Na zachodnim wlocie Prostej będzie wstawiony już nowy komplet rozjazdów pod zmienioną geometrię łuków. Towarowa swoich rozjazdów ma się doczekać za rok. Zresztą łuki te generalnie nie będą zbyt często wykorzystywane, bo na Kasprzaka ulokuje się zaplecze budowy wolskiej części 3+3, więc znów na kilka lat się z tą trasą pożegnamy.szparag pisze:Ktoś ma pojęcie dlaczego 11 ma jechać przez Kercelak, a nie przez Skierniwicką? Bo na Kercelaku za mało tramwajów? Bo nie chcą przywracać skrętów na Rondzie Daszyńskiego? Żeby nie przeszkadzać samochodom?
Układ linii tramwajowych z M2C
Moderator: Wiliam
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie byłbym taki pewien tego zaplecza.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nawet bez zaplecza w Warszawie nie jest możliwe utrzymanie ruchu kołowego na ulicy, pod którą buduje się metro.
Chyba, że zakładasz, że 3+3 nie będzie w ogóle. Tego oczywiście wykluczyć nie można.
Chyba, że zakładasz, że 3+3 nie będzie w ogóle. Tego oczywiście wykluczyć nie można.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zakładam, że szyb końcowy ominie się torami tymczasowymi. W końcu dyrektor ds budowy metra się zmienił.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tego typu ustalenia zależą raczej od dyrekcji Metra. A nowego dyrektora w centralu można raczej podejrzewać o preferencje (tj. minimalizowanie utrudnień) dla rowerzystów i pieszych.
pozdrswiam, tomek
pozdrswiam, tomek
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pożyjemy, zobaczymy.
Jest nowa wersja: 11 jednak zawracające przy metrze, i ze wspólnego przystanku z 10 (tam nie powinny być w ogóle przystanki za rondem?), ale bez dodatkowego toru, tylko ze zwykłym przejściem międzytorowym. Ciekawe, czy znowu nakładka, czy jednak normalny rozjazd...
Jak zrozumiałem - rozjazdy bez nakładki torowej. Jednak wciąż nie do końca jest dla mnie jasne, dlaczego tam się odbywają takie kombinacje alpejskie. Chyba zorientowano się, że skoro w ciągu kilku lat trasa metra zostanie przedłużona, to podjazdy ”11” do ronda Daszyńskiego staną się niepotrzebne - wystarczą tramwaje do skrzyżowania Wolska/Płocka. Stąd nie ma potrzeby inwestowania w osobne ”żeberko” torowe na Prostej i pojawił się pomysł zawracania poprzez przejazd międzytorowy. Mam obawy, czy to się uda dobrze skoordynować z przejeżdżającą na wprost ”10”.
Sytuację komplikuje dodatkowo zaplanowany na 2015 r. remont wiaduktu na Towarowej przed pl. Zawiszy z przerwaniem ruchu tramwajów w tym miejscu. Wtedy logiczne byłoby, żeby tramwaje - także ”11” skręcająca z Prostej - dojeżdżały właśnie tam. Stąd pomysł zorganizowania w tym miejscu rozjazdów do zawracania wagonów dwukierunkowych (czy jednak ich wystarczy dla ”1” i ”11”, nie mówię już o 22 i 24?).
Nie rozumiem, dlaczego nie zdecydowano się na najprostsze rozwiązanie. Czyli bez żadnej zawrotki dla ”11” na Prostej, za to z odjazdami w stronę Jelonek ze wspólnego przystanku z ”10” (tak, będzie za rondem), bo to jest kluczowe. Dałoby się to zorganizować tak, by ”11” jechała Wolską do Kercelaka, Towarową do ronda Daszyńskiego, skręt w prawo w Prostą i z powrotem Kasprzaka, Skierniewicką do Wolskiej. A w trakcie remontu wiaduktu na Towarowej to samo, ewentualnie z podjazdem dwukierunkowcami w pobliże pl. Zawiszy.
Sytuację komplikuje dodatkowo zaplanowany na 2015 r. remont wiaduktu na Towarowej przed pl. Zawiszy z przerwaniem ruchu tramwajów w tym miejscu. Wtedy logiczne byłoby, żeby tramwaje - także ”11” skręcająca z Prostej - dojeżdżały właśnie tam. Stąd pomysł zorganizowania w tym miejscu rozjazdów do zawracania wagonów dwukierunkowych (czy jednak ich wystarczy dla ”1” i ”11”, nie mówię już o 22 i 24?).
Nie rozumiem, dlaczego nie zdecydowano się na najprostsze rozwiązanie. Czyli bez żadnej zawrotki dla ”11” na Prostej, za to z odjazdami w stronę Jelonek ze wspólnego przystanku z ”10” (tak, będzie za rondem), bo to jest kluczowe. Dałoby się to zorganizować tak, by ”11” jechała Wolską do Kercelaka, Towarową do ronda Daszyńskiego, skręt w prawo w Prostą i z powrotem Kasprzaka, Skierniewicką do Wolskiej. A w trakcie remontu wiaduktu na Towarowej to samo, ewentualnie z podjazdem dwukierunkowcami w pobliże pl. Zawiszy.
Super. Ja się zastanawiam tylko czym... Robienie 11 na 5 brygad? W sumie czemu nie - sztuka dla sztuki a wszyscy będą zadowoleni.MichalJ pisze:Jest nowa wersja: 11 jednak zawracające przy metrze
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Masz jakieś tajne informacje, że Jazzów Duo ma być tylko 5?
Oficjalnie jest mowa o dostawie 45 sztuk w okresie lipiec-czerwiec, więc do powiedzmy listopada oczekiwałbym około 15.
Oficjalnie jest mowa o dostawie 45 sztuk w okresie lipiec-czerwiec, więc do powiedzmy listopada oczekiwałbym około 15.
Plus docelowo uwolni się 6 dwukierunkowców z Tarchomina.
Dwukierunki z Tarchomina będą wolne najwcześniej w listopadzie. Dostawy Jazzów też nie będą przebiegać równomiernie w czasie (Swingi też miały na początku "przerwę technologiczną"). A przecież otwarcie wszystkiego na górze ma nastąpić już od października.
Co to znaczy 'otwarcie na górze'? Bez metra jedenastka jest niepotrzebna.
No i w tym tkwi cały szkopuł, że nie wiadomo, co będzie się działo w okresie przejściowym, gdy ruch na górze wróci, a na dole się jeszcze nie pojawi.
Wszystkie informacje są jawne. Producent ma dostarczyć wszystkie wozy do czerwca 2015 i tego się trzymajmy, a nie wróżenia z fusów ile i kiedy. Równie dobrze w listopadzie może być 1 128N i uwolnione 120NaDUO z linii 2. Warto pamiętać, że fakt przyjazdu wagonu nie jest równoznaczny z jego wyjazdem do obsługi linii na ulicę.MichalJ pisze:Masz jakieś tajne informacje, że Jazzów Duo ma być tylko 5?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -