515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 12 wrz 2007, 13:54

emdegger pisze:Problem w tym, Nazgulu, że nie będzie, co wykazały symulacje! Piszesz, że chcesz nabić 516 na Mokrym Ługu likwidując 153 (przejęcie dowozu do kolei) oraz 408. Zgoda, liczba pasażerów jadących do pociągu pozostałaby constans, ale taka sama byłaby przecież liczaba (lub nieznacznie większa, ponieważ trzeba końcowy wynik skorygować o zwiększenie częstotliwości) tych, którzy jadą od stacji 408! Ich jest nie tylko znacznie mniej niż pasażerów z części Rembertowa "aonowsko - kolonijnej" (515), ale i całe rzesze mniej niż Marysinian podróżujących 520. Tylko AON wykazał bezwzględną wyższość na Marysinem, reszta krańców rembertowskich - nie. I dlatego Marysin był drugą opcją braną pod rozwagę. Nie udało się z bramką nr 1, to poszli do bramki nr 2.
Zaraz zaraz, gdzieś tu się wkradło nieporozumienie. Czy te symulacje w ogóle uwzględniają to co napisałem na początku mojej poprzedniej wypowiedzi, to znaczy przesiadki do 516 w obrębie Rembertowa? Jakoś nie wydaje mi się... Przecież to jest proste, jak konstrukcja cepa, że jeśli komuś np. z osiedla czy z rejonów AONu będzie pasowało 516, bo jedzie np. gdzieś za TS, to oczywiste jest, że przesiądzie się do tej linii przy Ratuszu!

A to ciekawe jak AON mógł wykazać wyższość nad Kolonią, skoro jadąc na Kolonię mija się AON.. coś tu się kupy nie trzyma.
emdegger pisze:Niemniej liczba podróżujących z poszczególnych części Rembertowa okazała się w przekroju symulacyjnym bardzo nierównomierna, okazało się, że nie w każdym wariancie trasowania tam jest lepiej niż na Marysinie.
Ponownie, czy to uwzględnia wygodne przesiadki w Rembertowie?
emdegger pisze:Inna jest sytuacja rano, inna zaś po południu. Oczywiście, że przebudowa Marsa będzie miała wpływ na zagęszczenie ruchu przy Ostrobramskiej w związku z zamknięciem/zwężeniem jezdni/objazdami oraz przebudową skrzyżowania. Część ruchu z pewnością tam się z Marsa przeniesie się na Płowiecką/Ostrobramską, a wtedy pryskaj pozorne odkorkowanie Ostrobramskiej. O ile sytuacja rano nie jest faktycznie jednoznaczna, o tyle po południu jest całkiem klarowna. 520 czy 514 stoją notorycznie w korkach na estakadach, odcinek ZO - Okularowa (przystanek) przebyłem parę dni temu w 25 minut! Opóźnienia są olbrzymie, budowa ronda ich niby nie spotęguje? Tutaj z pewnością można rozważyć alternatywę wobec jazdy 520 i stad na Ostrobramskiej: jest nią z Politechniki zestaw 131+ 516 po przesiadce na Witosa. Dlaczego by nie? Nie omieszkam sprawdzić, czy tak będzie szybciej (a czuję, że będzie) i wyników przedstawić na forum w pierwszym możliwym terminie. Na TS stoi się znacznie mniej niż od CO/ZO, naprawdę.
No chwileczkę, rozmawialiśmy o korkach w stronę Centrum... Ponownie jaki ma wpływ przebudowa węzła i wiaduktu na Ostrobramską, która jest ZA całym tym bałaganem. Korki się zwiększą PRZED węzłem i spadnie jego przepustowość, przez co mniejszy będzie ruch na samej Ostrobramskiej, co do zwężenia której nie ma żadnych podstaw, bo nie będzie budowy estakady na Ostrobramską... Dwa pasy pozostaną i tutaj nie mam żadnych obaw o to. To wszystko jeśli patrzymy od strony Marysina i o tym dyskutowaliśmy.

Inna sprawa to szczyt popołudniowy i sytuacja odwrotna, tak korki wzrosną, ale zarówno na Ostrobramskiej, jak i na TS. Nie jeżdżę przez TS na codzień, ale podejrzewam że korki w popołudniowym szczycie przez węzłem są podobne do tych na Ostrobramskiej.

dzidek

Post autor: dzidek » 12 wrz 2007, 14:46

Kiedy dostaniemy konkretne info. o zmianach od października ? Chyba już czas na zatwierdzenie zmian jeśli te miałyby wejść w życie od 1.10.

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 12 wrz 2007, 19:44

dzidek pisze:Kiedy dostaniemy konkretne info. o zmianach od października ? Chyba już czas na zatwierdzenie zmian jeśli te miałyby wejść w życie od 1.10.
Słyszałem że do połowy września mają być konsultacje i myśle że jakoś około 17.09. powinno być już wszystko znane.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 12 wrz 2007, 20:10

Kolejny powód, żeby 17.09 był najgorszym dniem w moim życiu.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 12 wrz 2007, 21:21

PiotrekP pisze:Kolejny powód, żeby 17.09 był najgorszym dniem w moim życiu.
Bez przesady...

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 13 wrz 2007, 9:50

Wyczytałem na forum GW, że 143 ostatecznie nie pojedzie jednak do Wiatracznej, ale zostanie na swojej starej trasie z Rembertowa na Gocław, gdzie z Fieldorfa skręci w Jugosłowiańską i skończy trasę na tamtejszej pętli. Czy to prawda? Moim zdaniem pomysł jest niezły.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 wrz 2007, 10:05

Ciekawa myśl, ale nie tędy droga. Sam Gocław to straszny muchowóz. To już prędzej połączyć to z kawałkiem (przynajmniej) trasy 301 i wypchnąć to na Mokotów. Ale przynajmniej dubla 143 i 515 by nie było.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 13 wrz 2007, 10:11

Muchowóz to będzie straszny. Wypchnąć go naprawdę gdziekolwiek za TS
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Bloom

Post autor: Bloom » 13 wrz 2007, 10:18

W takiej sytuacji wydłużanie 301 na os. Ostrobramską chyba przepadło? Najlepiej przekształcic 301 w 143 z Rembertowa na Gocław i przez TS na Mokotów lub Szczęsliwice. A na Os Ostrobramska znalazłoby sie wtedy miejsce np: dla 141 wycofanej z Marysina :-k Tak już lepiej niż marnowac brygady na dublowanie 143 przez 515.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 13 wrz 2007, 10:19

kangoo2 pisze:Wyczytałem na forum GW, że 143 ostatecznie nie pojedzie jednak do Wiatracznej, ale zostanie na swojej starej trasie z Rembertowa na Gocław, gdzie z Fieldorfa skręci w Jugosłowiańską i skończy trasę na tamtejszej pętli. Czy to prawda? Moim zdaniem pomysł jest niezły.
143 Rembertów Kolonia - Polanka - Chruściela - Strażacka- Chełmżyńska - Marsa - Grochowska - Zamieniecka - Fieldorfa - Jugosłowiańska - Gocław ?
Czy:
143 Rembertów Kolonia - Polanka - Chruściela - Strażacka- Chełmżyńska - Marsa - Ostrobramska - Fieldorfa - Jugosłowiańska - Gocław?

Rosa

Post autor: Rosa » 13 wrz 2007, 10:31

Z Grochowskiej w Zamieniecką raczej nic by nie skecało i ta trasa bylaby całkiem bez sensu. Myslę że i Gocław i Rembertów chciałyby pozostawienia raczej czegos calotygodniowego na Ostrobramskiej.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 13 wrz 2007, 11:37

Colony pisze:Muchowóz to będzie straszny. Wypchnąć go naprawdę gdziekolwiek za TS
Pisałem już o tym dawno, tyle że w innym wątku, żeby w przypadku 516 na Marysinie 143 połączyć z 301. Tym bardziej, że po drugiej stronie Wisły od dawna oczekiwana jest zmiana 301 -> 1xx. Dzięki temu mamy połączenie dużej części Gocławia z Promenadą przez cały tydzień, a także z węzłem Marsa/Płowiecka.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 13 wrz 2007, 11:57

Widać wszystko wciąż jest bardzo płynne. Ale zaczynam rozumieć stawianie dodatkowych przystanków na pętli Gocław.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Rosa

Post autor: Rosa » 13 wrz 2007, 12:08

Tylko co w takim razie z 301? Jakos nie wierzę aby na petli było miejsce na zarówno 301 jak i 143.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 wrz 2007, 12:11

Nazgul pisze:
Colony pisze:Muchowóz to będzie straszny. Wypchnąć go naprawdę gdziekolwiek za TS
Pisałem już o tym dawno, tyle że w innym wątku, żeby w przypadku 516 na Marysinie 143 połączyć z 301. Tym bardziej, że po drugiej stronie Wisły od dawna oczekiwana jest zmiana 301 -> 1xx. Dzięki temu mamy połączenie dużej części Gocławia z Promenadą przez cały tydzień, a także z węzłem Marsa/Płowiecka.
Tylko że taka zmiana byłaby sensowna tylko w przypadku wyprostowania przez Odyńca. Nie ma sensu robienie 1XX z linii, która obsługuje tylko połączenia lokalne.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ