Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

wojtor

Post autor: wojtor » 05 maja 2015, 12:47

Pewnie Siekierki doczekają sie lepszego dojazdu dopiero po wybudowaniu Czerniakowskiej-bis. Przy odrobinie szczęścia za 3 lata.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 maja 2015, 12:56

MichalJ pisze:Jak mi zabierzecie połączenie Sielc (oba połączenia, bo nad 187 ciągle wisi widmo likwidacji) z Ochotą, to nie ręczę za siebie.
159 się pojawilo :twisted:

Nie upieram się nadmiernie ani przy samym podziale 167, ani przy tej konkretnej formie jego dokonania; nie mam jednak wątpliwości, że podstawą komunikacji na Bartyckiej powinna być linia a) jadąca bezpośrednio do Centrum, b) częsta, c) nie wyjeżdżająca w pola i zagony za Trasą S.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 maja 2015, 13:04

Nie każdy jedzie do Centrum.
Linia przez Gagarina i Spacerową do metra załatwia też inną ważną kwestię, czyli dodatkowe wzmocnienie 131 w dojeździe do metra.
Czy Politechnika, czy Pole Mokotowskie to sprawa drugorzędna. Jeśli jest jeszcze miejsce to raczej Politechnika.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 05 maja 2015, 13:18

BJ pisze:Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać problem beznadziejnej komunikacji na Bartyckiej?
Ja cały czas widzę mocniejsze 108 na trasie EC Siekierki - Centrum Nauki Kopernik.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 maja 2015, 13:30

fik pisze:podstawą komunikacji na Bartyckiej powinna być linia a) jadąca bezpośrednio do Centrum
Właśnie, każde osiedle powinno mieć linię do centrum.

A nie, chyba cię z kimś pomyliłem...

(Choć zgoda, gdyby to było kosztem 171, to mógłbym to kupić - także z tego powodu, że w sumie bliższego węzła, niż Centrum, Siekierki za bardzo nie posiadają; tylko czy na Siekierkach trzeba już aż takiej komunikacji?)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 maja 2015, 13:31

Wyjazd z Bartyckiej w lewo (obecne 167) zapewnia dojazd do SGH, urzędu dzielnicy, tramwajów na Puławskiej, metra oraz jednoperonową przesiadkę w 131/180/xxx itd.

Wyjazd w prawo i przez osiedla Solca do patelni od wszystkich tych celów podróży odcina. Nie róbmy z patelni fetysza i punktu, w którym się trzeba przesiąść w każdej dłuższej relacji.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 05 maja 2015, 17:49

Akurat dowożenie Siekierek do metra aby mogło dojechać do centrum jest taką głupotą że głowa mała. Nie wiem też czy przejazd koło Łazienek nie jest mniej zakorkowany niż Spacerowa i Gagarina...

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 17:51

Bastian pisze:w sumie bliższego węzła, niż Centrum, Siekierki za bardzo nie posiadają
A Pl. Trzech Krzyży? :P

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 05 maja 2015, 17:54

Plac Trzech Krzyży nie jest żadnym sensownym węzłem przesiadkowym dla osób z Siekierek.

reserved

Post autor: reserved » 05 maja 2015, 19:00

Ale Bastian nie mówił o sensownym węźle, tylko bliższym. :>

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 05 maja 2015, 19:43

person pisze:
BJ pisze: 167 byłoby spoko, gdyby nie to, że jedzie z Bielan i można zapomnieć o punktualności i regularności.
Wbrew pozorom 167 ostatnimi czasy bywa dosyć punktualne i regularne...
Bo jak już nawet na Wawelskiej nie ma korków...
ŁK

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 05 maja 2015, 19:47

A może jednak 187 na pół przy Politechnice - a druga część przez Bartycką? Chciałbym powiedzieć, że z drugiej strony do Metra Wilanowska/Służew, ale to na razie się nie da przez Wilanowską i Dolinę...
ŁK

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 maja 2015, 20:18

Autobus Czerwon pisze:Akurat dowożenie Siekierek do metra aby mogło dojechać do centrum jest taką głupotą że głowa mała.
Ale naprawdę nie każdy jedzie docelowo do Centrum.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 05 maja 2015, 20:48

Osstatnio spędziłem w tamtej okolicy trochę czasu i wychodzi mi, że przede wszystkim trzeba wpuścić autobusy na Bluszczańską, niestety na puszczenie czegokolwiek większego niż Libero/Alpino nie pozwalają warunki drogowe... A szkoda, bo tamta ulica staje się powoli kręgosłupem komunikacyjnym nowego osiedla.

A 167 pełni przede wszystkim istotną rolę w dowozie Gagarina do metra, z Czerniakowskiej skręca z niewiele ponad miejscami siedzącymi. To nie jest linia dla Bartyckiej.
Autobus Czerwon pisze:Plac Trzech Krzyży nie jest żadnym sensownym węzłem przesiadkowym dla osób z Siekierek.
Tylko przypomnę, że Siekierki protestowały kiedyś przed wydłużeniem 108 do centrum w obawie, że to wywoła opóźnienia na linii. To się nie zmieniło, chyba że na gorsze, można zatem przyjąć, że wożenie Siekierek do centrum się nie uda.
Łukasz pisze:A może jednak 187 na pół przy Politechnice - a druga część przez Bartycką?
To jest niegłupie. Problem w tym, że 167 jadące z Gagarina też trzeba gdzieś zakrańcować. Na południe nie ma co tego pchać, na wprost się nie da, zatem tak czy tak zostają Siekierki pod krzyżem.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 05 maja 2015, 21:08

Jak rozumiem pomysł wywalenia 187 z Mokotowa nadal aktualny... O ile przydatność na południe od Gagarina może rzeczywiście budzić wątpliwości, to konieczność zachowania połączenia rejonów na północ od Gagarina z M. Politechnika nie powinna...
Ja bym proponował coś takiego:
167 uprościć przez TŁ i Wisłostradę, Bartycką na Siekierki. Najszybszy dojazd do metra i nie tylko... Absurdem by było, gdyby rejon ZP Bartycka i okolice odcięty by był od ulicy, która zapewnia najszybszą komunikację. 159 czy 107 jedzie sobie po uliczkach. 159 do metra w ogóle nie dojeżdża, 107 dopiero w samym Centrum, ze słabą częstotliwością, korkami.
W zastępstwie na Gagarina przesunąć 141: Wisłostrada, Gagarina, Spacerowa, Rakowiecka (dojazd do SGH, Metra Pole Mokotowskie), dalej al. Niepodległości kawałek, Odyńca, Racławicką co zapewni dojazd z tej ulicy do... stacji M. Racławicka.
A w zastępstwie 141 na Dolnej, Chełmskiej dać 168 które dzięki temu by miało prostszą trasę (oczywiście przynajmniej w kierunku Spartańskiej przez Bobrowiecką). I ewentualnie pokombinować coś ze 119 aby się ze 168 uzupełniało.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

ODPOWIEDZ