Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
A jednak, trochę ziemi już wyjęli, parę szyn przywieźli, coś kopią. Dobra!
Ciekawe po co zamknęli już kawał południowej jezdni Radiowej, skoro to skrzyżowanie mają rozbić dopiero na przełomie września i października? Kiermani tylko klną na to
pozdrawiam Kozik
Tam to jednak jest sporo roboty drogowej, a i pewnie pod spodem muszą posprzątać. Na południe od S8 sprawa jest znacznie łatwiejsza, bo wystarczy (prawie) samo torowisko zrobić.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Stary Pingwin
Most Krasińskiego i obwodnica Pragi- takie są plany Ratusza. Czy ja tego nie słyszałem cztery lata temu? Tramwaj na wizualizacji mostu bardzo ładny.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Żeby zamiast bardzo ładnego tramwaju nie było po wybudowaniu mostu BRTStary Pingwin pisze:Most Krasińskiego i obwodnica Pragi- takie są plany Ratusza. Czy ja tego nie słyszałem cztery lata temu? Tramwaj na wizualizacji mostu bardzo ładny.
Mam dziwne wrażenie, że nie będzie ani tego ani tego, a temat jest odświeżaną kiełbasą wyborczą 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Odświeżana kiełbasa jest niezdrowa. Łatwo można się zatruć...
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Ćwierczakiewiczowa miała sprawdzone przepisy na odświeżanie prawie wszystkiego, z kiełbasą włącznie. 

Weźmij żubra, jak nie masz to łosia. Zadeklaruj Most Krasińskiego, jak nie masz to obwodnicę śródmiejską na Pradze.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Kilka kieliszków żubra spowoduje, że nie zatrujesz się kilkukrotnie odświeżaną kiełbasą.pawcio pisze:Weźmij żubra(...)
-
gfedorynski
Od Górczewskiej do wiaduktu S8 ziemia wybrana z pół metra w dół pod podbudowę, jakieś prace ziemne trwają też dalej.
- Thompson04
To ja już wolę w ten sposób: http://www.fotosik.pl/u/kozik83/zdjecie/1/album/1681665
Jak są z tego samego dnia to mają już z dwa tygodnie.
Jak są z tego samego dnia to mają już z dwa tygodnie.
Tak mają już ze dwa tygodnie. Sorki ale nie miałem czasu wcześniej puścić.
Niedługo zrobię trochę nowych zdjęć i tym razem postaram się zamieścić niedługo po ich zrobieniu.
Niedługo zrobię trochę nowych zdjęć i tym razem postaram się zamieścić niedługo po ich zrobieniu.
pozdrawiam Kozik
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... #LokWawTxt
(...)Ostatnio ratusz niechętnie wypowiadał się o inwestycjach tramwajowych. Pojawił się nawet pomysł, by planowane dotąd linie zastępować metrobusami, czyli szybkimi przegubowcami kursującymi po wydzielonych pasach. Jednak według burmistrza Wilanowa Ludwika Rakowskiego (PO) entuzjazm dla tego projektu opadł. Mówi, że "nie był to najszczęśliwszy pomysł", bo mieszkańcy wolą tramwaje na zielonym torowisku niż kolejny autobus na betonowym pasie.
W dodatku, jak dowiedziała się "Stołeczna", Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju oczekiwało, żeby stolica przedstawiła duży projekt rozwoju sieci tramwajowej i zakupu nowych wagonów, który dostanie wsparcie z Unii Europejskiej. Kwota na ten cel wzrosła ponaddwukrotnie - do 1,9 mld zł. Niespodziewanie ratusz szykuje więc sporą listę inwestycji w latach 2015-2021. Będzie nowa zajezdnia tramwajowa na Annopolu, ma być wyremontowana większość linii w prawobrzeżnej Warszawie (w al. Waszyngtona, na Grochowskiej, Kijowskiej, Jagiellońskiej), a także tzw. obwodnica śródmiejska na trasie "jedynki": Towarowa - Okopowa - most Gdański - Starzyńskiego. Ratusz chce też przedłużyć tory tramwajowe z Tarchomina, przez Nowodwory, do Winnicy i - to niespodzianka - linię z Gocławka do nowoczesnego węzła przesiadkowego przy rondzie Marsa. Biurowy Służewiec dojedzie tramwajami al. Wilanowską do metra (tego też wcześniej nie planowano). Po ćwierć wieku zostanie odtworzona linia na ul. Kasprzaka w kierunku Jelonek.
Marta Milewska podkreśla, że urzędowi marszałkowskiemu szczególnie zależy na budowie trasy szybkiego tramwaju do Wilanowa. Podzielono ją na odcinki: Dworzec Zachodni - Grójecka, Banacha - Rakowiecka, Puławska - św. Bonifacego (Stegny) z odnogą na ul. Gagarina (Sielce) oraz św. Bonifacego - Branickiego (Miasteczko WIlanów).
Na liście brakuje jednak trasy tramwajowej na Gocław. Podpisy z poparciem dla tej inwestycji zbierali mieszkańcy tego 60-tysięcznego osiedla. - Nasza linia znikła z kontraktu, ale nie składamy broni. Przekonuję panią prezydent, że tramwaj na Gocław to dla nas priorytet komunikacyjny w przeciwieństwie do metra, którego na pewno nie będzie w ciągu 15 lat - podkreśla burmistrz Pragi-Południe Tomasz Kucharski (PO). - Nie podzielam też entuzjazmu dla metrobusów.
W opinii wiceprezydenta Olszewskiego inwestycje tramwajowe zgłoszone w kontrakcie terytorialnym "nie są szczytem naszych marzeń", a linia na Gocław wciąż ma szanse. Sugeruje, że chodzi o pewną taktykę podczas negocjacji z rządem. A to, które trasy tramwajów będą naprawdę realizowane, ma się okazać dopiero w drugiej połowie 2015 r.(...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.