Poprawa komunikacji na Ochocie
Moderator: Wiliam
Włodarzewska ma ten sam problem co Racławicka (od Mołdawskiej do Żwirki i Wigury) tj. jendokierunkową komunikację,
reserved,
nie wszyscy z Włodarzewskiej jadą do Centrum, komunikację np. na Mokotów usprawniłoby "odwórcone" 208, na co Włodarzewska w pełni zasługuje, podobnie jak Racławicka - na dojazd do Dickensa/Banacha, niezależnie, czy trasę dawnego 228, czy Racławicką z drugiej strony
reserved,
nie wszyscy z Włodarzewskiej jadą do Centrum, komunikację np. na Mokotów usprawniłoby "odwórcone" 208, na co Włodarzewska w pełni zasługuje, podobnie jak Racławicka - na dojazd do Dickensa/Banacha, niezależnie, czy trasę dawnego 228, czy Racławicką z drugiej strony
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504
Ale na Mokotów jest bardzo dogodna przesiadka w 136/172 (do Bitwy Warszawskiej jedzie się może 2 min dłużej Alejami niż Grójecką, a nie trzeba nigdzie latać). Naprawdę jest sens puszczać dwa razy rzadziej autobus tylko w tym celu? Komunikacja na Włodarzewskiej jest moim zdaniem idealna i ja bym dążył do zwiększenia częstotliwości, żeby ludzie nie musieli długo czekać na autobus np. w dni świąteczne. Komunikacja dwukierunkowa sprawi, że ludzie będą stać na środku jezdni i patrzeć, w którym kierunku pierwszy autobus przyjedzie (a jak znam życie pewnie się zdublują).
6,5/7/10/10, tak jak zrobiono z 523?
odwrócone 208 z pewnością znacznie skróciłoby komunikację w stronę Okęcia, Służewca, Ursynowa ...
dojazd do Bitwy Warszawskiej i przesiadka na 136/172 powoduje, że w powyższe rejony jedzie się z Włodarzewskiej zdecydowanie dłużej i naokoło, w sumie to dobrze, że 208 nie kursuje jeszcze przez Dw. Zachodni
dojazd do Bitwy Warszawskiej i przesiadka na 136/172 powoduje, że w powyższe rejony jedzie się z Włodarzewskiej zdecydowanie dłużej i naokoło, w sumie to dobrze, że 208 nie kursuje jeszcze przez Dw. Zachodni
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504
Tomi, wracaj na swoją Jasielską, ok?
Nie psuj innym komunikacji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No właśnie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Generalnie to jedyne, co można by według mnie w najbliższym czasie (powiedzmy w planie kilkuletnim na zasadzie "niepilne, ale Włodarzewska się ciągle rozbudowuje") poprawić to:
- w DP jeden dodatek zamienić w całkę, żeby w międzyszczycie utrzymać takt 10-minutowy
- w DŚ dodać jeden maraton, żeby przynajmniej w godz. 9-18 utrzymać takt 10-minutowy (no chyba, że da radę całkę)
- w święta typu Boże Narodzenie, Wielkanoc, czy w Wigilię wieczorem można spokojnie dawać taki rozkład, jaki obowiązywał na początku kursowania linii (rano co 30, potem co 20, w dzień co 15 i wieczorem co 30), Włodarzewska to aż takie "słoikowo" nie jest i w weekendy sporo ludzi jeździ 208, czasem się robi nawet tłok, niemniej jak tylko zamkną ustawowo CH Redutę i Blue City to autobus niepotrzebnie trzepie drzwiami.
Dam trzy przykłady: Niedziela godz. 6:30 - z reguły w wozie na Włodarzewskiej ok. 6-10 osób, w Trzech Króli o tej porze była 1. Niedziela godz. 13:00 - z reguły w wozie na Włodarzewskiej wszystkie miejsca zajęte i często sporo osób stoi, w Wielkanoc o tej porze 2 osoby siedziały. Godz. 22:00 - z reguły z Bitwy sporo ludzi wraca z różnych miejsc linią 208 na Włodarzewską, myślicie, że w Wigilię ktoś jechał?
A autobus co 15 min prawie do samej północy. Niby normalne, w święta z reguły mniej ludzi podróżuje komunikacją, ale na tej linii szczególnie to widać, więc może nie ma sensu aż tak przedobrzać w święta, jeśli oczywiście jakieś oszczędności z tego wyjdą, a i kierowcy poświętują zamiast samemu jeździć 18 kółek.
- w DP jeden dodatek zamienić w całkę, żeby w międzyszczycie utrzymać takt 10-minutowy
- w DŚ dodać jeden maraton, żeby przynajmniej w godz. 9-18 utrzymać takt 10-minutowy (no chyba, że da radę całkę)
- w święta typu Boże Narodzenie, Wielkanoc, czy w Wigilię wieczorem można spokojnie dawać taki rozkład, jaki obowiązywał na początku kursowania linii (rano co 30, potem co 20, w dzień co 15 i wieczorem co 30), Włodarzewska to aż takie "słoikowo" nie jest i w weekendy sporo ludzi jeździ 208, czasem się robi nawet tłok, niemniej jak tylko zamkną ustawowo CH Redutę i Blue City to autobus niepotrzebnie trzepie drzwiami.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Można by też zamiast Alpino skierować więcej Liberek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A ja już nawet przestałem narzekać na Alpino. Może dlatego, że sporo jest Libero w DP, więc nie ma już monopolu. Libero z kolei są rozklekotane, więc w sumie kompromis między takimi i takimi jest dobry. Choć ja bym wolał tam na stałe A196. 
Oho... i mam newsy od radnego, że z powodu budowy kanalizacji burzowej prawdopodobnie od czerwca do września TEGO ROKU zostanie zawieszona linia 208.
To już wiemy skąd wezmą się brygady na dłuższe 211.
Ale Libera masz tylko w godzinach szczytu. Natomiast zgadzam się, że SU10 (A196 czy A198) jest lepiej podróżować niż Alpino. Nie dość, że mają więcej miejsc siedzących to jest mniej półtoraków i siedzeń do tyłu, a wspomniany A196 ma nawet klimatyzację, której nawet czasami używa.reserved pisze:A ja już nawet przestałem narzekać na Alpino. Może dlatego, że sporo jest Libero w DP, więc nie ma już monopolu. Libero z kolei są rozklekotane, więc w sumie kompromis między takimi i takimi jest dobry. Choć ja bym wolał tam na stałe A196.
Niby jak? Zawieszenie 208 to zmiana czasowa, wydłużenie 211 to zmiana stała, która być może przez kilka, kilkanaście dni się nałoży we wrześniu.Domas pisze:To już wiemy skąd wezmą się brygady na dłuższe 211.
Jak zwykle na straży najcenniejszej informacji!
Ty mi lepiej mów co 208 ma do 211? 
Ale takich aż do 21:00.ashir pisze:Ale Libera masz tylko w godzinach szczytu.