Swoją drogą, kiedy zaprzestano tego procederu? W latach 90. i wczesnych 00. widywałem chyba jeszcze takie zjazdy...Stary Pingwin pisze: 2. jechało się "na jeden wagon", więc niektóre przystanki były do pominięcia
(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- tarantula01
- Kontakt:
Jeśli to dotyczy mojego wpisu, to przeliczyłem jazdę uwzględniając rozpędzanie i hamowanie z a=1m/s2Glonojad pisze:Przystanek to nie tylko wymiana pasażerów, to także (czy też przede wszystkim) rozruch i hamowanie zamiast jazdy ze szlakowa.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Solaris U10
A co to znaczy? Że w drugim nie otwierano drzwi?JacekM pisze:Swoją drogą, kiedy zaprzestano tego procederu? W latach 90. i wczesnych 00. widywałem chyba jeszcze takie zjazdy...Stary Pingwin pisze: 2. jechało się "na jeden wagon", więc niektóre przystanki były do pominięcia
Tak. Ani w trzecim.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Jak robiono że w pierwszym wagonie się drzwi otwierały, a w drugim nie? Myślałem że na pulpicie są przyciski do jednego wagonu i do drugiego te same.
Kiedyś nie było. Dopiero cieple guziki z tym skończyły.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Thompson04
Jeszcze 3-4 lata temu motornicza na 26 z OsG potrafiła mieć otwarty tylko pierwszy wagon stopiątki...
-
Stary Pingwin
Jeszcze w 2010 na zakładach wisiał wykaz pętli, z których zjazd mógł odbywać się na jeden wagon. Eliminowano zabrudzenia, graffiti i libacje w drugim wagonie. Technicznie wagony 105(poza bocianami), mają przycisk odłączenia otwarcia drzwi w drugim wagonie.
miłośnik 13N
A nie można wymóc na zakładach przydzielenia konkretnych linii konkretnym motorniczym? Na krótkiej 2 jeździłem jednego razu za poprzednią brygadą przez 3 czy 4 kółka bo ten motorniczy tak jeździ. Niech taki jeździ np. na 28 gdzie nie trzeba się śpieszyć.MisiekK pisze:Warto walczyć. Z sensem. I powiem tak - jak jeszcze będzie się wysyłać na linię 2 motorniczych, którzy nie boją się prowadzić tramwaje, to tramwaj na Tarchomin będzie jeździł pełen, bo będzie najszybszy. Przejazd trasy 2 w 12 minut bez konieczności łamania przepisów jest możliwy, osiągalny i można to z powodzeniem sprawdzić doświadczalnie. A gdyby jeszcze udało się zrobić porządek z sygnalizacją przy TMP, to ten czas jeszcze się skróci.
I ułóż potem jeszcze grafik, tak aby się nominał zgadzał.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Nadal możesz odłączyć sterowanie drzwiami II wagonu i programator się tam nie załączy.pawcio pisze:Kiedyś nie było. Dopiero cieple guziki z tym skończyły.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- kulikowski
parówki to w ogóle chyba miały osobne otwieranie drzwi 1, 2 i 3 wagonu na pulpicie (takie ładne ebonitowe prztyczki)?
A zjazd "na jeden wagon" to widziałem jeszcze pod koniec 2012 r. ...
A zjazd "na jeden wagon" to widziałem jeszcze pod koniec 2012 r. ...
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88
-
Stary Pingwin
W parówkach drzwi pierwszego wagonu miały swoje trzy przyciski, czwarty był do drugiego i trzeciego wagonu. Przycisk 2 i 3 wagon opisany był jako "urządzenie rozgłoszeniowe". W czasach zamierzchłych w 13N czyniono próby wewnętrznej informacji pasażerskiej- motorniczy ogłaszał nazwę przystanku. Pomysł szybko upadł, został wolny przycisk na pulpicie i dziurki w obudowach maszyn drzwiowych, po głośnikach. Po sparowaniu wagonów 13N wykorzystano wolny przycisk do sterowania drzwi doczep(y). Tak było przy tych pięknych, czarnych przyciskach.
miłośnik 13N