A teraz o polityce... (tej krajowej)
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Zrobiła się afera,a Beger- posłanka z kultowymi już kurwikami w oczach
stała się jej główną bohaterką. I co najśmieszniejsze to w sumie pozytywną
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
Już ją obwołali Matą-Hari polskiej polityki... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
jacek
- Zbanowany
Myślę że ty jako piętnastolatek masz olbrzymie doświadczenie polityczne,a także w próbach obalenia władzy.Janeczek pisze:Niestety nie oglądałem, al nie o tym chciałem PISać. Sądze że Polacy prędzej czy później wyjdą na ulice. Ale odgonić kaczyńskich będzie trudno. Oni są chorzy, chorzy na władze. Ale my, Polacy nie z takimi już sobie poradziliśmy !
Trochę się tym interesuje, a historie znam nie najgorzej. Wiesz pucze i rewolucje to moje hobby!jacek pisze:Myślę że ty jako piętnastolatek masz olbrzymie doświadczenie polityczne,a także w próbach obalenia władzy.Janeczek pisze:Niestety nie oglądałem, al nie o tym chciałem PISać. Sądze że Polacy prędzej czy później wyjdą na ulice. Ale odgonić kaczyńskich będzie trudno. Oni są chorzy, chorzy na władze. Ale my, Polacy nie z takimi już sobie poradziliśmy !
-
jacek
- Zbanowany
Teoria i praktyka to dwie różne kwestie.Janeczek pisze:Trochę się tym interesuje, a historie znam nie najgorzej. Wiesz pucze i rewolucje to moje hobby!jacek pisze: Myślę że ty jako piętnastolatek masz olbrzymie doświadczenie polityczne,a także w próbach obalenia władzy.
Czytanie książek może ci tylko teoretycznie pomóc w Zamachu Stanu.
Najpierw małe motto do sprawy:
"Nie należy oglądać tego, jak się robi kiełbasę i politykę" Otto von Bismarck.
A teraz do meritum. Wpadli jak śliwka w kompot. Prowokacja była wyjątkowo chamska i grubymi nićmi szyta. Nawet minister Ziobro określił to, jako błąd (Lipińskiego) estetyczny (sic!). Ale z drugiej strony to jest normalny obyczaj polityczny. Przecież targi na linii PiS - PO też dotyczyły stanowiska w resortach "siłowych". Nic nowego. Tylko że pierwszy raz na własne oczy. I stąd tyle krzyku.
I żeby nie było. PiS kocham nienawiścią czystą i pierwotną.
"Nie należy oglądać tego, jak się robi kiełbasę i politykę" Otto von Bismarck.
A teraz do meritum. Wpadli jak śliwka w kompot. Prowokacja była wyjątkowo chamska i grubymi nićmi szyta. Nawet minister Ziobro określił to, jako błąd (Lipińskiego) estetyczny (sic!). Ale z drugiej strony to jest normalny obyczaj polityczny. Przecież targi na linii PiS - PO też dotyczyły stanowiska w resortach "siłowych". Nic nowego. Tylko że pierwszy raz na własne oczy. I stąd tyle krzyku.
I żeby nie było. PiS kocham nienawiścią czystą i pierwotną.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Bastian
- Sułtan Maroka
No dobra, ale tu były targi na linii PiS - kto?pawcio pisze:Ale z drugiej strony to jest normalny obyczaj polityczny. Przecież targi na linii PiS - PO też dotyczyły stanowiska w resortach "siłowych".
Ja podchodzę do tego z "cynizmem historyka". Mechanizmy władzy są takie, jakie są (Bismarck miał pełną rację) i nie mam co do tego złudzeń. Natomiast tu też działają "prawa naturalne", mianowicie - odpada słabszy. Nie ten mianowicie, kto zrobił coś jako pierwszy, tylko ten, kto pierwszy na tym wpadł. W przypadku Węgier było tak samo.pawcio pisze:Nic nowego. Tylko że pierwszy raz na własne oczy.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
PiS-rozłamowcy z Samoobrony. Chyba. Zresztą to akurat nie ma znaczenia.
I masz rację. Chodzi o to, by nie dać się złapać. A że ktoś jest dupą wołową i daje się tak podpuszczać...
I masz rację. Chodzi o to, by nie dać się złapać. A że ktoś jest dupą wołową i daje się tak podpuszczać...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ma. Co innego dzielenie stanowisk wraz z koalicjantem, co innego "kupowanie" za nie pojedynczych posłów. Różnica wprawdzie subtelna, ale według mnie dość istotnapawcio pisze:PiS-rozłamowcy z Samoobrony. Chyba. Zresztą to akurat nie ma znaczenia.
Różnica subtelna, ale nie w samym procesie negocjacji (jednak tak to będę nazywał). To raczej różnica w poziomie klasy politycznej. W Zjednoczonym Królestwie takie rzeczy są nie do pomyślenia. Ale we Włoszech znów całkiem normalne, że deputowani zmieniają klub/partię itp. co dwie chwile. A że u nas partie się same zmieniają co dwie chwile...
- Bastian
- Sułtan Maroka
A niech zmieniają, mi przecież nie o to chodzi, tylko o dawanie w zamian obietnic spłacenia weksli z publicznych (sejmowych) pieniędzy, umorzenia spraw sądowych itp.pawcio pisze:Ale we Włoszech znów całkiem normalne, że deputowani zmieniają klub/partię itp. co dwie chwile.