Wybuduje się odnogę do Janek i będzie można podnieśćTylko częstotliwość nie ta
Trasa Łazienkowska i nie tylko
Moderator: Wiliam
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Hm, w ogóle coraz bardziej się to robi spójne - z Janek, Grójecką, TŁ... - i coraz bardziej na tramwaj wygląda ![;]](./images/smilies/krzywy.gif)
Tylko na Wawelskiej jest stosunkowo wąsko do Pomnika Lotnika.
A gdyby tak tramwaj od GUSu tylko - zakładając, że powstanie połączenie Banacha z GUSem przez Pole Mokotowskie...
Nawet by mógł zawracać tak jak teraz są wjazdy/zjazdy z TŁ.
Znowu mi bardziej pasuje BRT;p
Tylko na Wawelskiej jest stosunkowo wąsko do Pomnika Lotnika.
A gdyby tak tramwaj od GUSu tylko - zakładając, że powstanie połączenie Banacha z GUSem przez Pole Mokotowskie...
Nawet by mógł zawracać tak jak teraz są wjazdy/zjazdy z TŁ.
Znowu mi bardziej pasuje BRT;p
ŁK
Imo ten tramwaj to mógłby pracować podobnie do poznańskiej Pestki - wydzielony na al. USA/Ostrobramskiej/Łazienkowskiej, a w centrum w tradycyjnej sieci.
A relacje obwodowe niewygodnie się przecina, co widać tutaj na 523.
Choć i tak uważam, że węzeł przesiadkowy koło Marsa / ronda Mościckiego i tak jest potrzebniejszy.
A relacje obwodowe niewygodnie się przecina, co widać tutaj na 523.
Choć i tak uważam, że węzeł przesiadkowy koło Marsa / ronda Mościckiego i tak jest potrzebniejszy.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Wszystko fajnie tylko dokąd ten tramwaj miałby iść? Do Wiatracznej? Gocławka? Czy jakaś nowa pętla? Bo budowanie linii po to żeby była na TŁ jest bezsensu.
A co do miejsca podpięcia linii to wybrałbym al. Wyzwolenia lub al. Szucha.
A co do miejsca podpięcia linii to wybrałbym al. Wyzwolenia lub al. Szucha.
W takim wypadku, tak jak proponowałem trasę metra - przyszłościowo do PKP Wawer, gdzie zrobiłoby się węzeł dla linii lokalnych z Wawra.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Z jednej strony Wiatraczna i węzeł Marsa przy R Mościckiego*, a z drugiej - pl. Narutowicza (np. Banacha za 14 i 15) oraz JPII (np. jako 33) ew. Marszałkowska. Nawet się zastanawiałem, czy nie dałoby się przebić z pl. Narutowicza do DwZ (Słupecką? Kopińską? pod ziemią?), ale to chyba za duża futurologia nawet jak na ten wątek.
* Ja jestem zwolennikiem takiej lokalizacji węzła, żeby zbierał też Marysin, Wesołą, Rembertów i Wygodę. Jakoś nie wierzę w kolej, prędzej tramwaje.
* Ja jestem zwolennikiem takiej lokalizacji węzła, żeby zbierał też Marysin, Wesołą, Rembertów i Wygodę. Jakoś nie wierzę w kolej, prędzej tramwaje.
Ale ja bym patrzył przyszłościowo i rozbił węzeł dla Rembertowa od tego dla Wawra, żeby uniknąć zbyt dużego ruchu pasażerów na jednym węźle przy Rondzie Mościckiego. To by tylko zwiększyło jego rozmiary, a w efekcie uczyniło nieprzyjaznym dla pasażerów. Zresztą to rondo z powodu dużej średnicy już takie jest. Wreszcie kolejnym argumentem za ciągnięciem torów te półtora kilometra dalej do PKP Wawer jest to, że wschodnia część Płowieckiej lubi się korkować i tramwaj w tamto miejsce oferowałby realne zyski w czasie podróży.
Rondo jest duże, ale przesiadki na nim nie są takie straszne, bo się chodzi środkiem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Jeśli miałaby powstać linia do Wawra to wątpię aby robili ją (na początku) przez TŁ tylko przedłużyliby tą od Gocławka. Chociaż jedna linia żeby zabierała Wawer, Rembertów, Wesołą itd. to trochę mało i dopiero wtedy zrobiłbym tramwaj na TŁ no chyba że miałby pełnić jeszcze inne funkcje. Dalej można by zrobić odnogę na Remebertów może nawet AON-u ale to już za daleka przyszłość żeby o tym pisać.
Wiem, parę razy mi się zdarzyło tam przesiadać. Ale to i tak jest jakieś 250 metrów do przejścia w niektórych relacjach. Po wybudowaniu pętli to się wydłuży do 300, a może nawet 400...pawcio pisze:Rondo jest duże, ale przesiadki na nim nie są takie straszne, bo się chodzi środkiem.
To jest oczywiste, że w takim wypadku w okolicy ronda powinno powstać skrzyżowanie. tras tramwajowych z Gocławka i Ostrobramskiej. Zresztą w wypadku budowy trasy tramwajowej na TŁ tylko do ronda też równolegle należy dociągnąć tam tą z Gocławka. Jedno nie istnieje bez drugiego.myniax 9 pisze:Jeśli miałaby powstać linia do Wawra to wątpię aby robili ją (na początku) przez TŁ tylko przedłużyliby tą od Gocławka.
Rondo może i duże, ale w moim matrixie sam węzeł jest obok i przesiadki autobusowe są krawędź w krawędź, a autobus-tramwaj (gocławski, z Ostrobramską jeszcze nie myślałem) za pomocą przejścia o jedno piętro schodami. W szczególności uważam, że można i warto rozdzielić pętlę techniczną i przystanki przesiadkowe, jeśli przesiadki dzięki temu będą jednokrawędziowe.Poc Vocem pisze:Ale ja bym patrzył przyszłościowo i rozbił węzeł dla Rembertowa od tego dla Wawra, żeby uniknąć zbyt dużego ruchu pasażerów na jednym węźle przy Rondzie Mościckiego. To by tylko zwiększyło jego rozmiary, a w efekcie uczyniło nieprzyjaznym dla pasażerów. Zresztą to rondo z powodu dużej średnicy już takie jest. Wreszcie kolejnym argumentem za ciągnięciem torów te półtora kilometra dalej do PKP Wawer jest to, że wschodnia część Płowieckiej lubi się korkować i tramwaj w tamto miejsce oferowałby realne zyski w czasie podróży.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Gdyby to kogoś interesowało, to wraz z uruchomieniem 151 linie 141, 143 i 188 wylatują z Kanału Gocławskiego 01.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nareszcie.
O kutwa. To aż takie zmiany będą? 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jeśli powstanie węzeł Marsa, to przecież nie po to, by to całe stado linii z Zzapłowiecza dalej jeździło bezpośrednio do Centrum - przecież jego budowa nie miała by wówczas żadnego sensu (zwłaszcza w tej formie, a nie np. wykorzystania placu wewnątrz ronda). A jeśli dokonana zostanie marszrutyzacja, to wówczas przerobienie silnej, korytarzowej linii autobusowej w tramwaj jest tyleż bezbolesne (dla relacji), co naturalne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.