Solbus Solcity
Dopiero zauważyłem ze na dachu Solbusow 12xy są panele słoneczne. Ktoś rozwinie temat jak to dział, co zasila i czy to w każdym Solbusie czy to jakiś program pilotażowy MZA?
Panele słoneczne mają też Solbusy 2000-2004. Mają one zadanie ładować akumulatory do NovejMedii.Gontar pisze:Dopiero zauważyłem ze na dachu Solbusow 12xy są panele słoneczne. Ktoś rozwinie temat jak to dział, co zasila i czy to w każdym Solbusie czy to jakiś program pilotażowy MZA?
Do wyświetlaczy i monitorów? Spodziewałem się chyba bardziej ambitnego zadania. To ile wozów to ma?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
I tak niewiele to daje. Wnoszę po ilości Solbusów, które na krańcach odpalane są wcześniej, żeby Novamedia zdążyła się włączyć po tym jak zdycha, kiedy silnik nie pracuje.Piotrekbe pisze:Panele słoneczne mają też Solbusy 2000-2004. Mają one zadanie ładować akumulatory do NovejMedii.Gontar pisze:Dopiero zauważyłem ze na dachu Solbusow 12xy są panele słoneczne. Ktoś rozwinie temat jak to dział, co zasila i czy to w każdym Solbusie czy to jakiś program pilotażowy MZA?
Ale ona chyba zdycha z założenia (wyłączenie silnika gasi systemy). Podejrzewam, że dałoby się to zrobić ładniej (zmniejszenie jasności ekranów do minimum po wyłączeniu silnika i ewentualne gaszenie tablic zależne od długości przerwy, z dodatkowym warunkiem włączenia wszystkiego na 3 minuty przed odjazdem), no ale widać tak jest dobrze. Inna sprawa, że cały system składa się z nieco zbyt dużej liczby elementów, z których wiele to zwykłe komputery x86 (optymalnie na x86 powinien być tylko rejestrator monitoringu, reszta na ARMach)
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W Mobilisowym Macrosystemie jest tak, że dopóki akumulatory dają radę, to działa wszystko, a potem stopniowo wygasza się poszczególne elementy. Najpierw boczne dechy, potem wyświetlacze pod sufitem, a na końcu dopiero wyłącza się cały komputer. Tutaj jest chyba inaczej, bo notorycznie kierowcy mają wymuszony reset tego pierdzielnika w momencie próby odpalenia silnika, kiedy akumulatory zostają obciążone przez rozrusznik.
A w Conecto z Novamedią jest tak samo? Może ktoś zapomniał dodać jakiejś dodatkowej baterii w obwodzie sterownika (bo rozumiem, że rozruch wozu sprawia, że sterownikowi i/lub innym elementom brakuje prądu) albo jakichś kondensatorów w urządzeniach żeby tolerowały większy spadek napięcia.
I chyba z założenia zgaszenie silnika gasi wszystkie LCD, ale potem włączają się i ustawiają bez interwencji
I chyba z założenia zgaszenie silnika gasi wszystkie LCD, ale potem włączają się i ustawiają bez interwencji
W najnowszych Solarisach z Nowamedią jest chyba tak samo. Wszystkie wyświetlacze wewnątrz wozu włączyły się po starcie silnika (na wyświetlaczach podsufitowych był obraz BIOSu jak w typowym komputerze). I dopiero wtedy uruchomił się SIP.
A te komputry o hibernacji nie słyszały?
Zapominacie o jednym, NovaMedia trochę sprawę skomplikowała, bo - zakładając, że wszystko działa poprawnie i nie wyłącza się niespodziewanie - to po wyłączeniu silnika na pętli sterownik i wyświetlacze zewnętrzne działają. Wyłączany jest na czas postoju komputer zarządzający wyświetlaczami pod sufitem, elektrodechami i ekranami wyświetlającymi reklamy. Przychodzi czas odjazdu, kierowca odpala silnik, a komputer startuje, przez co pasażerowie widzą BIOS, klepsyderkę, ogólnie rzecz biorąc - start (części) systemu. Przypominam - sterownik w kabinie i wyświetlacze zewnętrzne działają cały czas.
Niejednokrotnie (widziane przeze mnie w odjeżdżającym spod centralnego 109) zanim NovaMedia wstała z uśpienia (czyli na ekranach była obracająca się klepsydra) już Knapik zapowiadał następny przystanek.
Niejednokrotnie (widziane przeze mnie w odjeżdżającym spod centralnego 109) zanim NovaMedia wstała z uśpienia (czyli na ekranach była obracająca się klepsydra) już Knapik zapowiadał następny przystanek.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
Brzydki ten gazowiec w środku. Wolę desgin Solarisa.
Dla mnie Solbusy są ogólnie brzydkie.Pawel_ pisze:Brzydki ten gazowiec w środku. Wolę desgin Solarisa.
-
Ogólnie to może nie, przód i tył mogliby zmienić - za to z boku wygląd ma jeden z najlepszych.
Na OB nie widzę żadnych zdjęć ze środka, tak więc nie mogę nic o nim powiedzieć.Pawel_ pisze:Brzydki ten gazowiec w środku. Wolę desgin Solarisa.
Wydaje mi się, że wcześnie były, ale pewnie się mylę. W każdym razie na TWB masz takie zdjęcia.Michalk001 pisze:Na OB nie widzę żadnych zdjęć ze środka, tak więc nie mogę nic o nim powiedzieć.