Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

A teraz o polityce... (tej krajowej)

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 17 cze 2014, 12:45

blinski pisze:Może kiedy to pisałeś nie sprawdziłeś jeszcze, że był to wynajęty VIP room, w którym nie było nikogo innego, tak więc - zamontowany podsłuch.
Wtedy nie było to podane do wiadomości jeszcze.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

blinski

Post autor: blinski » 17 cze 2014, 17:46

Poc Vocem pisze:Wtedy nie było to podane do wiadomości jeszcze.
Aha, to przepraszam.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 cze 2014, 10:01

Heh, jakoś nie dziwi mnie, że nikt tu nie komentuje akcji ABW w siedzibie "Wprost". Widać, że świat normalnych ludzi nie podnieca się tak tym, co politycznego twittera rozpala do czerwoności.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 cze 2014, 11:55

Mam podejrzenia, że nakręcanie tego niusa przez dziennikarzy wynika w głównej mierze z ich wiary w przynależną im świętokrowiość...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2014, 12:45

Tak czy owak: jedna wielka żenada, z zostawioną przez ABW w redakcji "Wprost" walizką z pieczątkami na czele. Rzeczywiście dziś na konferencji ją oddano premierowi? :term:

Ostatnie działania ekipy rządzącej MOŻE i są słuszne, ale wykonane tak, jakby oni z jakiegoś tajemniczego powodu MUSIELI przegrać wybory parlamentarne. A słupki spadły jeszcze przed tą akcją...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 19 cze 2014, 12:58

Takie są skutki kopiowania do naszego kraju rosyjskiego stylu prowadzenia polityki. Podobnie do Tuska zachowuje się wszakże Putin. Wygłasza tezę o wątpliwej prawdziwości, a następnie konsekwentnie ją realizuje.
Mam podejrzenia, że nakręcanie tego niusa przez dziennikarzy wynika w głównej mierze z ich wiary w przynależną im świętokrowiość...
A ja mam wrażenie, że ten cały wjazd do redakcji "Wprost" jednak jest zamachem na wolność słowa. Wszakże winnym wybuchu jest nie ten, kto trzyma granat w danym momencie, a ten, który wyciągnął zawleczkę. Tymczasem kto to zrobił, dalej nie wiemy. Jedynie miała miejsce próba zajęcia nagrań, które mogą być szkodliwe dla bezpieczeństwa stołków ekipy rządzącej. Tak działa - niestety - państwo policyjne.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 cze 2014, 13:38

Wjazd nielegalem śmierdzi, zgoda, ale dziennikarzom coraz częściej się wydaje, że mogą wszystko (to niestety skutek tabloidyzacji chyba też).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 19 cze 2014, 13:55

Przede wszystkim tabloidyzacji, obawiam się.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 19 cze 2014, 14:24

Tu chyba znowu wychodzi to że prokuratura stała się nie tylko niezależna od władzy wykonawczej, ale także od myślenia. To już któraś z rzędu sytuacja kiedy prokuratorzy wyczyniają co najmniej dziwne rzeczy. Takie jakby potwierdzenie tego praktycznego nieistnienia czy może bardziej niezgrania struktur państwowych.
Natomiast same taśmy (z wyjątkiem Nowaka, ale on mniej lub bardziej poleciał właśnie za majątkowe nieścisłości) jak do tej pory, to zwykłe pierdupierdu przy kielichu.
Obrazek

bepe

Post autor: bepe » 19 cze 2014, 14:42

Glonojad pisze:Wjazd nielegalem śmierdzi, zgoda
Niestety, zgodnie z kodeksem postępowania karnego red. Latkowski miał OBOWIĄZEK wydać laptopa z kwitami organowi dokonującemu przeszukania, zaznaczając przy tym, że zawiera on tajemnicę dziennikarską. Jeżeli osoba, u której dokonuje się przeszukania, oświadczy, że znaleziony dokument (w rozumieniu prawa karnego dokumentem może być także laptop czy pendrive) zawiera dane stanowiące tajemnicę zawodową lub inną prawnie chronioną (np. adwokacką, radcowską, notarialną, dziennikarską), to organ przeszukujący powinien zapakować dokument bez zapoznawania się z jego treścią do opieczętowanego opakowania i niezwłocznie przekazać sądowi (m.in. tajemnica adwokacka, radcowska, dziennikarska) lub prokuratorowi (m.in. tajemnica lekarska w pewnym zakresie) w celu podjęcia decyzji o dopuszczalności wykorzystania dokumentu jako dowodu w postępowaniu. Jedynie w przypadku tajemnicy obrończej (to nie jest to samo, co tajemnica adwokacka) organ dokonujący przeszukania pozostawia dokument u osoby, u której dokonuje się przeszukania, bez zapoznawania się z jego treścią oraz wyglądem.

A zatem ABW miało prawo zabrać poszukiwane przez siebie dowody (laptopy) z redakcji, ale jedynie w opieczętowanym opakowaniu, i powinno przekazać je do sądu. Natomiast zupełnie wykluczone jest, moim zdaniem, zgrywanie czegokolwiek z redakcyjnych laptopów przez agentów ABW na swoje nośniki.

Również istnieje coś takiego jak wezwanie do dobrowolnego wydania określonych przedmiotów - od takiego żądania powinno rozpocząć się każde przeszukanie. W tym wypadku błąd polegał na tym, ze smutni panowie z ABW przyszli i zażądali, po czym wyszli i wrócili później.

Oczywiście zupełnie inną sprawą jest zasadność przeszukania.

A jeszcze inną - polityczne harakiri Platformy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 cze 2014, 15:17

No, to teraz jestem ciekawy sondaży...

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 cze 2014, 16:03

Tutaj jest sondaż opublikowany wczoraj po 19:00.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 cze 2014, 16:07

A przeprowadzony kiedy?

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 19 cze 2014, 16:21

On był przeprowadzany przed ujawnieniem taśm, mówili o tym.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 cze 2014, 17:19

Sorry, ale musiałeś oglądać inne Fakty, bo sondaż został przeprowadzony po ujawnieniu afery taśmowej.
http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60 ... 41040.html
Obrazek

ODPOWIEDZ