To może bardziej adekwatny byłby zakres numerów 52xxosa pisze:Silnik straszy ludzi głośnym basowaniem. Byłem świadkiem, jak nagle coś się w nim włączyło i był taki hałas, że niektórzy zrobili mocno zdziwione oczy. Myśleli, że coś nie tak. Chodzi o miejsce przy tylnych drzwiach, gdzie silnik zasłonił tylną szybę i oprócz tego, że jest tam głośno, to jeszcze dość nieprzyjemnie ciemno.
Solbus Solcity
W końcu udało się i mnie przejechać nowym Solbusem 7316. Strasznie waliło gazem w sekcji B. Ostatnio tak gaz czułem jak miałem awarię płyty gazowej w domu A tak w ogóle to po co jest przy trzecich drzwiach klapka z napisem DIESEL?
MotorMan
Bo pewnie zasilanie LNG jest na tej samej zasadzie co LPG w samochodach (czyli kilka kropel benzyny się przyda) lub po prostu "na czarną godzinę", gdyby gaz się skończył.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
Do Webasto.Klawisz pisze:W końcu udało się i mnie przejechać nowym Solbusem 7316. Strasznie waliło gazem w sekcji B. Ostatnio tak gaz czułem jak miałem awarię płyty gazowej w domu A tak w ogóle to po co jest przy trzecich drzwiach klapka z napisem DIESEL?
-
Ja jechałem już kilkukrotnie - wozy 7307, 7327, 7324. Albo mam szczęście albo nie trafiam na egzemplarz w którym czuć gaz. Silnik faktycznie basy ma, chociaż wydaje mi się że raz jest ciszej a raz głośniej. Może to kwestia tego jak mocno wciśnięty jest pedał gazu. Ogólnie nie jest źle i jeździ się nimi dosyć przyjemnie, chociaż silnik ma nieco inny dźwięk od wcześniejszych SM18 i trzeba przywyknąć. Za to prawie nie generuje wibracji i za to wielki plus dla Solbusa.
[quote="osa"]Silnik straszy ludzi głośnym basowaniem. Byłem świadkiem, jak nagle coś się w nim włączyło i był taki hałas, że niektórzy zrobili mocno zdziwione oczy. Myśleli, że coś nie tak. Chodzi o miejsce przy tylnych drzwiach, gdzie silnik zasłonił tylną szybę i oprócz tego, że jest tam głośno, to jeszcze dość nieprzyjemnie ciemno.
To najprawdopodobniej moduł autodestrukcji
To najprawdopodobniej moduł autodestrukcji
Każdy z nas sam sobie wystawia wobec innych wizytówkę. Każdy dzień to próba..Chcesz coś zmienić zacznij od siebie.
Moje Hobby komunikacja ale szynowa w skali 1:87
Zapraszam
http://www.youtube.com/channel/UClpbPw3NAFyb183te5XHwYg
Moje Hobby komunikacja ale szynowa w skali 1:87
Zapraszam
http://www.youtube.com/channel/UClpbPw3NAFyb183te5XHwYg
Bliżej niezidentyfikowany osobnik zjawił się na linii 521.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
W 7305 (dziś z rana na 175) z tyłu naprawdę waliło gazem, aż oczy łzawiły. Większość pasażerów ewakuowała się do przodu, tworząc tam sztuczny tłok i sprawiając wrażenie jakby z tyłu jechał jakiś bej. A tu niespodzianka, nic z tych rzeczy!
dla porównania, to już mój piąty z nowych solbusów, i wcześniej takich sytuacji nie było. Zatem trącenie gazem to albo kwestia idiosynkratyczna względem pojazdu, albo serwismenów (może im sie ulewa przy uzupełniania butli, czy coś takiego?).
dla porównania, to już mój piąty z nowych solbusów, i wcześniej takich sytuacji nie było. Zatem trącenie gazem to albo kwestia idiosynkratyczna względem pojazdu, albo serwismenów (może im sie ulewa przy uzupełniania butli, czy coś takiego?).
Witam;
Dzisiaj miałem "przyjemność" jechać Solbusem na 136.
Niestety w środku wszystko trzeszczało, piszczało, latało. Co kilka przystanków z góry wydobywał się jakiś dźwięk jak by coś miało na głowę spaść.
Ile to wytrzyma na naszych drogach.
SU18 bez porównania.
Dzisiaj miałem "przyjemność" jechać Solbusem na 136.
Niestety w środku wszystko trzeszczało, piszczało, latało. Co kilka przystanków z góry wydobywał się jakiś dźwięk jak by coś miało na głowę spaść.
Ile to wytrzyma na naszych drogach.
SU18 bez porównania.
- Matrix2441
Ja ostatnio zauważyłem, że trochę powyżej wysokości kostek w komorze silnika Solbusów serii 20xx umieszczony jest wywietrznik czy coś w tym guście i gorące powietrze z silnika wpada do wnętrza autobusu. O ile w zimę można to potraktować jako dodatkową nagrzewnicę, to w lato przy temperaturach wyższych, niż 30 stopni w życiu nie będę się chciał tam znaleźć. Wielu pasażerów podejrzewam, że również.
-
- Kontakt:
A to nie jest zwykła nagrzewnica umieszczona po prostu w obudowie?
-
Tak, to zwykła nagrzewnica ładnie wbudowana w obudowę. Pomysł bardzo dobry gdyż wieje bezpośrednio w stronę drzwi i jest tam ciepło. W gazowcach taka sama nagrzewnica jest na tylnej ścianie.Autobus Czerwon pisze:A to nie jest zwykła nagrzewnica umieszczona po prostu w obudowie?
- Matrix2441
To w takim razie przepraszam. Myślałem, że to ma jakieś bezpośrednie połączenie z silnikiem.
Ale koło silnika w SM18 jest inna ciekawa niedoróbka. Obudowa wieży nie jest dociągnięta do samej szyby i stamtąd leci gorące powietrze od silnika. 2 miejsca na samym końcu są przez to małą sauną.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11