Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Budżet partycypacyjny

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

MichalJ

Post autor: MichalJ » 09 lip 2015, 14:20

Powinien być warunek ogólnodostępności tego, co się zbuduje/zakupi. Finansowanie w ten sposób szkół i przedszkoli to jest absurd. A one zawsze wygrają, bo co za sztuka w szkole zmobilizować 400 osób do zagłosowania...

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 09 lip 2015, 15:30

Z tego co widzę w mojej okolicy jest parę bardzo dobrych projektów (przeznaczenie jednego pasa Woronicza na parking, dokupienie książek do bibliotek), ale "Budowa parkingu i chodnika przed kościołem NMP Matki Zbawiciela" to jest już zdrowa przesada...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 09 lip 2015, 16:06

winnux8 pisze:Nie będę ukrywał - jestem niezadowolony z dużej części wybranych projektów. Wygrały szkoły, chodniki i ulice przy nich, ich boiska, biblioteki, lodowiska... W przyszłorocznym budżecie projekty które nie są dostępne dla wszystkich mieszkańców (a więc np. tylko dla uczniów) powinny być z góry odrzucane, albo powinno się ustalić, że wchodzą tylko projekty o niskiej wartości, żeby te dla wszystkich mieszkańców nie przepadały, bo szkoła sobie chciała boisko za paręset kafli.
W ubiegłym roku (i zapewne w tym również) po zakończeniu BP odbyły się "konsultacje"/podsumowanie, na których dyskutowano o przebiegu oraz zbierano uwagi/przemyślenia/zastrzeżenia. Może warto śledzić temat i wziąć udział w spotkaniu?

BTW: podobno rozważane są głosy negatywne - przydałoby się coś takiego...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 lip 2015, 17:23

Były już rozważane w zeszłym roku, ale zdecydowano się wprowadzić głosowanie w ramach sumy pieniędzy, a nie liczby głosów. A założenie jest taki, aby nie wprowadzać zbyt wielu zmian jednocześnie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 11 lip 2015, 15:45

Autobus Czerwon pisze:Z tego co widzę w mojej okolicy jest parę bardzo dobrych projektów (przeznaczenie jednego pasa Woronicza na parking, dokupienie książek do bibliotek), ale "Budowa parkingu i chodnika przed kościołem NMP Matki Zbawiciela" to jest już zdrowa przesada...
Czemu przesada?

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 11 lip 2015, 15:56

Ucywilizowanie tego klepiska wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sie 2015, 20:53

Tylko dlaczego ma za to płacić ogół społeczeństwa?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 04 sie 2015, 21:29

Jeszcze zależy czyja jest działka, na której to ma być. Bo jak kościelna, to to jest granda, ale jak miejska, to w sumie normalne że mieszkańcy znaleźli taki sposób realizacji pomysłu.
Obrazek

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 gru 2015, 9:33

Ktoś z użytkowników nosi się z zamiarem złożenia swojego projektu do nowej edycji BP?
Termin składania projektów do 15.01.2016:
https://app.twojbudzet.um.warszawa.pl/2 ... os-projekt

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 16 gru 2015, 10:42

I tak wygrają szkoły i/lub spółdzielnie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 gru 2015, 10:56

Przedszkola. Ale mieli wprowadzić warunek, że nie będą finansować 'zamkniętych kręgów' - to nie weszło?

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 16 gru 2015, 11:42

W ulotce nic na ten temat nie ma, głębiej w temat nie wchodziłem. Ale... O ile w wypadku szkoły można to podciągnąć pod zamknięty krąg, to w spółdzielni na terenie otwartym za nic.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

osa

Post autor: osa » 16 gru 2015, 12:57

Ja już niczego nie składam. Jestem coraz bardziej sceptyczny wobec tej idei. Brakuje możliwości głosowania przeciw. Efekt jest taki, że nasz projekt przegrał nieznacznie z muralem powstańczym, pod którym zbierano głosy po mszach. Odwołać się nie było jak. W takim razie podziękował.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 gru 2015, 13:54

Wydajemisie, że już samo wycięcie wszystkich projektów, gdzie beneficjentem jest zamknięta grupa osób, sprawę by załatwiło. Mural powstańczy był jeden, projektów 'zabawki dla przedszkola xxx' - dziesiątki. Jordanek osiedlowy - proszę bardzo. Huśtawki do przedszkola - nie.

W poprzednim jeszcze rozdaniu przeszły drzewa koło mnie na Podchorążych i nawet niedawno posadzili. W ostatnim moje sąsiedzkie projekty nie przeszły.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 gru 2015, 14:01

MichalJ pisze:gdzie beneficjentem jest zamknięta grupa osób, sprawę by załatwiło.
Wydaje się, że trudność polega na jednoznacznym zdefiniowaniu owej zamkniętej grupy osób. Ewentualnie na podjęciu męskiejstanowczej decyzji o dyskwalifikacji danej dziedziny (bez gwarancji, że ktoś nie znajdzie tylnego wejścia/obejścia).
Bo patrząc nieco szerzej potencjalnie każdy może być prędzej czy później pośrednio beneficjentem każdego przedszkola, czy szkoły (podobnie jest z ubezpieczeniami społecznymi).

ODPOWIEDZ