiedzmy 15, DS co 18.
512 międzyszczyt co 14, DS co 17.
Potem było nieco lepiej, bo zrównano obie do co 20 więc, o ile żadna z nich nie wpadła w gigakorki które wyczerpały zapas na Szczęśliwicach, miało to szansę działać prawie tak dobrze, jak jedno przyzwoite (bo nie silne) 128.
Kłamać też trzeba umieć.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
186 również dowoziło do Żwirki i Wigury, chociaż przede wszystkim przywoziło z Banacha i zapewniało połączenie z Wołoską i Metrem Wilanowska, przypominam, że nic nie otrzymaliśmy w zamian.
128 pewnie kursowałoby Racławicką w stronę Dickensa, jeżeli byłaby taka możliwość. Byłoby to optymalne połączenie z Grójecką.
Chociaż poza sporą liczbą przejazdów technicznych jadących prosto Racławicką w stronę Zajezdni Woronicza, przekraczających rano liczbę kursujących 128, widywałem również nieliczne puste autobusy w drugą stronę.
128 pewnie kursowałoby Racławicką w stronę Dickensa, jeżeli byłaby taka możliwość. Byłoby to optymalne połączenie z Grójecką.
Chociaż poza sporą liczbą przejazdów technicznych jadących prosto Racławicką w stronę Zajezdni Woronicza, przekraczających rano liczbę kursujących 128, widywałem również nieliczne puste autobusy w drugą stronę.
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na Wołoską jeździ 136 z ZP Rakowiec - tak bliskiego, że ludzie chodzą tam zamiast czekać na następne 128, jak sam napisałeś.
... czyli samo 512 kursowało w szczycie, tak jak obecne 128, zapewniając więcej bezpośrednich połączeń
186 trafiło na osiedle również z uwagi na jego rozbudowę, ale szybko zlikwidowano to połączenie
186 trafiło na osiedle również z uwagi na jego rozbudowę, ale szybko zlikwidowano to połączenie
nie zapominajmy, że przesiadka ze 128 do 136 nie jest zbyt dogodna
... podsumowując, póki nie zamieszkacie na Rakowcu bieżące problemy komunikacyjne nie będą problemem, mnie na razie bardzo irytują zmiany w ostatnich latach, zaś na starość trzeba będzie stąd uciekać, bo pewnie 128 również kiedyś skasują lub ograniczą do 10 min. w szczycie, jak już było przed likwidacją 228, przecież skoro można dojść do Żwirki to po co tyle szumu o jakiś tam przystanek ... 
- Solaris U10
Moja babcia jest po osiemdziesiątce, dochodzi do ZP Rakowiec i uważa, że komunikacja w okolicy jest bardzo dobra. Tylko na ikarusy narzekała, ale to już przeszłość.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O tak, całe 80 metrów do przejścia. Kwadrans jak nic!tomi pisze:nie zapominajmy, że przesiadka ze 128 do 136 nie jest zbyt dogodna
... a ponieważ 157 nie było z nim zupełnie skoordynowane, to nic nie zmieniało.tomi pisze:... czyli samo 512 kursowało w szczycie, tak jak obecne 128
Nie odwracaj kota ogonem, nie pisałeś o szczycie, bo w szczycie co 10 minut 128 nie jeździ.
otrzymaliśmy
Tomi, mieszkam na Rakowcu, o czym już kiedyś pisałem. Dlatego pisz przynajmniej w liczbie pojedynczej.póki nie zamieszkacie na Rakowcu
Zbyt dogodne to nie jest prostowanie twoich kłamstw. 60 m albo 0 m, przesiadka najwygodniejsza z możliwych. W drugą stronę nie przechodzi tylko dlatego, że Jasielska to pół przystanku.nie zapominajmy, że przesiadka ze 128 do 136 nie jest zbyt dogodna
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?