Koordynacje rozkładów
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Irytujące nieskoordynowane 153 i 196 z skm (już nie mówiąc o siedleckim) powrotnym z Warszawy. W sumie, żeby zdążyć z nich na 199 też ciężka i śmieszna zarazem sprawa. A skoro już mówię o pociągach, to 5 minut odstępu skm od siedleckiego od bodajże pięciu lat jest dla mnie stałym nieporozumieniem,......
Domyślam się, że nad koordynacją linii 7 z 25 siedział sztab ludzi który miał do pomocy najpotężniejszy komputer by móc tak pięknie skoordynować obie linie
Otóż na odcinku Kijowska - Bitwy Warszawskiej 1920, poza szczytem linia 7 jest minutę przed linią 25 i to w obu kierunkach!
Taka koordynacja jest efektem "nowego taktowania". Był czas przywyknąć od maja. Oczywiście można pomyśleć o wstawieniu 25 w wolne miejsce po 77, będzie 5 minut odstępu, ile wtedy Bródno się nie pochrzani.... A nie pochrzani się. Ładnie się wpasuje 2 minuty przed tandemem 1+3. Przynajmniej w stronę Bródna. W drugą stronę (do Cemtrum) to opóźnienie o minutę, też bez tragedii.
Mnie najbardziej podobają się odjazdy 11 i 17 w tej samej minucie w szczycie w stronę południową oraz układ 2-13 w DS w obu kierunkach.pawcio w wątku o objazdach tramwajowych 2015 pisze:Cóż. Ale układ na JP2 powinieneś mimo wszystko docenić.
Niech już zginie i przepadnie w odmętach niepamięci ta 11, bo niczego dobrego ona nie przywozi.
Nie no, 11 zawsze i o każdej porze gwarantuje wolne miejsca siedzące na ciągu JPII. Kiedyś taki luksus był nie do pomyślenia. Postęp! 
Im szybciej ten postęp się skończy tym lepiej. Od początku 11 siedziała na ogonie 17. W DS szczególnie to było widoczne - nabita 17-ka a za nią pusta 11-ka. Otwarcie Bródna zakończy tą (wymuszoną) pomyłkę?
Raczej nie. Pewnie dopiero po przywróceniu normalnego ruchu na Służewcu. Czyli w połowie listopada.
A no fakt, dwukierunki z 1 pójdą na wydłużone 41 i na 11 braknie 
-
michael112
Akurat mnie się koncepcja 11 podoba. To, że ktoś źle ułożył rozkłady, to inny problem, gdyby odjazdy 11 były w połowie między dwoma odjazdami 17, byłoby inaczej.
Ja bym widział mniej więcej taki układ:
11: trasa i częstotliwość tak jak teraz;
17: Tarchomin Kościelny - Kielecka ze standardową częstotliwością bez kursów skróconych;
33: Metro Młociny - Służewiec z "silną" częstotliwością;
41: Żerań Wschodni - Woronicza albo Służewiec tylko w szczycie. (podobno na skrzyżowaniu z Woronicza mogą być problemy z wyegzekowaniem możliwości skrętu, dlatego jest to okazja do wzmocnienia Służewca, gdzie w szczycie przyda się każdy tramwaj).
Albo też:
17: Tarchomin Kościelny - Służewiec ze standardową częstotliwością bez kursów skróconych;
41: Żerań Wschodni - Kielecka tylko w szczycie
11 i 33 tak jak wyżej
Ja bym widział mniej więcej taki układ:
11: trasa i częstotliwość tak jak teraz;
17: Tarchomin Kościelny - Kielecka ze standardową częstotliwością bez kursów skróconych;
33: Metro Młociny - Służewiec z "silną" częstotliwością;
41: Żerań Wschodni - Woronicza albo Służewiec tylko w szczycie. (podobno na skrzyżowaniu z Woronicza mogą być problemy z wyegzekowaniem możliwości skrętu, dlatego jest to okazja do wzmocnienia Służewca, gdzie w szczycie przyda się każdy tramwaj).
Albo też:
17: Tarchomin Kościelny - Służewiec ze standardową częstotliwością bez kursów skróconych;
41: Żerań Wschodni - Kielecka tylko w szczycie
11 i 33 tak jak wyżej
Tylko pamiętajmy, że: tak częsta 33 jak 17-ka na PDPS nie jest potrzebna ba Broniewskiego i Nocznickiego oraz tego, że 11 na JPII jest potrzebna jak umarłemu kadzidło. I mam poważne obawy, że na linię jadącą przez całe miasto co 4 minuty, po prostu nie starczy brygad....
-
michael112
Zakładam, że dodatkowe brygady zostaną wzięte kosztem uwalenia 37 vel skróconych kursów 17.
To jeszcze policz odległość z pl. Grunwaldzkiego ma z Marymont i Młociny przez Broniewskiego. Taki szczegół że 33 jest obecnie co 6 a nie co 4 litościwie pominę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
17 jeżdżąca często nie jest za to potrzebna na Tarchominie, czego dowodem są kursy skrócone.Paweł D. pisze:Tylko pamiętajmy, że: tak częsta 33 jak 17-ka na PDPS nie jest potrzebna ba Broniewskiego i Nocznickiego oraz tego, że 11 na JPII jest potrzebna jak umarłemu kadzidło. I mam poważne obawy, że na linię jadącą przez całe miasto co 4 minuty, po prostu nie starczy brygad....
A tak w ogóle 17 z Tarcho aż na Służewiec to jakiś dogmat? Nie dość że wąż na całe miasto, to jeszcze końcówki ewidentnie się nie równoważą.

To jakiś świeży wymysł musi być, bo kiedyś para 17/33 miała jeździć na trasach <M> Młociny - Służewiec (przez Broniewskiego) i Tarchomin - Kielecka. I byłoby to zdecydowanie rozsądniejsze.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
To jeszcze opisz to częstotliwościowo....