Władze Warszawy - wybory, kandydaci itp.

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
panzerloud

Post autor: panzerloud » 18 paź 2014, 21:39

Jakby przehulał to jego sprawa, co to kogo obchodzi? Zaryzykujesz rządzenie się czyimiś pieniędzmi stojąc naprzeciw zainteresowanego? No proszę Pana, jest Pan idiotą, ja dla Pana dobra zabiorę Panu część pieniędzy, a może coś, kiedyś Pan z tego dostanie - nie odbieraj tego personalnie - dostałbyś w kły, już sama sugestia że ktoś jest głupi, i ty wiesz od niego lepiej jest ryzykowna. Przypomnij sobie że ZUS, jak to określiłeś swojego „psiego obowiązku” nie wykonał, i zmienił umowę z ubezpieczonymi w trakcie jej trwania, paniom dołożył 5 lat, panom 2. Model Bismarcka był do kitu, bo on nie zrobił rzeczy podstawowej - nie założył najgorszego scenariusza.
Zarzucasz mi że rzucam ogólniki o stanach? ile razy o nich wspomniałem? raz przy okazji światłego pomysłu warszawskich trotuarów. Możesz się ze mną nie zgadzać, i nie ma w tym nic złego, ale mógłbyś być wobec mnie uczciwy.
I zgodnie z twoją wolą kończę temat polityki ogólnopolskiej, może rozmyłem temat, ale wyszło to spontanicznie, wskutek mieszania Korwina z ogólnym nurtem ideowym, utożsamianiu partii w jednej osobie Korwina etc. niemniej przepraszam.
------------------------------------------EOT-------------------------------------------

ok, co do zasady masz rację. jeżeli kierujemy się czystym kapitalizmem, to kończymy dopłacać do komunikacji miejskiej, i przyglądamy się co ludzie wybiorą. Chciałem także Tobie przypomnieć że Ja już płacę podatek drogowy w cenie paliwa, a po drugie płace tu podatki, zapominasz także że ulice to lokalne dobro wspólne, z którego w różnej formie korzystają wszyscy, możesz mnie nazywać socjalistą, ale nigdzie nie podniosłem, że budowanie ulic lokalnych ze wspólnej celowej składki jest złe, jeżeli chcesz wprowadzić płatne przejazdy, ok, ja się dostosuję. Z tym że wtedy do sprawy należy podejść bardziej kompleksowo, nie tylko na poziomie samorządów. Także przynajmniej na tą chwilę byłby to głupi pomysł, rodziłoby to sporo problemów, ale kto wie, może kiedyś. Jeżeli posłuchasz pierwszego nagrania z mojego poprzedniego postu, to usłyszysz to, co napisałem już ileś postów wcześniej, że program lokalny jest odbiciem programu ogólnopolskiego, a pogląd kandydata na kilka spraw lokalnych możesz odsłuchać osobiście(w pierwszym i drugim nagraniu. Czego jeszcze ode mnie oczekujesz, nawet gdybym wiedział(hipotetycznie) więcej o postulatach, to i tak nie mógłbym tego ujawnić, bo rozwaliłbym kampanię, rozumiesz? Więc zarzut o ogólnikach sobie przyjacielu zatrzymaj.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 19 paź 2014, 0:01

Tymczasem Guział... na FB opublikował swój "program": 4x4 PAKT dla Warszawy.

W części transportowej:
- o połowę tańsze okresowe
- bezpłatne dla studentów
- parkowanie za złotówkę dla WARSZAWIAKÓW (ci spoza: więcej niż teraz, o'rly?!)
- zwężenie ulic
- parkingi podziemne
- zielono, lepiej, dla ludzi

Szczegóły na fejsie.

Gulasz ze wszystkiego zalegającego w lodówce to za mało dla Guziała.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 19 paź 2014, 0:27

person pisze:(...)
- parkowanie za złotówkę dla WARSZAWIAKÓW (ci spoza: więcej niż teraz, o'rly?!)
- zwężenie ulic
(...)
- zielono, lepiej, dla ludzi
To pierwsze to tak jakby negacja dwóch pozostałych :>

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 paź 2014, 8:42

Jak on zamierza zwiekszyć cenę parkowania? To ona nie jest juz na maksymalnym poziomie przewidzianym prawem?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 19 paź 2014, 16:59

Teoretycznie się da to zrobić. Miejsca parkingowe dzierżawisz/sprzedajesz prywatnej firmie, a ona ustala swoje stawki według własnego pomysłu :P
panzerloud pisze:@Wolfchen: nie masz racji, według idei każdy będzie miał los w swoich rękach, a nie będzie zdany na urzędników. Biednych rodzin będzie zdecydowanie mniej, bo o pracę będzie prościej, oczywiście zostanie ta patologia z obecnych czasów, którą utrzymuje się za nasze pieniądze, i co z nimi? A no nic, w takich warunkach te dzieci i tak nie zostaną naukowcami, co najwyżej nałogowcami. A jak trafi się genialne? To szkoła ufunduje mu stypendium, bo takie dziecko wyrobi im renomę, i będzie reprezentować szkołę w konkursach. Dzieci z bogatych domów na ogół nie są tak pracowite, bo w domu mają ciekawsze rzeczy do roboty, no i bywają rozpuszczone. Sam zobacz jak szkodliwa jest ta opieka społeczna, rodzice pechowego dziecka, być może już dawno by się rozeszli, długo przedtem zanim by się urodziło, bo po co kobiecie chłop który nie umie zarobić, jest głupi, leniwy, i ma dwie lewe ręce, a jemu żona która nie potrafi go wyciszyć, i zmotywować. Niestety dla dzieci takiego menelstwa istnieje opieka „społeczna”, dzięki której taki maluch staje się ich sposobem na życie, zresztą oni często trzaskają całe gromadki. I niechby sobie tak żyli, ale za swoje! Już samo to że wzięliby się do uczciwej roboty, i wzięli swój los w swoje ręce, dokonałoby w nich pewnych korzystnych przemian. W gazecie (fakt czy SE) z krzykliwą linią graficzną kolega pokazywał mi artykuł o Pani Lilianie z Łodzi, co rok prorok, 7 razy, i zawsze ojciec nieznany, i ona ma jeszcze czelność narzekać że pieniążków dostaje mało, nic nie powinna dostać! I bardzo szybko by się opamiętała, zamiast iść do roboty(skoro zadecydowała że będzie wychowywała je samotnie) to ona siedzi cały dzień na Facebooku i narzeka.
Idee są piękne, dlatego pozostają ideami. Jak coś podobnego działa w realnym świecie, widać w USA - ze slamsów trudno się wybić, a zasadniczo jak ktoś się w biedocie urodził, to i w biedocie umiera.

Co do polskiej patologii siedzącej na socjalu: tu trzeba zreformować system pomocy socjalnej. I uciąć pomoc dla osób spożywających alkohol nałogowo, jeśli odmówią wszywki.

:arrow: Program Guziała to nawet za bardzo nie jest programem, tylko populistyczną listą życzeń - bo nijak mi się to nie kalkuluje.
Tańsze okresowe? Za, ale skąd pokryć deficyt?
Likwidacja Straży Miejskiej? Głupota kompletna, trzeba ją zreorganizować, a nie likwidować.
Budownictwo komunalne? Jak najbardziej za + miejskie mieszkania na wynajem.
Konsultacje i referenda? Stukrotna głupota i samobójstwo.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 19 paź 2014, 17:09

Konsultacje i referenda?
I wywalanie forsy w błoto.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 19 paź 2014, 18:52

Powiedzcie mi, jak Guział mógł się wykazać dla Ursynowa, jeżeli Ratusz blokował mu pieniądze z jednej prostej przyczyny- nie jest z PO. Swoją wygraną ruszył zastane układy i zdenerwował "stare wyleniałe kocury", które myślały, że władzę mają daną na zawsze.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 paź 2014, 19:32

Odpowiem anegdotą. Guział był łaskaw pojawić się na konferencji ws. tramwaju do Wilanowa w szkole przy pętli Wilanów (Pałac, nie Pałacowa) i do dyskusji włączył się dopiero wywołany do tablicy - wydukał z siebie jedynie pomysł, by z Miasteczka do metra zrobić kolejkę linową.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 paź 2014, 19:35

Zaraz, czyje pieniądze blokował Guziałowi Ratusz?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 19 paź 2014, 22:25

Ratusz nie dzielił równo na dzielnice, najmniej Ursynów i Włochy. Była sprawa odszkodowania, które Ursynów uzyskał od nierzetelnej firmy budowlanej i musiał oddać do Ratusza. U nas nawet tramwaju nie ma.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 paź 2014, 22:33

Ursynòw nie zgłosił ani jednej trasy do analiz, które w zeszłym roku zlecał Ratusz.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 20 paź 2014, 0:20

Miasto i tak robi swoje, zamiast drogi Ursynów-Wilanów, forsuje Nowokabacką. Będzie tranzyt wąskimi uliczkami z Konstancina. Gdyby Ci umknęło, to w czerwcu Rada Warszawy uchwaliła 50 baniek na tę drogę. Co by Ursynów nie zgłosił, to i tak miasto zrobi swoje.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 paź 2014, 6:17

Doskonała wymówka dla politykierów typu P. Guziała. :p

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 20 paź 2014, 10:36

Populizm i socjal zawsze dobrze sprzedawał się przed wyborami. Nieszczęście nasze krajowe to brak klasy średniej niezależnej od kaprysów upartyjnionej biurokracji wszelakiej maści - dziwnie podatnej na wpływy lobbystów "korporobali".
Na niedostatek socjalu w naszym kraju zwrócił mi uwagę kolega z Austrii. Stwierdził, że kandydaci na azylantów zwiewający do Unii E., po krótkim pobycie w III RP masowo uciekają do socjal rajów, czyli Niemiec, Austrii, Szwecji itd.
ZUS fundatorem emigracji

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 20 paź 2014, 10:50

Czyli co, następne 4 lata będzie tak, jak było?
miłośnik 13N

ODPOWIEDZ