Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
Pewnie by jeszcze jakieś dodatkowe światło jeszcze załapać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zwłaszcza na rondzie bez świateł...
Co do Monachium - proszę:
https://maps.google.com/maps?q=Munich+P ... b&t=h&z=20
Mamy też takie pętle w Polsce, osobiście uważam - lepiej pod kątem przesiadek zaprojektowane:
https://maps.google.com/maps?q=Krak%C3% ... oland&z=19
w Krakowie oraz Gdańsk - Łostowice (Świętokrzyska) - niestety na góglu nie ma.
Żeby na rondzie relacja skrętna tramwajowa była z zewnątrz, a nie ze środka ("bo kierowca może być zaskoczony, że tramwaj nie pojechał prosto"). Poza tym - w Warszawie sieć jest bardziej lewoskrętna (co wychodzi w obserwacji zużycia kół), więc część pętli trzeba zrobić prawoskrętnych dla wyrównania. Myślę, ze nowy Gocławek też taki będzie.MichalJ pisze:Po co?
Co do Monachium - proszę:
https://maps.google.com/maps?q=Munich+P ... b&t=h&z=20
Mamy też takie pętle w Polsce, osobiście uważam - lepiej pod kątem przesiadek zaprojektowane:
https://maps.google.com/maps?q=Krak%C3% ... oland&z=19
w Krakowie oraz Gdańsk - Łostowice (Świętokrzyska) - niestety na góglu nie ma.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nowy Gocławek, czyli ten węzeł przy Marsa? Ja jeszcze rozumiem prawoskrętną pętlę położoną przy "szlaku", bo i tak i tak trzeba przecinać tory. Ale na końcu linii?
Jedyne co do mnie przemawia to oszczędność miejsca.
Jedyne co do mnie przemawia to oszczędność miejsca.

A, w Krakowie to nawet byłem. Ale tam też chyba linia ma być przedłużana? I tak zresztą nie widzę zysku. A argumentu z rondem nie zrozumiałem w ogóle.
Chyba nie tyle sieć jest lewoskrętna, co po prostu wszystkie pętle - pomiędzy pętlami każdy zakręt jest w jedną stronę przejeżdżany w prawo, z powrotem w lewo...
Chyba nie tyle sieć jest lewoskrętna, co po prostu wszystkie pętle - pomiędzy pętlami każdy zakręt jest w jedną stronę przejeżdżany w prawo, z powrotem w lewo...
- Solaris U10
Zysk może być przy umieszczeniu w środku pętli autobusowej. Jeśli tramwaje jeżdżą prawoskrętnie, piesi nie muszą przekraczać torów.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No właśnie z pętli wynika, że sieć jest bardziej w lewo.
Tak, przesiadki autobusowe to jedna rzecz, druga - możliwość lokowania bezpiecznych przystanków na łukach, trzecia - kwestia wyrównywania zużycia.
A jeśli chodzi o rondo, to rzecz w tym, by tramwaj "nagle" zamiast na Bemowo nie pojechał na pętlę myląc biednych kierowców na rondzie.
Tak, przesiadki autobusowe to jedna rzecz, druga - możliwość lokowania bezpiecznych przystanków na łukach, trzecia - kwestia wyrównywania zużycia.
A jeśli chodzi o rondo, to rzecz w tym, by tramwaj "nagle" zamiast na Bemowo nie pojechał na pętlę myląc biednych kierowców na rondzie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale gdzie tam jest rondo?
Jeszcze nigdzie. Widać dopiero będzie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pomysł z rondem ciekawy ale na pierwszy rzut oka zmiana kierunku na pętli może i poprawi sytuacje kierowcom ale pogorszy sytuację motorniczym wyjeżdzającym z pętli w stronę Centrum. Zgodnie z projektem tramwaj będzie mieć znak A-7 i mam wątpliwości czy motorniczy, szczególnie w Swingu, będzie w stanie zauważyć pojazd jadący od ks. Bolesława i skręcający w stronę Radiowej by mu ustąpić pierwszeństwa. Myślę, że gdyby zachować obecny kierunek to na rondzie tramwaj tak nagle by nie skręcił bo i tak więcej niż 15km/h nie powinien jechać z racji zwrotnicy a to chyba jakaś wielka prędkość nie jest i każdy kierowca powinien się zorientować w sytuacji. Ogólnie coraz więcej jest zmian, które się robi niby zgodnie z przepisami ale nie myśląc czy to jest sensowne a przede wszystkim bezpieczne z punktu widzenia motorniczego. Nawet niedawna zmiana na pl. Grunwaldzkim i postawienie A-7 dla tramwajów jadących od Broniewskiego. Niby lustro jest ale g... w nim widać a szczególnie teraz kiedy rano jest zaparowane. W Swingu to wygląda tak, że trzeba się zatrzymać, wstać z fotela by zobaczyć czy coś jedzie Popiełuszki i ruszyć. Natomiast jadących od Broniewskiego nie jestem w stanie w żaden sposób zobaczyć ze względu na chociażby zabudowaną lewą stronę kabiny. A więc rusza się z nadzieją, że nic nie nadjedzie bo na Popiełuszki kierowcy osiągają prędkości grubo ponad 50km/h a ja ze skrzyżowania też szybko nie zjadę bo mam zaraz zwrotnicę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Rondo jednak nie ma takiej znowu dużej średnicy i wydaje mi się, że samochodg tak znowu pędzić nie będą (a już na pewno nie grubo ponad 50). No i kąt przecięcia jednak lepszy na Kole, już nie ròbmy z tych swingów koni w klapkach 
-
Stary Pingwin
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No, tam jest trefnie, ale chyba na Tysiąclecia gorzej. Trudno jednak pół miasta przeorać z tego powodu...
Cieszę się z planowanego ronda u zbiegu Obozowej i Księcia Janusza przede wszystkim dlatego, że zniknie dodatkowy przejazd przez tory tramwajowe razem z osobną jezdnią w stronę Bemowa przed niewybudowanym wiaduktem nad linią PKP.