Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

A teraz o polityce... (tej krajowej)

Moderator: Szeregowy_Równoległy

bepe

Post autor: bepe » 26 paź 2015, 20:32

fik pisze:
bepe pisze: A czy 90% społeczeństwa to specjaliści?
Czyli jednak ludzie zarabiający 5166 się zauważalnie wyróżniają ze społeczeństwa? To czemu nierozsądnym jest oczekiwanie, aby brali na siebie odpowiedzialność za społeczeństwo w stopniu minimalnie większym niż do tej pory?
Odpowiedzialność za społeczeństwo to nie tylko płacenie podatków sprowadzające się do transferowania pieniędzy do urzędów, a za ich pośrednictwem do ludzi, którzy nie chcą/nie potrafią wziąć odpowiedzialności nawet za samych siebie. Prowadzenie przedsiębiorstwa, kierowanie jakimś zespołem ludzi to też jest branie odpowiedzialności za społeczeństwo - od trafności decyzji takich osób i ludzi im doradzających (w sferach merytorycznych, ekonomicznych, prawnych czy kadrowych) zależy, czy ktoś inny będzie miał pracę, czy nie, bo np. przedsiębiorca upadnie.
fik pisze:Biedni ci prezesi, ktoś może im telefonem przerwać nabijanie na widelec kolejnej ośmiorniczki!
Czyli jednak:
bepe pisze:oczywiście prezes czy przedsiębiorca nic nie robi, tylko się opierdala i wymienia samochód co miesiąc.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 paź 2015, 20:32

chudy5d pisze:Pensja brutto, okrojona do wersji netto i podzielona przez ilość osób, jakie muszą się z niej utrzymać.
Nie no, spokojnie, to była granica dla jednej osoby. Jest przecież wspólne rozliczanie itp. - tego nie planują likwidować.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 paź 2015, 20:34

MichalJ pisze:Ja się zresztą zgadzam, że to nie jest dobrze, że kapitał od lat rośnie szybciej niż gospodarka. Ale to się ma nijak do PITu adiunkta.
Ostatni decyl jako pierwszy próg podatkowy to oczywiście arbitralna decyzja, moim zdaniem broniąca się zupełnie dobrze, ale niekoniecznie jedyna możliwa.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 paź 2015, 20:35

bepe pisze:Prowadzenie przedsiębiorstwa, kierowanie jakimś zespołem ludzi to też jest branie odpowiedzialności za społeczeństwo - od trafności decyzji takich osób i ludzi im doradzających (w sferach merytorycznych, ekonomicznych, prawnych czy kadrowych) zależy, czy ktoś inny będzie miał pracę, czy nie, bo np. przedsiębiorca upadnie.
W teorii może i przekonywujące, ale gdzieś wybadano, że korelacja między zarobkami prezesów a sukcesami firmy jest zerowa. Oczywiście, że odpowiedzialność, presja, że robota umysłowa też nie jest lekka, ale i tak zarobki wyższego managementu są wyjątkowo przeskalowane. I nie tylko w Polsce, i nie tylko ja tak uważam.

BTW, prezes Volkswagena to wziął jakąś odprawę? A może wręcz oddał coś z ciężko zarobionej pensji? :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 26 paź 2015, 20:36

Jasne, tylko że kwota 5166 to NIE JEST pensja wyższego managementu!
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

MichalJ

Post autor: MichalJ » 26 paź 2015, 20:36

Jeżeli naprawdę targetujemy (jakie ładne słowo) nadmierną akumulację kapitału, to trafienie adiunkta jest jak kulą w płot.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 paź 2015, 20:37

kocur pisze:Jasne, tylko że kwota 5166 to NIE JEST pensja wyższego managementu!
Bo my, kotku, o czym innym rozmawiamy, niż ty - może stąd niezrozumienie.

Ja przynajmniej widzę pewną różnicę między 5166 miesięcznie a 500 000 rocznie.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 paź 2015, 20:39

kocur pisze:Jasne, tylko że kwota 5166 to NIE JEST pensja wyższego managementu!
No i dlatego podatki powyżej tej kwoty zmieniają się nieznacznie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 26 paź 2015, 20:41

Tylko 34% :D
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

px33

Post autor: px33 » 26 paź 2015, 20:52

Licząc składki czy nie? Bo jeśli w tych 34% będzie NFZ i ZUS (i śmieciówki zostaną oskładkowane na podobnym poziomie) to to by była całkiem niezła oferta, zwłaszcza licząc od strony kosztów pracodawcy. Szkoda że PO wyszła z tym pomysłem w momencie, w którym nie miał on szans na realizację (szczególnie z ich prawdomównością w kwestii podatków...)

Skoro wzrost podatków ma pobudzić gospodarkę, to są przewidziane jakieś ulgi w przypadku inwestycji? Czy wszyscy lepiej opłacani specjaliści musieliby uciec na kontrakty żeby chociaż wrzucić sobie auto w koszty?

bepe

Post autor: bepe » 26 paź 2015, 20:55

px33 pisze:Licząc składki czy nie? Bo jeśli w tych 34% będzie NFZ i ZUS (i śmieciówki zostaną oskładkowane na podobnym poziomie) to to by była całkiem niezła oferta, zwłaszcza licząc od strony kosztów pracodawcy. Szkoda że PO wyszła z tym pomysłem w momencie, w którym nie miał on szans na realizację (szczególnie z ich prawdomównością w kwestii podatków...)

Skoro wzrost podatków ma pobudzić gospodarkę, to są przewidziane jakieś ulgi w przypadku inwestycji? Czy wszyscy lepiej opłacani specjaliści musieliby uciec na kontrakty żeby chociaż wrzucić sobie auto w koszty?
W kalkulatorze podatkowym partii Razem składki nie ulegają żadnym zmianom.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2015, 21:02

Bastian pisze: Granica 5.166 zł ma sens, jeśli się spojrzy, ilu ludzi zarabia więcej, a ilu mniej (a można się zdziwić). A różnice powyżej tej granicy narastają powoli.
tyle, ze to jest gowno prawda. To, w sensie te statystyki zarobkow - nie uwzgledniaja szarej strefy, ktora jest spora. Ilu fachowcow znacie, ktorzy na wszystkie roboty fakture vat wystawiaja? No prosze...

Ten pomysl uderza w klase srednia, czyli w specjalistow na etatach, ktorzy nie maja dxialalnosci, by w jej kosztach ukryc auto (z kratka), meble ("do biura"), jedzenie w knajpach ("spotkania biznesowe"), wycieczki ("szkolenia"). Jesf po prostu totalnie naiwny, oprocz tego, ze szkodliwy. Prezesi sobie poradza...

Duzo wazniejsze byloby ograniczenie transferu zyskow korpo - i moze nawet jest w programie, tylko o tym nikt nie mowi...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 26 paź 2015, 21:11

Trochę mnie wkurza to uproszczenie że większe podatki to automatycznie muszą iść na socjal (czytaj zasiłki). A edukacja, zdrowie, inwestycje infrastrukturalne, kultura, służby? Mnóstwo dziedzin naszego życia wymaga dofinansowania, a państwa nie da się zewsząd wyrzucić i zastąpić "wolnym rynkiem".
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 paź 2015, 22:48

PKW ogłasza wyniki:

PiS - 37, 58 proc.
PO - 24,09 proc.
Kukiz'15 - 8,81 proc.
.Nowoczesna - 7,6 proc.
PSL - 5,13 proc.

ZL - 7,55 proc.
KORWiN - 4,76 proc.
Razem - 3,62 proc.

Aż trzy ugrupowania do ostatniej chwili balansowały na progach. Nerwowo mieli ;)

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 26 paź 2015, 22:59

7,5 to takie sobie balansowanie, ale niby błąd mogl byc. Czy to znaczy, ze PiS bedzie miał "tylko" ok.45% mandatów?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
ŁK

ODPOWIEDZ