[M2] Otwarcie i eksploatacja

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
adix155
Kontakt:

Post autor: adix155 » 13 kwie 2015, 17:29

A ja zapraszam Was w imieniu całego zarządu Koła Miłośników Metra na spotkanie, które w całości poświęcimy obiektom położonym na II linii metra. Spotkanie odbędzie się w piątek 24 kwietnia, a czasie jego trwania będziemy mieli możliwość zajrzenia do pomieszczeń technicznych stacji C10 Rondo ONZ oraz C14 Stadion Narodowy, zajrzymy jeszcze do wentylatorni szlakowej V12 :)

Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany, zapraszam po więcej informacji na stronę Koła --> http://www.kmmetra.pl, oraz na nasz profil FB --> http://www.facebook.com/kmmetra

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 22 kwie 2015, 12:45

Czy tylko ja zauważam zwiększony ruch na M2? Wczoraj po 9:00 już normalnie myślałem, że zabraknie miejsc siedzących :-D

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 22 kwie 2015, 12:51

W szczycie popołudniowym to się zdarza jadąc przez Wisłę na Pragę.
Obrazek

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 22 kwie 2015, 14:56

W szczycie B w kierunku Pragi pociągi są mocno zapełnione.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
J23

Post autor: J23 » 22 kwie 2015, 16:50

Tego samego doświadczyłem wsiadając jakoś po 8 na Narodowym. Od strony Pragi pociąg był całkiem nieźle zapełniony. :-)

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 22 kwie 2015, 18:31

m72 pisze:W szczycie B w kierunku Pragi pociągi są mocno zapełnione.
Zależy; teraz jechałem prawie pustym do końca - a wczoraj (pół godziny wcześniej) były zajęte w zasadzie tylko siedzące (ale prawie wszystkie).
Rano jeżdżę o 8:30 - i chyba ludzie z pociągu 8:22 załapują się na wcześniejszy, bo też jest góra 80% miejsc siedzących zajętych.
ŁK

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 23 kwie 2015, 0:17

Dziwne są te potrójne schody ruchome w łączniku między M1 a M2 na Świętokrzyskiej. Rano gdy jadę ustawione to jest tak, że dwa ciągi wiozą ludzi w górę, a jeden w dół - co owocuje nieraz tym, że te dwa ciągi w górę jadą puste, a pasażerowie przechodzący z M1 do M2 cisną się na jedynym jadącym w dół. Najlepiej byłoby chyba bez tego środkowego pasa, z tradycyjnymi schodami zamiast niego...

Także dość dziwaczne są ruchome schody z M2 Stadion Narodowy w kierunku wejścia na perony PKP W-wa Stadion. Już nieraz widziałem jak ktoś się "nadział", myśląc, że skoro schody są po prawej, to (zgodnie z kierunkiem ruchu pieszego) jadą w dół, do Metra - a tu się okazuje... jadą w górę. Analogicznie na dole - pasażerowie wychodzący z Metra żeby skorzystać z tych schodów muszą wyjść ludziom z autobusów i pociągów "na czołówkę".

reserved

Post autor: reserved » 23 kwie 2015, 9:47

A czy na stacji Stadion Narodowy jest jakiś łącznik ze stacją kolejową Stadion, czy trzeba wyjść na ulicę (tam gdzie przystanki autobusów) i osobnym wejściem wejść na peron? Wczoraj znalazłem tylko to drugie i musiałem się dość sporo nalatać.

ashir

Post autor: ashir » 23 kwie 2015, 9:53

Jacek Z. pisze:Dziwne są te potrójne schody ruchome w łączniku między M1 a M2 na Świętokrzyskiej. Rano gdy jadę ustawione to jest tak, że dwa ciągi wiozą ludzi w górę, a jeden w dół - co owocuje nieraz tym, że te dwa ciągi w górę jadą puste, a pasażerowie przechodzący z M1 do M2 cisną się na jedynym jadącym w dół. Najlepiej byłoby chyba bez tego środkowego pasa, z tradycyjnymi schodami zamiast niego...
Bo ktoś ustalił, że obojętnie od pory dnia to 2 pary schodów jadą na górę, a jedna para na dół. :wink:
Jacek Z. pisze:Także dość dziwaczne są ruchome schody z M2 Stadion Narodowy w kierunku wejścia na perony PKP W-wa Stadion. Już nieraz widziałem jak ktoś się "nadział", myśląc, że skoro schody są po prawej, to (zgodnie z kierunkiem ruchu pieszego) jadą w dół, do Metra - a tu się okazuje... jadą w górę. Analogicznie na dole - pasażerowie wychodzący z Metra żeby skorzystać z tych schodów muszą wyjść ludziom z autobusów i pociągów "na czołówkę".
Na Rondzie Daszyńskiego jest identycznie. :wink:

reserved

Post autor: reserved » 23 kwie 2015, 10:02

Jacek Z. pisze:Dziwne są te potrójne schody ruchome w łączniku między M1 a M2 na Świętokrzyskiej. Rano gdy jadę ustawione to jest tak, że dwa ciągi wiozą ludzi w górę, a jeden w dół - co owocuje nieraz tym, że te dwa ciągi w górę jadą puste, a pasażerowie przechodzący z M1 do M2 cisną się na jedynym jadącym w dół. Najlepiej byłoby chyba bez tego środkowego pasa, z tradycyjnymi schodami zamiast niego...
Wczoraj w ciągu dnia było bodajże tak, że jedne skrajne jechały w dół, drugie skrajne jechały w górę, a środkowe były wyłączone. I to jest moim zdaniem najrozsądniejsza opcja, gdyby jeszcze oczywiście te wyłączone przerobić na normalne schody. W ten sposób jak ktoś nie będzie chciał się przeciskać przez ruchome schody, zejdzie sobie zwykłymi.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 kwie 2015, 10:06

reserved pisze:A czy na stacji Stadion Narodowy jest jakiś łącznik ze stacją kolejową Stadion, czy trzeba wyjść na ulicę (tam gdzie przystanki autobusów) i osobnym wejściem wejść na peron? Wczoraj znalazłem tylko to drugie i musiałem się dość sporo nalatać.
Trzeba wyjść na ulicę, tam gdzie przystanek numer 02 (dla wsiadających do 202 i 512). Prosto z przystanku jest wejście do tunelu stacji kolejowej. Blisko to jest, tylko trzeba na odpowiedni przystanek wyjść.

ashir

Post autor: ashir » 23 kwie 2015, 10:07

reserved pisze:Wczoraj w ciągu dnia było bodajże tak, że jedne skrajne jechały w dół, drugie skrajne jechały w górę, a środkowe były wyłączone. I to jest moim zdaniem najrozsądniejsza opcja, gdyby jeszcze oczywiście te wyłączone przerobić na normalne schody. W ten sposób jak ktoś nie będzie chciał się przeciskać przez ruchome schody, zejdzie sobie zwykłymi.
Jak schody nie działają to znaczy, że się popsuły. Ostatnio skrajne na łączniku na Świętokrzyskiej się popsuły to środkowe musiały odwrócić kierunek jazdy. :wink:

reserved

Post autor: reserved » 23 kwie 2015, 10:08

MichalJ pisze:
reserved pisze:A czy na stacji Stadion Narodowy jest jakiś łącznik ze stacją kolejową Stadion, czy trzeba wyjść na ulicę (tam gdzie przystanki autobusów) i osobnym wejściem wejść na peron? Wczoraj znalazłem tylko to drugie i musiałem się dość sporo nalatać.
Trzeba wyjść na ulicę, tam gdzie przystanek numer 02 (dla wsiadających do 202 i 512). Prosto z przystanku jest wejście do tunelu stacji kolejowej. Blisko to jest, tylko trzeba na odpowiedni przystanek wyjść.
To tak właśnie wychodziłem, tyle że akurat z peronu stacji metra wychodziłem wyjściem z drugiej strony, więc musiałem dodatkowo przejść odległość peronu. Myślałem, że jest tam jakiś bezpośredni łącznik czy coś.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 23 kwie 2015, 12:35

Jaki bezpośredni łącznik możne być pomiędzy peronami, które dzieli kilkanaście metrów w pionie?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 23 kwie 2015, 13:37

Zwłaszcza ze w wwie nie ma żadnego łącznika metra z niczym - oprócz moze drugiego metra, az dziw ze tu sie udało. Na Wileńskim to nawet wiaty wspólnej nie ma, choc wejście na stacje jest 5 metrow od wejścia na stacje (metra i kolejowa, rzecz jasna)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
ŁK

ODPOWIEDZ