Komunikacja miejska po M2C

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 02 maja 2015, 11:54

Otóż to, nie popadajmy w skrajności. Nie musi być tak że wszystko ma jechać na patelnię, albo wszystko do M2. To są jednak różne miejsca. Rozumiem i sam kieruję się tym by jak ktoś jedzie z Saskiej Kępy czy Gocławia na ciąg Świętokrzyskiej, Wolę czy na północ od M2 mógł z tego M2 skorzystać. Bezcelowe jest wyprawianie kogoś na siłę na Mokotów czy do południowego Środmieścia przez Stadion.
Obrazek

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 02 maja 2015, 13:16

Dlatego trzeba jeszcze raz napisać: nie powinno się mocno ścinać kursów w relacji Gocław/TŁ-Śródmieście, żeby wzmocnić relację do Stadionu. Metro nie stanowi alternatywy dojazdów na południe od Świętokrzyskiej.
Warto raczej pomyśleć jak wykorzystać do dojazdów do M2 już istniejących 123, 146 lub 147, a może nawet 509.

reserved

Post autor: reserved » 04 maja 2015, 17:17

ZTM planuje zwiększyć częstotliwość linii 178. Przynajmniej tak napisał na facebooku.

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 04 maja 2015, 23:35

reserved pisze:ZTM planuje zwiększyć częstotliwość linii 178. Przynajmniej tak napisał na facebooku.
Po co? Jak otworzyli Świętokrzyską i ograniczyli by ruch osobówek to wtedy by to miało sens. Teraz kiedy metro jeździ to nie ma sensu, chyba że jakieś kursy skrócone w stylu 15+77. Bo widze że coraz to lepsze pomysły mają. Akurat mieszkam na trasie lini 178 i nie widze sensu by jeździła częściej.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

reserved

Post autor: reserved » 04 maja 2015, 23:37

A ja widzę. Ma bardzo dobrą frekwencję. Zresztą nawet przykład z niedzieli: przy Beresteckiej w kierunku centrum czeka ok. 15 pasażerów. Połowa wsiadła w cokolwiek do centrum, druga połowa specjalnie czekała na 178. A trochę się naczekała, bo to coś jeździ wtedy co pół godziny... I to nie jest pojedyncza obserwacja. Ja cały czas będę powtarzał, że JEDYNĄ wadą tej linii jest to, że jeździ za rzadko, bo inaczej byłaby wybawieniem dla wielu ludzi.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 maja 2015, 23:42

Nikt nie kwestionuje że relacja Berestecka-Prosta ma sens. Ale niekoniecznie podczepione pod Ursus i na pewno nie przez korki na Świętokrzyskiej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 04 maja 2015, 23:43

Moim zdaniem linia jest potrzebna co najmniej do Uniwersytetu. Przesiadanie się tylko po to, żeby przejechać jedną stację, mija się z celem.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 maja 2015, 23:46

Nie jedną. Trzy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 05 maja 2015, 7:35

Bon Jovi pisze:
reserved pisze:ZTM planuje zwiększyć częstotliwość linii 178. Przynajmniej tak napisał na facebooku.
Po co? Jak otworzyli Świętokrzyską i ograniczyli by ruch osobówek to wtedy by to miało sens. Teraz kiedy metro jeździ to nie ma sensu, chyba że jakieś kursy skrócone w stylu 15+77. Bo widze że coraz to lepsze pomysły mają. Akurat mieszkam na trasie lini 178 i nie widze sensu by jeździła częściej.
reserved pisze:A ja widzę. Ma bardzo dobrą frekwencję. Zresztą nawet przykład z niedzieli: przy Beresteckiej w kierunku centrum czeka ok. 15 pasażerów. Połowa wsiadła w cokolwiek do centrum, druga połowa specjalnie czekała na 178. A trochę się naczekała, bo to coś jeździ wtedy co pół godziny... I to nie jest pojedyncza obserwacja. Ja cały czas będę powtarzał, że JEDYNĄ wadą tej linii jest to, że jeździ za rzadko, bo inaczej byłaby wybawieniem dla wielu ludzi.
Również widzę sens zwiększenia częstotliwości na tej linii. W dni powszednie w godzinach szczytu potrafi ocierać się o niezabieralność już przy Placu Zamkowym w kierunku Ursusa. I dalej mimo, że metro jest to dalej załadowane jeździ do granic możliwości. Z kolei w weekendy jeździ ewidentnie za rzadko.
Obrazek

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 8:06

Moim zdaniem obecnie największa potrzeba zwiększenia częstotliwości jest w DŚ. Można się spierać, czy w ogóle to potrzebne w weekend, ale moim zdaniem albo puszczamy linię z sensowną częstotliwością, albo nie puszczamy w ogóle, bo linia co pół godziny jest "dziadem". Zwłaszcza, że ludzie serio na ten autobus specjalnie czekają. Myślę, że to jest linia pokroju 154... i taką częstotliwość w weekendy można by spokojnie dać.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 maja 2015, 9:12

pawcio pisze:Nikt nie kwestionuje że relacja Berestecka-Prosta ma sens. Ale niekoniecznie podczepione pod Ursus i na pewno nie przez korki na Świętokrzyskiej.
Akurat dla Skoroszy to jest jedyna sensowna linia.
Jazda 207+pociąg nie ma specjalnego uzasadnienia czasowego. Zwłaszcza, jeśli nie jedzie się na DwC lub Centrum.

Dziewczynę mam na Skoroszach i po paru latach zmagań z pociągami przerzuciła się na autobusy, których podstawą jest właśnie 178. I jakoś przestała się spóźniać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 maja 2015, 9:43

Zależy, co rozumieć przez Skorosze. Z okolic ul. Hasa do przystanków Skoroszewska, gdzie różnych autobusów jest sporo, jest ok. 700 metrów. Ze Starodębów jest jeszcze dalej, ale z drugiej strony większość zabudowy jest jednak przed Hasa. Ja ze swego bloku przy Wolumenie mam 500 metrów do autobusu i tramwaju przy Wólczyńskiej i 600 metrów do Kasprowicza (przy czym z metra korzystam rzadko i nie do pracy) i wydawało mi się, że mam niezłą komunikację...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Georg

Post autor: Georg » 05 maja 2015, 10:02

Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie można zrobić porządnych linii krótkoodcinkowych. Np. 178 zamiast zapuszczać się do Ursusa powinno kończyć gdzieś bliżej i odbierać pasażerów ze Skoroszy z lokalnej częstej dowozówki. Dla tej linii lepiej byłoby skierowanie z MRD tak jak 105 i potem skręt w lewo w KP. Ominiemy w ten sposób korki na Świętokrzyskiej, a relację zapewnioną przez 178 zapewnia także 518 i M2C. Zamiast dziadowskich linii z marną częstotliwością lepsze są częste i punktualne. Przy okazji rozwiązuje się problem 105 i E-5, które z powrotem można połączyć w 105 do MRD z porządną częstotliwością (w związku z prośbami pasażerów o dodawanie przystanków na E-5).
Ale do tego potrzebna jest porządna reforma, na którą nikt i tak nie pójdzie. Więc będzie wszystko po staremu.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 maja 2015, 10:27

pawcio pisze:Nikt nie kwestionuje że relacja Berestecka-Prosta ma sens.
Hrmpf, czuję się złośliwie pominięty.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Georg

Post autor: Georg » 05 maja 2015, 10:57

fik pisze:
pawcio pisze:Nikt nie kwestionuje że relacja Berestecka-Prosta ma sens.
Hrmpf, czuję się złośliwie pominięty.
Uzasadnisz swoje zdanie?

ODPOWIEDZ