Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
Ale liczy się stosunek mocy do masy, a ten raczej nie spadł 
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
I nie o takich hamulcach...
A ja bym jednak dał na Szucha.
A ja bym jednak dał na Szucha.
W Zurychu. Jak chcesz zobaczyć to obejrzyj moje filmy z tras 5, 6, 7, 9, 10, 11, 14.TGM pisze:No dobrze, ale czy wykonalne jest puszczenie tramwaju po Belwederskiej przy takim pochyleniu, z łukami na dodatek i po ulicy z normalnym ruchem, bez wydzielonego torowiska?
Jakieś zdjęcia ze świata gdzie takie coś funkcjonuje?
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Puławska - Trakt owszem, może być przez Szucha, ale Trakt - Sobieskiego - Wilanów już nie bardzo.
Przez Szucha - i Klonową oczywiście - to jest tylko jakieś 200 m dłużej, a za to zalicza się Supersam i w ogóle. O, Wilanów - Marszałkowska też by może można przez Klonową przy okazji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Drezno, linia na Buhlau.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
O, pomysł "tramwajów bez druta" na Trakcie tyle tu wątpliwości wzbudził, a widzę, że MZA takich wątpliwości nie ma i kupuje "trojlebusy" bez druta.

Mają chyba za dużo pieniędzy, skoro je marnują na takie gadżety... Najpierw były przegubowe hybrydy na pokaz, teraz nikomu niepotrzebne elektrobusy (moim zdaniem zbyt raczkująca technologia, żeby się w to pchać za miejskie pieniądze)...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Na Trakcie tramwaj będzie lepszy niż autobus elektryczny, gdyż ten drugi może stać w zatorach (a tory zbudujemy wydzielone) oraz tramwaje lepiej obsłużą tamtejsze (dość spore) potoki 
Zatoki zawsze można zlikwidować.michj pisze:gdyż ten drugi może stać w zatorach
Zdaje się, że w innych miastach na ulicach-deptakach nie buduje się torowisk wydzielonychmichj pisze:a tory zbudujemy wydzielone
Za granicą?primoż pisze:Zdaje się, że w innych miastach na ulicach-deptakach nie buduje się torowisk wydzielonych
A w takim razie gdzie umieścimy torowisko? W ulicy?
A co w tym dziwnego?michj pisze:A w takim razie gdzie umieścimy torowisko? W ulicy?
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Tak.A w takim razie gdzie umieścimy torowisko? W ulicy?
Tak, ale na tej ulicy nie będzie ruchu poza tramwajami (może taksówki i tambylcy).
W każdym razie pieszy jak chce przejść przez ulicę, musi znaleźć moment, jak z obu stron nic nie jedzie. Mniej pojazdów = więcej % takich momentów.
Poza tym argument o wykrywaniu tramwaju.
Poza tym argument, chyba najważniejszy, o przepustowości.
Natomiast przy tempie planowania tramwajów w tym mieście, to te elektryczne autobusy zdążą się zużyć przed wybudowaniem torowiska. Albo i następne ich pokolenie.
W każdym razie pieszy jak chce przejść przez ulicę, musi znaleźć moment, jak z obu stron nic nie jedzie. Mniej pojazdów = więcej % takich momentów.
Poza tym argument o wykrywaniu tramwaju.
Poza tym argument, chyba najważniejszy, o przepustowości.
Natomiast przy tempie planowania tramwajów w tym mieście, to te elektryczne autobusy zdążą się zużyć przed wybudowaniem torowiska. Albo i następne ich pokolenie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A propos trasy na Kasprzaka:
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... -1492.html
Co do rzekomo nie popychającej do przodu sprawy zawartości opracowania:
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... -1492.html
Co do rzekomo nie popychającej do przodu sprawy zawartości opracowania:
(...)W ramach opracowania uzyskane zostaną wszystkie materiały niezbędne do uzyskania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia (tzw. decyzji środowiskowej), analizy układu zasilania trakcji tramwajowej oraz projekt stałej organizacji ruchu z priorytetami dla tramwajów(...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.