Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany, zapraszam po więcej informacji na stronę Koła
[M2] Otwarcie i eksploatacja
Moderator: JacekM
A ja zapraszam Was w imieniu całego zarządu Koła Miłośników Metra na spotkanie, które w całości poświęcimy obiektom położonym na II linii metra. Spotkanie odbędzie się w piątek 24 kwietnia, a czasie jego trwania będziemy mieli możliwość zajrzenia do pomieszczeń technicznych stacji C10 Rondo ONZ oraz C14 Stadion Narodowy, zajrzymy jeszcze do wentylatorni szlakowej V12
Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany, zapraszam po więcej informacji na stronę Koła
http://www.kmmetra.pl, oraz na nasz profil FB
http://www.facebook.com/kmmetra
Czy tylko ja zauważam zwiększony ruch na M2? Wczoraj po 9:00 już normalnie myślałem, że zabraknie miejsc siedzących 
W szczycie B w kierunku Pragi pociągi są mocno zapełnione.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Tego samego doświadczyłem wsiadając jakoś po 8 na Narodowym. Od strony Pragi pociąg był całkiem nieźle zapełniony. 
Zależy; teraz jechałem prawie pustym do końca - a wczoraj (pół godziny wcześniej) były zajęte w zasadzie tylko siedzące (ale prawie wszystkie).m72 pisze:W szczycie B w kierunku Pragi pociągi są mocno zapełnione.
Rano jeżdżę o 8:30 - i chyba ludzie z pociągu 8:22 załapują się na wcześniejszy, bo też jest góra 80% miejsc siedzących zajętych.
ŁK
Dziwne są te potrójne schody ruchome w łączniku między M1 a M2 na Świętokrzyskiej. Rano gdy jadę ustawione to jest tak, że dwa ciągi wiozą ludzi w górę, a jeden w dół - co owocuje nieraz tym, że te dwa ciągi w górę jadą puste, a pasażerowie przechodzący z M1 do M2 cisną się na jedynym jadącym w dół. Najlepiej byłoby chyba bez tego środkowego pasa, z tradycyjnymi schodami zamiast niego...
Także dość dziwaczne są ruchome schody z M2 Stadion Narodowy w kierunku wejścia na perony PKP W-wa Stadion. Już nieraz widziałem jak ktoś się "nadział", myśląc, że skoro schody są po prawej, to (zgodnie z kierunkiem ruchu pieszego) jadą w dół, do Metra - a tu się okazuje... jadą w górę. Analogicznie na dole - pasażerowie wychodzący z Metra żeby skorzystać z tych schodów muszą wyjść ludziom z autobusów i pociągów "na czołówkę".
Także dość dziwaczne są ruchome schody z M2 Stadion Narodowy w kierunku wejścia na perony PKP W-wa Stadion. Już nieraz widziałem jak ktoś się "nadział", myśląc, że skoro schody są po prawej, to (zgodnie z kierunkiem ruchu pieszego) jadą w dół, do Metra - a tu się okazuje... jadą w górę. Analogicznie na dole - pasażerowie wychodzący z Metra żeby skorzystać z tych schodów muszą wyjść ludziom z autobusów i pociągów "na czołówkę".
A czy na stacji Stadion Narodowy jest jakiś łącznik ze stacją kolejową Stadion, czy trzeba wyjść na ulicę (tam gdzie przystanki autobusów) i osobnym wejściem wejść na peron? Wczoraj znalazłem tylko to drugie i musiałem się dość sporo nalatać.
Bo ktoś ustalił, że obojętnie od pory dnia to 2 pary schodów jadą na górę, a jedna para na dół.Jacek Z. pisze:Dziwne są te potrójne schody ruchome w łączniku między M1 a M2 na Świętokrzyskiej. Rano gdy jadę ustawione to jest tak, że dwa ciągi wiozą ludzi w górę, a jeden w dół - co owocuje nieraz tym, że te dwa ciągi w górę jadą puste, a pasażerowie przechodzący z M1 do M2 cisną się na jedynym jadącym w dół. Najlepiej byłoby chyba bez tego środkowego pasa, z tradycyjnymi schodami zamiast niego...
Na Rondzie Daszyńskiego jest identycznie.Jacek Z. pisze:Także dość dziwaczne są ruchome schody z M2 Stadion Narodowy w kierunku wejścia na perony PKP W-wa Stadion. Już nieraz widziałem jak ktoś się "nadział", myśląc, że skoro schody są po prawej, to (zgodnie z kierunkiem ruchu pieszego) jadą w dół, do Metra - a tu się okazuje... jadą w górę. Analogicznie na dole - pasażerowie wychodzący z Metra żeby skorzystać z tych schodów muszą wyjść ludziom z autobusów i pociągów "na czołówkę".
Wczoraj w ciągu dnia było bodajże tak, że jedne skrajne jechały w dół, drugie skrajne jechały w górę, a środkowe były wyłączone. I to jest moim zdaniem najrozsądniejsza opcja, gdyby jeszcze oczywiście te wyłączone przerobić na normalne schody. W ten sposób jak ktoś nie będzie chciał się przeciskać przez ruchome schody, zejdzie sobie zwykłymi.Jacek Z. pisze:Dziwne są te potrójne schody ruchome w łączniku między M1 a M2 na Świętokrzyskiej. Rano gdy jadę ustawione to jest tak, że dwa ciągi wiozą ludzi w górę, a jeden w dół - co owocuje nieraz tym, że te dwa ciągi w górę jadą puste, a pasażerowie przechodzący z M1 do M2 cisną się na jedynym jadącym w dół. Najlepiej byłoby chyba bez tego środkowego pasa, z tradycyjnymi schodami zamiast niego...
Trzeba wyjść na ulicę, tam gdzie przystanek numer 02 (dla wsiadających do 202 i 512). Prosto z przystanku jest wejście do tunelu stacji kolejowej. Blisko to jest, tylko trzeba na odpowiedni przystanek wyjść.reserved pisze:A czy na stacji Stadion Narodowy jest jakiś łącznik ze stacją kolejową Stadion, czy trzeba wyjść na ulicę (tam gdzie przystanki autobusów) i osobnym wejściem wejść na peron? Wczoraj znalazłem tylko to drugie i musiałem się dość sporo nalatać.
Jak schody nie działają to znaczy, że się popsuły. Ostatnio skrajne na łączniku na Świętokrzyskiej się popsuły to środkowe musiały odwrócić kierunek jazdy.reserved pisze:Wczoraj w ciągu dnia było bodajże tak, że jedne skrajne jechały w dół, drugie skrajne jechały w górę, a środkowe były wyłączone. I to jest moim zdaniem najrozsądniejsza opcja, gdyby jeszcze oczywiście te wyłączone przerobić na normalne schody. W ten sposób jak ktoś nie będzie chciał się przeciskać przez ruchome schody, zejdzie sobie zwykłymi.
To tak właśnie wychodziłem, tyle że akurat z peronu stacji metra wychodziłem wyjściem z drugiej strony, więc musiałem dodatkowo przejść odległość peronu. Myślałem, że jest tam jakiś bezpośredni łącznik czy coś.MichalJ pisze:Trzeba wyjść na ulicę, tam gdzie przystanek numer 02 (dla wsiadających do 202 i 512). Prosto z przystanku jest wejście do tunelu stacji kolejowej. Blisko to jest, tylko trzeba na odpowiedni przystanek wyjść.reserved pisze:A czy na stacji Stadion Narodowy jest jakiś łącznik ze stacją kolejową Stadion, czy trzeba wyjść na ulicę (tam gdzie przystanki autobusów) i osobnym wejściem wejść na peron? Wczoraj znalazłem tylko to drugie i musiałem się dość sporo nalatać.
Zwłaszcza ze w wwie nie ma żadnego łącznika metra z niczym - oprócz moze drugiego metra, az dziw ze tu sie udało. Na Wileńskim to nawet wiaty wspólnej nie ma, choc wejście na stacje jest 5 metrow od wejścia na stacje (metra i kolejowa, rzecz jasna)
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
ŁK