Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 17 sty 2015, 22:56

Tylko częstotliwość nie ta ;p
Wybuduje się odnogę do Janek i będzie można podnieść :P
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 17 sty 2015, 23:01

Hm, w ogóle coraz bardziej się to robi spójne - z Janek, Grójecką, TŁ... - i coraz bardziej na tramwaj wygląda ;]
Tylko na Wawelskiej jest stosunkowo wąsko do Pomnika Lotnika.

A gdyby tak tramwaj od GUSu tylko - zakładając, że powstanie połączenie Banacha z GUSem przez Pole Mokotowskie...
Nawet by mógł zawracać tak jak teraz są wjazdy/zjazdy z TŁ.

Znowu mi bardziej pasuje BRT;p
ŁK

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 17 sty 2015, 23:53

Imo ten tramwaj to mógłby pracować podobnie do poznańskiej Pestki - wydzielony na al. USA/Ostrobramskiej/Łazienkowskiej, a w centrum w tradycyjnej sieci.

A relacje obwodowe niewygodnie się przecina, co widać tutaj na 523.

Choć i tak uważam, że węzeł przesiadkowy koło Marsa / ronda Mościckiego i tak jest potrzebniejszy.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

myniax 9

Post autor: myniax 9 » 18 sty 2015, 16:12

Wszystko fajnie tylko dokąd ten tramwaj miałby iść? Do Wiatracznej? Gocławka? Czy jakaś nowa pętla? Bo budowanie linii po to żeby była na TŁ jest bezsensu.

A co do miejsca podpięcia linii to wybrałbym al. Wyzwolenia lub al. Szucha.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 18 sty 2015, 19:06

W takim wypadku, tak jak proponowałem trasę metra - przyszłościowo do PKP Wawer, gdzie zrobiłoby się węzeł dla linii lokalnych z Wawra.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 sty 2015, 22:13

Z jednej strony Wiatraczna i węzeł Marsa przy R Mościckiego*, a z drugiej - pl. Narutowicza (np. Banacha za 14 i 15) oraz JPII (np. jako 33) ew. Marszałkowska. Nawet się zastanawiałem, czy nie dałoby się przebić z pl. Narutowicza do DwZ (Słupecką? Kopińską? pod ziemią?), ale to chyba za duża futurologia nawet jak na ten wątek.

* Ja jestem zwolennikiem takiej lokalizacji węzła, żeby zbierał też Marysin, Wesołą, Rembertów i Wygodę. Jakoś nie wierzę w kolej, prędzej tramwaje.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 18 sty 2015, 23:46

Ale ja bym patrzył przyszłościowo i rozbił węzeł dla Rembertowa od tego dla Wawra, żeby uniknąć zbyt dużego ruchu pasażerów na jednym węźle przy Rondzie Mościckiego. To by tylko zwiększyło jego rozmiary, a w efekcie uczyniło nieprzyjaznym dla pasażerów. Zresztą to rondo z powodu dużej średnicy już takie jest. Wreszcie kolejnym argumentem za ciągnięciem torów te półtora kilometra dalej do PKP Wawer jest to, że wschodnia część Płowieckiej lubi się korkować i tramwaj w tamto miejsce oferowałby realne zyski w czasie podróży.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 sty 2015, 7:34

Rondo jest duże, ale przesiadki na nim nie są takie straszne, bo się chodzi środkiem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

myniax 9

Post autor: myniax 9 » 19 sty 2015, 7:45

Jeśli miałaby powstać linia do Wawra to wątpię aby robili ją (na początku) przez TŁ tylko przedłużyliby tą od Gocławka. Chociaż jedna linia żeby zabierała Wawer, Rembertów, Wesołą itd. to trochę mało i dopiero wtedy zrobiłbym tramwaj na TŁ no chyba że miałby pełnić jeszcze inne funkcje. Dalej można by zrobić odnogę na Remebertów może nawet AON-u ale to już za daleka przyszłość żeby o tym pisać.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 19 sty 2015, 10:23

pawcio pisze:Rondo jest duże, ale przesiadki na nim nie są takie straszne, bo się chodzi środkiem.
Wiem, parę razy mi się zdarzyło tam przesiadać. Ale to i tak jest jakieś 250 metrów do przejścia w niektórych relacjach. Po wybudowaniu pętli to się wydłuży do 300, a może nawet 400...
myniax 9 pisze:Jeśli miałaby powstać linia do Wawra to wątpię aby robili ją (na początku) przez TŁ tylko przedłużyliby tą od Gocławka.
To jest oczywiste, że w takim wypadku w okolicy ronda powinno powstać skrzyżowanie. tras tramwajowych z Gocławka i Ostrobramskiej. Zresztą w wypadku budowy trasy tramwajowej na TŁ tylko do ronda też równolegle należy dociągnąć tam tą z Gocławka. Jedno nie istnieje bez drugiego.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 sty 2015, 23:37

Poc Vocem pisze:Ale ja bym patrzył przyszłościowo i rozbił węzeł dla Rembertowa od tego dla Wawra, żeby uniknąć zbyt dużego ruchu pasażerów na jednym węźle przy Rondzie Mościckiego. To by tylko zwiększyło jego rozmiary, a w efekcie uczyniło nieprzyjaznym dla pasażerów. Zresztą to rondo z powodu dużej średnicy już takie jest. Wreszcie kolejnym argumentem za ciągnięciem torów te półtora kilometra dalej do PKP Wawer jest to, że wschodnia część Płowieckiej lubi się korkować i tramwaj w tamto miejsce oferowałby realne zyski w czasie podróży.
Rondo może i duże, ale w moim matrixie sam węzeł jest obok i przesiadki autobusowe są krawędź w krawędź, a autobus-tramwaj (gocławski, z Ostrobramską jeszcze nie myślałem) za pomocą przejścia o jedno piętro schodami. W szczególności uważam, że można i warto rozdzielić pętlę techniczną i przystanki przesiadkowe, jeśli przesiadki dzięki temu będą jednokrawędziowe.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sty 2015, 15:03

Gdyby to kogoś interesowało, to wraz z uruchomieniem 151 linie 141, 143 i 188 wylatują z Kanału Gocławskiego 01.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 23 sty 2015, 15:06

Nareszcie.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 23 sty 2015, 17:13

O kutwa. To aż takie zmiany będą? :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sty 2015, 19:41

Jeśli powstanie węzeł Marsa, to przecież nie po to, by to całe stado linii z Zzapłowiecza dalej jeździło bezpośrednio do Centrum - przecież jego budowa nie miała by wówczas żadnego sensu (zwłaszcza w tej formie, a nie np. wykorzystania placu wewnątrz ronda). A jeśli dokonana zostanie marszrutyzacja, to wówczas przerobienie silnej, korytarzowej linii autobusowej w tramwaj jest tyleż bezbolesne (dla relacji), co naturalne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ