(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak ma superkondensator, to nie musi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tych na razie za dużo nie mamyGlonojad pisze:Jak ma superkondensator, to nie musi.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Drobna refleksja z wycieczki na Tarchomin Kościelny: czemu nikt nie wyłączył jeszcze świateł na wschodnim krańcu przystanku Stare Świdry? Człowieka szlag trafia, jak dwa razy się stoi w kierunku Młocin na poziomej pałce... 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
A gdzie takie fajne odcinki się znajdują?MisiekK pisze:Tych na razie za dużo nie mamyGlonojad pisze:Jak ma superkondensator, to nie musi.Natomiast z rekuperacją będzie łatwiej, bo mamy już na teście odcinki na zasilaniu dwustronnym i tam na sekcji jest więcej pojazdów, bo sekcja jest 2x dłuższa.
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88
- tarantula01
- Kontakt:
Bo je zaprojektowano i uruchomiono:Wolfchen pisze:Drobna refleksja z wycieczki na Tarchomin Kościelny: czemu nikt nie wyłączył jeszcze świateł na wschodnim krańcu przystanku Stare Świdry? Człowieka szlag trafia, jak dwa razy się stoi w kierunku Młocin na poziomej pałce...
http://radny.com.pl/dok3kadencja/pisma3 ... m-zal2.pdf
Nie było odważnych, aby wyłączyć, jak przy zajezdni Żoliborz.
I jeszcze:
http://radny.com.pl/dok3kadencja/pisma3 ... ogram-.pdf
http://radny.com.pl/dok3kadencja/pisma3 ... ogramy.pdf
Łącznie tramwaj traci na światłach na tarchomińskim odcinku jakieś 2 minuty.
A jest jeszcze sygnalizacja przy pętli Młociny.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Jak dobrze pamiętam to odległość od R-4 do Świderskiej jest ponad 2000m a przynajmniej tak pokazuje odległość wyświetlacz w Swingu.MisiekK pisze:Odległość między ZP Zajezdnia Żoliborz a ZP Świderska nie ma 2 km. Jak ma 1500 metrów to będzie dobrze.Łukasz pisze:2km przy prędkości 50 km/h jedzie się 12/5 minuty, 144 sek.
Wg mapy UM 2020m 
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
Drogowcy potrafią budować dylatacje na 140 km/h.MisiekK pisze: I po co zniesienie kagańca, jak na przyczółkach na dylatacjach jest ograniczenie 45km/h? Co na tym zyskamy? Sekundę, może dwie? Panowie - więcej orientacji w terenie, mniej dyskusji akademickich.
Kolejarze - na 200 km/h.
U tramwajarzy niedasie.
Odległości w SWING-ach nie uznawałbym za miarodajne.drobert pisze: Jak dobrze pamiętam to odległość od R-4 do Świderskiej jest ponad 2000m a przynajmniej tak pokazuje odległość wyświetlacz w Swingu.
Tramwaj nie jest ani pociągiem ani samochodem. Tramwaj jest tramwajem i nie ma najmniejszego uzasadnienia instalowania dylatacji na wysokie prędkości. Nie wspominam o innej budowie kół tramwajów. PRoD pod które podlega tramwaj ogranicza prędkość tramwajów w obszarze zabudowanym do 50km/h.MichalJ pisze:Drogowcy potrafią budować dylatacje na 140 km/h.
Kolejarze - na 200 km/h.
U tramwajarzy niedasie.
Co nie zmienia faktu, że jest tam ponad 2 km.MisiekK pisze:Odległości w SWING-ach nie uznawałbym za miarodajne.drobert pisze: Jak dobrze pamiętam to odległość od R-4 do Świderskiej jest ponad 2000m a przynajmniej tak pokazuje odległość wyświetlacz w Swingu.
Niedasie.Tramwaj nie jest ani pociągiem ani samochodem. Tramwaj jest tramwajem i nie ma najmniejszego uzasadnienia instalowania dylatacji na wysokie prędkości.MichalJ pisze:Drogowcy potrafią budować dylatacje na 140 km/h.
Kolejarze - na 200 km/h.
U tramwajarzy niedasie.
Samochodów też, i co z tego? Jest wiele rozwiązań, w tym dwa w ramach obowiązujących ustaw i rozporządzeń:Nie wspominam o innej budowie kół tramwajów. PRoD pod które podlega tramwaj ogranicza prędkość tramwajów w obszarze zabudowanym do 50km/h.
1. Wyłączyć most z terenu zabudowanego.
2. Podnieść dopuszczalną szybkość odpowiednim znakiem.
Zwłaszcza, że w Poznaniu jest odcinek pod 70 km/h.MichalJ pisze:Samochodów też, i co z tego? Jest wiele rozwiązań, w tym dwa w ramach obowiązujących ustaw i rozporządzeń:MisiekK pisze:PRoD pod które podlega tramwaj ogranicza prędkość tramwajów w obszarze zabudowanym do 50km/h.
Dasię. Tylko trzeba mieć dobre uzasadnienie.MichalJ pisze:Niedasie.
Rozmawiamy o tramwajach.MichalJ pisze:Samochodów też, i co z tego?
I co się na tym zyska? Kilka sekund, które za chwilę odstoi się na przystanku lub kolejnych światłach? Jestem zdania, że zamiast zajmować się rzeczami mało ważnymi na dziś, to warto walczyć o realne potrzeby, jakimi jest priorytetyzacja ruchu tramwajowego w mieście, wycinanie niepotrzebnych przystanków zamiast bawić się w ich użądaniowienie, bo to da realne i bardzo wymierne efekty. Tylko ktoś musi pokazać, że ma jaja na swoim miejscu i nie bać się podejmowania decyzji.MichalJ pisze:Jest wiele rozwiązań, w tym dwa w ramach obowiązujących ustaw i rozporządzeń:
Też tak umiem:
Po co wycinać kilka sekund na światłach, skoro się odstoi na przystanku?
Po co likwidować przystanek, skoro stanie się na światłach?
Po co wycinać kilka sekund na światłach, skoro się odstoi na przystanku?
Po co likwidować przystanek, skoro stanie się na światłach?
Wycinać przystanki należy wtedy, kiedy wymiana pasażerska jest bardzo mała, a jest alternatywa w postaci autobusów.
Np. Połczyńska-P+R
Można też zrobić przystanki w konkretnych godzinach (np. Cm. Prawosławny w godzinach otwarcia cmentarza). Kościół Św. Wawrzyńca ma bliżej do Reduty Wolskiej. Cm. Prawosławny jest czynny od 8 do 16 a w lecie od 8 do 18. Po co każdy tramwaj ma stawać przy zerowej wymianie pasażerskiej o 6 czy 23? Takie rozwiązanie miałoby sens.
Np. Połczyńska-P+R
Można też zrobić przystanki w konkretnych godzinach (np. Cm. Prawosławny w godzinach otwarcia cmentarza). Kościół Św. Wawrzyńca ma bliżej do Reduty Wolskiej. Cm. Prawosławny jest czynny od 8 do 16 a w lecie od 8 do 18. Po co każdy tramwaj ma stawać przy zerowej wymianie pasażerskiej o 6 czy 23? Takie rozwiązanie miałoby sens.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
A przystanki na trasie do FSO?