W oficjalnym wyniku na stronie ZTM podane są dwie długości przegubowców, więc Mobilis musiał zaproponować 2 opcje...wincenty pisze:Wie ktoś może, czy Mobilis dopuszcza opcjonalnie kebaby - niektóre portale komunikacyjne informują, że zaproponowali tylko S U18, inne że także MB Conceto.
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Tak, ITS jeździ tylko do końca roku, a Mobilis może kupić zarówno Autosany w wersji midi, jak i Mercedesy w wersji mega. 
Wybiorą pewnie taniego Autosana ,chociaż wolałbym aby wybrali Solarisa . Z przegubowych myślę ,ze tak samo jak w Krakowie będzie to Mercedes Conecto .
ashir pisze:Tak, ITS jeździ tylko do końca roku, a Mobilis może kupić zarówno Autosany w wersji midi, jak i Mercedesy w wersji mega.
Przegubowe MANy ITS też znikną?
- vernalisadonis
Tak
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
a jestem ciekawy czy na nowe brygady przegubowe Mobilisu będą mogły być wysyłane SU18 z kontraktu 2010
.
.
Raczej najszybciej jak się da przejdą do Mobilisu.vernalisadonis pisze:Rewanż za Mobilisu na Michalczewskim za Wrocław. Szkoda, bo sporo kierowców teraz straci pracę.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
Może i przejdą, ale niekoniecznie na satysfakcjonujących zasadach.
Wszystko wskazuje na to, że Mobilis (na papierze) oddeleguje do pracy przy tym kontakcie dotychczas zatrudnionych na podstawie umowy o pracę kierowców (ewentualnie uzupełni braki), a w ich miejsce zatrudni ludzi na podstawię umowy zlecenie.
W ten sposób ma ludzi zatrudnionych na podstawie umowy o pracę (spełnia więc warunek przetargu), a z drugiej strony zatrudnia ludzi na śmieciówkach optymalizując koszty.
ZTM nie interesuje czy przybyło nowych kierowców zatrudnionych na podstawie umowy o prace. Liczy się liczba kierowców którzy mają umowę o pracę i są zatrudnieni w firmie. A tego kiedy ci kierowcy byli zatrudnieni, oraz czy faktycznie oni będą kierować pojazdami w ramach najnowszej umowy to już nikt nie będzie sprawdzał.
Wszystko wskazuje na to, że Mobilis (na papierze) oddeleguje do pracy przy tym kontakcie dotychczas zatrudnionych na podstawie umowy o pracę kierowców (ewentualnie uzupełni braki), a w ich miejsce zatrudni ludzi na podstawię umowy zlecenie.
W ten sposób ma ludzi zatrudnionych na podstawie umowy o pracę (spełnia więc warunek przetargu), a z drugiej strony zatrudnia ludzi na śmieciówkach optymalizując koszty.
ZTM nie interesuje czy przybyło nowych kierowców zatrudnionych na podstawie umowy o prace. Liczy się liczba kierowców którzy mają umowę o pracę i są zatrudnieni w firmie. A tego kiedy ci kierowcy byli zatrudnieni, oraz czy faktycznie oni będą kierować pojazdami w ramach najnowszej umowy to już nikt nie będzie sprawdzał.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Nieplanowo za niepełną stawkę to spokojnie.marko80 pisze:a jestem ciekawy czy na nowe brygady przegubowe Mobilisu będą mogły być wysyłane SU18 z kontraktu 2010.
W 2017 roku nie będzie miało to znaczenia. W Mobilisie po roku wszystko wygląda jak wraki...marko80 pisze:a jestem ciekawy czy na nowe brygady przegubowe Mobilisu będą mogły być wysyłane SU18 z kontraktu 2010
.
Uwaga, przetarg
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE ... HTML&src=0Sekcja I: Podmiot zamawiający
I.1) Nazwa, adresy i punkty kontaktowe
Miejskie Zakłady Autobusowe Sp. z o.o.
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez podmiot zamawiający:
Dostawa w formie dzierżawy 60 sztuk fabrycznie nowych autobusów przegubowych na okres 71 miesięcy.
Szacunkowa wartość bez VAT
Zakres: między 140 000 000 i 150 000 000 PLN
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W 1920 r. nie bylo cudu, tylko sukces militarny.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Te pierwsze SU18 z klimatyzacją które obecnie są na Ostrobramskiej też miały być na określony czas.
Producent miał je odkupić po kilku latach (7 albo 8 jeżeli dobrze pamiętam). Na tę okoliczność nawet przepłacono za te autobusy, bo oferenci kalkulowali sobie przyszłe koszta odkupienia tych wozów. I je odkupiono
Nie odkupiono, a kasa poszła. Tylko Solaris zarobił bo drożej sprzedał, i nie musi ich odkupować.
Producent miał je odkupić po kilku latach (7 albo 8 jeżeli dobrze pamiętam). Na tę okoliczność nawet przepłacono za te autobusy, bo oferenci kalkulowali sobie przyszłe koszta odkupienia tych wozów. I je odkupiono
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
W sumie kupno taboru na niecałe 6 lat byłoby zgodne z polityką transportową m.st. Warszawy - po tym czasie plan autobusowy powinien spaść na rzecz szynowego... 
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Po oddaniu M2C spadł o jakieś -40 brygad, więc bym nie szalał... 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.