Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No i umowa jest. Przekładek na samej tarczy skrzyżowania nie ma, to raczej jest na przedłużeniu chodników itd - a chodzi o zamknięcia ruchu najbardziej przecież.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jak na razie terminy dotrzymywane (oczywiście te wg nowego harmonogramu). Zobaczymy, jak pójdzie ze ZRID-em, bo wykonawca wybrany, a robić nie może. Ciekawe też, skąd się wzięły pieniądze na pokrycie tak ogromnej różnicy między kwotą przewidzianą na inwestycję (61 mln zł) a ostateczną sumą kontraktu (78 mln zł)...
Rok wyborczy to okres cudów 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mam spore wątpliwości, czy to odpowiednie miejsce na zadawanie takich pytań 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin
Obejrzałem dokładnie plany przebudowy Wołoskiej, ze szczególnym uwzględnieniem torowiska przy zajezdni. Zastanawiam się, czy skrzyżowanie z sygnalizacją "po nowemu" przepuści 48 składów na godzinę? Mogą być też problemy z rannymi wyjazdami z zajezdni. To nie Pstrowskiego, tu nie przełączymy sygnalizacji w migające żółte.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Przepuści, ale kosztem relacji. O ile dobrze pamiętam docelowo mają nie być używane liniowo skręty N<->E, a relacje na zajezdnię będą wzbudzane przez skład.Oznacza to, że w momencie największego obłożenia tramwajami funkcjonować będą tylko relacje N<->S i S<->E. Inna sprawa, że i tak cykl wychodzi z tego 120 s, ale budowanie taki układ drogowy nigdy nie będzie funkcjonował dobrze.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
Stary Pingwin
Oglądałeś filmik z wyjazdu tramów żoliborskich z zajezdni w pierwszym dniu działania sygnalizacji? Żeby wzbudzić sobie zielone, tram musiał stanąć na przejściu dla pieszych, a i tak zezwalające na wyjazd było raz na dwie minuty. O 4 rano, na kompletnym zadupiu.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
To znaczy tylko tyle, że wzbudzanie zostało źle zaprojektowane. Pętla indukcyjna powinna być umieszczona tak, aby nie wymuszała zatrzymania na przejściu. No i niestety jest faktem, że sygnalizacja wzbudzana czy to w ruchu kołowym czy pieszym, wzbudza straty względem konwencjonalnej., niemniej powinno sie zejść z czasem oczekiwania do najwyżej 1 minuty.
Normalna stałoczasówka na skrzyżowaniu Woronicza x Wołoska nie wchodzi w grę, bo wtedy czas cyklu sięga 150 s, a efektywność spada drastycznie. Jedyne wyjście to zmiana projektu, tak aby tramwaj na Woronicza znalazł się między jezdniami albo... zmiana rozporządzenia.
Normalna stałoczasówka na skrzyżowaniu Woronicza x Wołoska nie wchodzi w grę, bo wtedy czas cyklu sięga 150 s, a efektywność spada drastycznie. Jedyne wyjście to zmiana projektu, tak aby tramwaj na Woronicza znalazł się między jezdniami albo... zmiana rozporządzenia.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mój drogi, tam detekcja wymagała zatrzymania w skrajni dla toru z przeciwnego kierunku, to jest hicior dopiero...
No to wątek do zamknięcia.Wprowadzenie metrobusów na wzór wywodzącego się z Ameryki Łacińskiej systemu BRT (Bus Rapid Transit) zaproponował dr Andrzej Brzeziński z Politechniki Warszawskiej. Zarząd Transportu Miejskiego zamówił u niego analizę ekonomiczną dla planowanych linii tramwajowych ...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Do wyborów będzie zwodzenie.
A potem - to juz zalezy od wyniku. Jak wygra Korwin...
A potem - to juz zalezy od wyniku. Jak wygra Korwin...
A po wyborach się zasili 522 i na tym zakończy?
Po wyborach zasilenie rozkładu? Przecież to nielogiczne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Stary Pingwin
Jeżeli wygra inny kandydat, to szefowie spółek miejskich też polecą. A zamysłów nowych dyrektorów nie jesteśmy w stanie przewidzieć.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Dlaczego? Może tu chodzi nie o głosy wyborcze, a dobro pasażerów.pawcio pisze:Po wyborach zasilenie rozkładu? Przecież to nielogiczne.
Żartowałem.
Popatrz, jaka franca!